obrechye.ru

Дифузни промени кај паренхимот на црниот дроб

Структура и функција на црниот дроб

На црниот дроб - е најголемиот жлезда во човечкото тело која се состои целосно од паренхимални ткиво (на црниот дроб паренхим клетки се состои од - хепатоцитите) и содржи шуплина. Црниот дроб се наоѓа во абдоминалниот регион, во десниот хипохондриум. Основа на црниот дроб паренхим - клинови помеѓу кои крвните садови и жолчните канали. Од страна на жолчните канали жолчката произведени од страна на црниот дроб, се испорачува во жолчното кесе, и од таму, преку заеднички жолчен канал, влегува во дуоденумот, претходно обединети со панкреасните канали (на тој начин, заболување на црниот дроб мора да влијае на општата состојба на панкреасот).

Во човечкото тело, црниот дроб врши многу голем број на различни функции. Пред сè, таа е одговорна за неутрализирање и отстранување на токсични продукти кои влегле во телото. Покрај тоа, протеините се синтетизираат во црниот дроб и продавниците на гликоза, претворени во гликоген, се депонираат. И, конечно, жолчката се формира во црниот дроб, што е неопходно за варење на мастите.

До денес, заболувањето на црниот дроб не е невообичаено. Ова се должи на фактот дека современиот начин на живот, природата на исхраната и честото консумирање алкохол значително го оштетуваат хепаталното ткиво, поради што се развиваат дифузните промени во црниот дроб на паренхимот. Не последното место е окупирано и од поразите на вируси кои често остануваат без внимание и благодарение на тоа се пренесуваат од лице до лицето. Постои многу голем број на различни методи со цел дијагностицирање на различни патолошки состојби на црниот дроб. Со различни болести на црниот дроб најчесто се користи ултразвук. За жал, невозможно е да се направи дефинитивна дијагноза, базирана само на податоците од ултразвук, за што е неопходно да се спроведат голем број лабораториски и инструментални студии.

Методот на ултразвук се базира на принципите на ехолокација, односно одраз на звукот со ткива и визуелизација на рефлектираниот звук на екранот на мониторот. Типот на секој вид на ткиво е различен поради различната рефлексија на звукот, така што на специјалистот не е тешко да се одреди големината, положбата и функционалната состојба на испитуваните органи, вклучувајќи ги и дифузните промени во црниот дроб паренхимот. За жал, во повеќето случаи, не е можно да се диференцираат промените идентификувани од страна на ултразвук, што бара голем број други студии со цел детализирање и препознавање на идентификуваните промени.

Дифузни промени кај паренхимот на црниот дроб

Ткивото на црниот дроб во норма е хомогена слабо ехогена структура, меѓу кои се гледаат жолчните канали и крвните садови, кои имаат зголемена ехогеност. Дифузните промени во паренхимот на црниот дроб покажуваат дека хепаталното ткиво е целосно изменето. Слични промени се карактеристични и за незначителни функционални промени и за многу тешки лезии (паренхима зголемена ехогеност на црниот дроб). Затоа, потребни се дополнителни истражувања. Пред сè, неопходно е да се спроведе комплетен лабораториски тест, кој ќе помогне да дознаете колку е лошо влијание на црниот дроб. Покрај проучувањето на самиот црн дроб се испитуваат состојбите на жолчните канали, панкреас, дуоденумот и, доколку е потребно, сите дигестивни органи.

Промени во црниот дроб паренхим се појавува поради болести како што се вирусен хепатитис, алкохолен хепатитис, замастен црн дроб, метаболички на разни заболувања на црниот дроб. Кога замастен црн дроб на големината на неговото зголемување, како и зголемена ехогеност на објекти. Ако црниот дроб се зголеми малку, и има мало зголемување на ехогеност, тоа може да се обезбедат докази за хроничен хепатитис (оваа болест може да произлезат од многу различни причини, кои се движат од алкохолизам, а завршува со вирусни инфекции). За да се утврди вистинската причина за болеста, потребни се дополнителни дополнителни методи за испитување.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која страна се наоѓа во црниот дроб?Која страна се наоѓа во црниот дроб?
Дифузни промени во панкреасот може да бидат почеток на панкреатитДифузни промени во панкреасот може да бидат почеток на панкреатит
Функција на жолчното кесеФункција на жолчното кесе
Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Симптоми на холестаза, нејзина дијагноза и третманСимптоми на холестаза, нејзина дијагноза и третман
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
» » Дифузни промени кај паренхимот на црниот дроб