obrechye.ru

Цироза на црниот дроб - излечи или не? Како да се запре оваа болест?

Цирозата на црниот дроб е излечива или не? За жал, не е можно целосно да се излечи оваа болест. Вие само може да го запрете развојот и да избегате од компликации. Цирозата се развива во текот на годините, и овој процес може да се манифестира преку огромен број на симптоми. Затоа, има смисла секое лице да се подложува на дијагностика на внатрешните органи најмалку еднаш годишно. Така, можно е да се спречи развојот на болеста, а во случај на нејзино појавување - да не се дозволи да зема заканувачки форми.

Цирозата на црниот дроб е лекувана или не

Цирозата на црниот дроб е излечива или не?

Во случај на дијагноза цироза на црниот дроб Во раните фази, постои секоја можност да се запре развојот на болеста. Ова ќе помогне придржувањето кон исхраната, курсевите за третман и систематската дијагноза за следење на телото. Почитувањето на прилично едноставни правила при цироза на црниот дроб дава шанса да живееме долго и високо квалитетно.

Во случаи каде болеста е во последна фаза и стана опасна по живот форма, трансплантацијата на црниот дроб може да помогне. Така, на прашањето "Дали тој цироза е излечен?" досега останува отворена. И современата медицина сеуште не создаде лекови кои можат целосно да го излечат болеста.

Фази на цироза на црниот дроб

Оваа болест се развива многу бавно. Процесот може да трае со години, а отсуството на изразени симптоми во рана фаза го комплицира навременото откривање на болеста. Затоа, луѓето со цироза на црниот дроб треба да се сетат на потребата за периодични тестирања, особено ако постојат општи симптоми, на пример слабост, губење на апетитот.

Можеме ли да излечиме цироза на црниот дроб?

Постојат три фази на прогресија на болеста:

 1. Фаза на компензација. Може да се манифестира со различни несистематски симптоми. Или знаци на појава и развој на болеста се целосно отсутни. Ова се должи на фактот дека во оваа фаза на уништување на црниот дроб се минимални, а здрави клетки можат да ја надоместат зголемената работа на пациентите.
 2. Фаза на субкомпензација. Најчесто, во оваа фаза се појавуваат првите симптоми на цироза. Ова се објаснува со појавата на повеќе погодени подрачја и неможноста на здрави клетки да ја извршуваат целата работа. Бидејќи црниот дроб на лицето не работи со полна сила, чувство на слабост, губење на тежината, недостаток на апетит и непријатност во црниот дроб.
 3. Фаза на декомпензација. Карактеризирани од најпажни и изразени симптоми, кои можат да ја цироза на црниот дроб. Дали е тоа излечиво или не во оваа фаза? За жал, во оваа фаза постои сериозна закана за животот на пациентот. А главната задача на медицината во овој случај е максималното забавување во развојот на болеста. Третманот треба да се спроведува под постојан надзор на лекарите.

Симптоми на цироза на црниот дроб

Цироза на црниот дроб

Практично сите симптоми на болеста се појавуваат во фаза на субкомпензација.

 1. Постојана замор, слабост. Чувство на поспаност и општо намалување на тонот на телото.
 2. Губење на апетитот и, следствено, намалување на телесната тежина.
 3. Избегнува кожата, особено се почувствува ноќе.
 4. Дланките му стануваат црвени.
 5. Може да има жолтица. Најверојатно за фазата на декомпензација.
 6. Појавата на васкуларните ѕвезди на кожата.
 7. Појава на слаба коагулација на крв. Во случај на рани или исечења - крвта е тешко да се запре.

Причини за болеста

 1. Алкохол. Најчеста причина за појава на цироза на црниот дроб. Околу 30% од луѓето кои пијат алкохол секој ден за 2-3 години се разболе од оваа болест.
 2. Хепатитис Б или Ц. Долгорочниот тек на овие хепатитис може да доведе до цироза на црниот дроб.
 3. Наследство. Во некои случаи, луѓето имаат способност за вишок апсорпција на бакар и железо од храна. Со текот на времето, акумулацијата на овие супстанции доведува до појава на болеста.
 4. Криптогена цироза. Медицината се уште не е свесна за причините за овој тип на цироза, но се развива многу брзо, а единствената опција е трансплантација на црн дроб.
 5. Лекови. Прекумерното користење на лекови води до уништување на црниот дроб.
 6. Примарна билијарна цироза. Тој е предизвикан од блокирање на жолчните канали во црниот дроб, што се должи на неуспеси во имунолошкиот систем.

Дијагностика

 1. Надворешна инспекција, палпација на црниот дроб.
 2. Крвен тест за хепатитис.
 3. Ултразвук на внатрешни органи.
 4. Магнетна резонанца (МРИ).
 5. Компјутерска томографија (КТ).
 6. Биопсија на црниот дроб.

Третман на цироза на црниот дроб

Методите и програмите на лекување во голема мера зависат од фазата на цироза и општата состојба на пациентот. Таа е насочена кон запирање на оштетувањето на црниот дроб и спречување на појава на компликации.

Пациенти со цироза на црниот дроб

Општите препораки за сите пациенти вклучуваат строга диета и целосно одбивање да пијат алкохол. Исто така, потребно е да се спроведе систематски преглед. Следејќи ги сите рецепти на лекарот, може да се заштити телото од сите проблеми што ги носи цирозата. "Cure или не цироза?" - прашањето не е толку важно. Важно е да се дијагностицира, запира и да се спречи развојот на компликации во време.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Класификација на тежината на цироза на црниот дроб кај Child-PughКласификација на тежината на цироза на црниот дроб кај Child-Pugh
Масна дегенерација на црниот дроб. Причини, симптоми и третманМасна дегенерација на црниот дроб. Причини, симптоми и третман
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Последна фаза на цироза: симптоми, фотографии на луѓе, животна прогнозаПоследна фаза на цироза: симптоми, фотографии на луѓе, животна прогноза
Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со негоБолест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Исхрана со болен црн дробИсхрана со болен црн дроб
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
» » Цироза на црниот дроб - излечи или не? Како да се запре оваа болест?