obrechye.ru

Летален исход: потеклото на терминот и дијагнозата

Зошто смртта на лице во медицината многу често се нарекува смртоносна исход? Одговорот на ова прашање ќе го видите во претставената статија.

Потекло на терминот

Сигурно изразот "смрт" се слушаше апсолутно секој. Но од каде доаѓа оваа изјава и што е нејзиното вистинско значење?фатален исход

Факт е дека толку многу луѓе веруваат во тоа по смртта на душата човекот буквално лета надвор од неговото тело. На оваа мистична претпоставка изграден е изразот "смртоносен исход". Покрај тоа, таков медицински термин како "exitus letalis" е една од постојните опции за развој на болеста. Со други зборови, оваа фраза се користи кога, како резултат на пролонгирана болест, телото на пациентот не може да се справи со отстапувањето што се појави, што доведува до неговата смрт.

Историја на изразување

Историчарите тврдат дека терминот "смртоносен исход" бил користен во античка Грција. Ова се должи на етички размислувања, бидејќи овој израз се сметаше за подобар од "смртта". Сепак, оние луѓе кои се запознаени со латинскиот, тврдат дека зборот "letalis" во буквален превод значи дека не е "смртоносен", туку "смртен". Така, смртта на лице по долга болест понекогаш се опишува како фатален исход.

Видови на смрт

Во медицинската пракса се разликуваат следните видови на смрт:

  • клинички;
  • биолошки;
  • последниот.

Постои и друга подкатегорија - мозочна смрт.фатален исход

Претходни состојби

Како по правило, леталниот исход е секогаш проследен со такви терминални состојби, како пре-агонална, агонија и клиничка смрт. Тие можат да траат во различни периоди. Исто така, треба да се забележи дека, без оглед на брзината, на смртта секогаш му претходи клиничка смрт. Ако мерки за реанимација болничкиот персонал, амбулантата или обичниот човек не биле правилно изведени или неуспешни, тогаш се случува биолошка смрт. Како што е познато, овој феномен претставува неповратно и целосно прекинување на сите физиолошки процеси во ткивата на нервниот систем и клетките. Поради процесите на распаѓање, целиот организам е уништен во иднина, како резултат на што се уништува структурата на нервните врски. Таквата фаза обично се нарекува информативна смрт.

Дијагноза на смртта

Стравот од можна грешка во дијагностицирањето на човечката смрт во текот на развојот на медицината ги туркаше лекарите да развијат начини да го препознаат. На пример, биолошка смрт пациентот се констатира со група на симптоми. За да бидете сигурни во смртоносна исход, покојникот ја проверува работата на срцето, централниот нервен систем и дишењето.

Исто така, треба да се забележи дека еден од највредните и раните знаци на почетокот на смртта на еден човек е таканаречениот "феномен на окото на мачката". Со други зборови, ученикот на починатиот почнува да се стеснува значително и на крај не станува круг, туку има форма на овална или прачка.

Покрај тоа, главен фактор во смртта на лицето е мускулниот тонус. Значи, кога работата на нервниот систем ќе престане, иннервацијата на мускулното ткиво ќе престане.смрт на личност

Упатствата за утврдување на критериумите за моментот на смртта на лице обезбедуваат наод врз основа на присуство на кадаверични промени или престанок на активноста на мозокот. Исто така, треба да се забележи дека сите мерки за реанимација може целосно да се прекинат само ако се неефикасни половина час. Покрај тоа, таквите постапки не се вршат ако постојат очигледни знаци на биолошка смрт, како и клинички знаци кои се појавија во позадина на прогресијата на неизлечивите болести, последиците од повредите итн.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Панкреатична некроза на панкреасот - смртоносен исход? Панкреонекроза прогнозаПанкреатична некроза на панкреасот - смртоносен исход? Панкреонекроза прогноза
Сардонска насмевка - знак на тетанусСардонска насмевка - знак на тетанус
`Попрскајте ја главата со пепел `: употребата на фразеологијата, историја на неговото…`Попрскајте ја главата со пепел `: употребата на фразеологијата, историја на неговото…
`Мутирачка вода`: значењето и потеклото на фразеологијата`Мутирачка вода`: значењето и потеклото на фразеологијата
Значењето на фразеологијата "како проголта аршин" и неговото потеклоЗначењето на фразеологијата "како проголта аршин" и неговото потекло
Прошири ја вредноста. `Меч со две острици `: за што се работи оваа фразеологија?Прошири ја вредноста. `Меч со две острици `: за што се работи оваа фразеологија?
Фразеологијата на "душата не е џем". Значењето и потеклото на изразотФразеологијата на "душата не е џем". Значењето и потеклото на изразот
Фатална е како? Што значи прилогот?Фатална е како? Што значи прилогот?
Значењето на тетоважата "смрт со коса" во различни културиЗначењето на тетоважата "смрт со коса" во различни култури
» » Летален исход: потеклото на терминот и дијагнозата