obrechye.ru

Фибросканирање на црниот дроб е модерен, неинвазивен начин на испитување на црниот дроб

Црниот дроб, како што е познато, е главната лабораторија на нашето тело и времетраењето и квалитетот на нашиот живот зависи од нејзината состојба. Алкохолни сурогати, лекови, фалсификувани лекови, супстандардна храна, брза храна и други причини се незабележливи, подредени на здравјето, оштетувајќи го ова тело.

Воспалението на црниот дроб се нарекува хепатитис. Главната цел за лекување на хепатитисот е да го контролира прогресивниот раст на ткивото на лузна (фиброза) на црниот дроб. Ако оваа лезија не се лекува, се јавуваат неповратни промени во црниот дроб - цироза, која понекогаш води до смрт. За жал, формирањето на цироза се случува незабележано, така што секој од нив, дури и здрави луѓе, по 35 години се препорачува одвреме-навреме да направат преглед на неговиот црн дроб.

До неодамна, единствениот начин да се процени црниот дроб била биопсија, што овозможило да се утврди нивото на воспаление на телото и сериозноста на фиброзата. Новата техника - еластографијата на црниот дроб - е неинвазивна и апсолутно безбедна студија на органот со помош на францускиот уред "Фибросана". Фибросканирање на црниот дроб може буквално за 5-10 минути да го одреди степенот на оштетување на фиброзата на еластичноста на нејзините ткива. Мерењата спроведени истовремено во десетици точки овозможуваат да се анализира состојбата на црниот дроб, за да се оценат неговите функционални и морфолошки индекси за различни патологии.

Биопсијата има некои ограничувања за употребата, како што е психолошкото и физичкото непријатност на пациентот, болката на постапката и можноста за испитување на мала површина на црниот дроб, што не секогаш одговара на вистинската слика за состојбата на целиот орган. Еластометријата овозможува брзо и удобно пациентот објективно да го утврди степенот на фиброза и, соодветно, да започне антивирусна терапија на време.

Фиброканизацијата на црниот дроб со својата едноставност може да се спореди со конвенционалниот ултразвук (ултразвук). Подготовката за постапката не е потребна, не предизвикува непријатни чувства. Студијата се изведува во лежечка положба на грбот со голи стомак и градите во долниот дел.

Скенирањето на црниот дроб е безбеден, нетрауматски метод кој се користи кај педијатријата и не бара хоспитализација на пациентот. Постапката може да се повтори многу пати, што е многу важно во следењето на ефикасноста на третманот во текот на набљудување на диспанзерите. Пациентот може да ги добие резултатите од испитувањето веднаш по консултацијата.

Фибросканирање на црниот дроб се препорачува за следните категории на луѓе:

  • пациенти кои страдаат од хроничен хепатитис - вирусен хепатитис Б и хепатитис Ц;

  • пациенти со цироза;

  • луѓе кои планираат антивирусна терапија (за да го проценат степенот на фиброза пред третманот, за време и по третманот);

  • пациенти кои имаат причина да веруваат дека имаат хронична болест заболување на црниот дроб;

  • луѓе со прекумерна тежина, кои страдаат од воспалителни заболувања на црниот дроб од некоринска природа, а исто така злоупотребуваат алкохолни пијалоци.

Важно е да се напомене дека стандардните испитувања (АЛТ, АСТ) и ултразвук не секогаш секогаш ја одразуваат сериозноста на фиброзата. Доста често, нормални индикатори се забележани и со висока инциденца на фиброза. Таквите случаи може да доведат до погрешна одлука, односно одбивање на третман, што на крајот води до формирање на цироза.

Важен фактор е фактот дека црниот дроб фиброканите - постапката е поевтина од биопсија, многу брзо и без непријатност, а резултатите за информативна содржина се сосема споредливи со податоците од биопсијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Исхрана за црниот дроб - основа за третман на хепатитис и цирозаИсхрана за црниот дроб - основа за третман на хепатитис и цироза
Воспаление на црниот дроб: симптоми на хепатитис и цироза.Воспаление на црниот дроб: симптоми на хепатитис и цироза.
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со негоБолест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
» » Фибросканирање на црниот дроб е модерен, неинвазивен начин на испитување на црниот дроб