obrechye.ru

Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.

Хепатомегалијата на црниот дроб е патолошко проширување на црниот дроб. Кога хепатомегалија црниот дроб лесно се палпира со ребра на пациентот, а здраво тело се палпира доста тешко. Покрај тоа, кога палпира, пациентот доживува болка, за што исто така зборува заболување на црниот дроб. Хепатомегалијата на самиот црн дроб не е болест, туку е синдром кој покажува дека црниот дроб е во очајна потреба од лекување.

Црниот дроб ги детоксифицира сите отрови и токсини кои влегуваат во телото, кои минуваат низ овој орган, го оставаат телото веќе неутрализирано заедно со урината и изметот. Отровите и токсините се една од најчестите причини за болеста како хепатомегалија.

Хепатомегалија на црниот дроб кај децата

Хепатомегалија црниот дроб кај децата може да бидат поврзани со одредени видови на автоимуни процеси, повреда исхрана или postvaktsionnym државата. Покрај тоа, треба да се обрне посебно внимание на функционирањето на кардиоваскуларниот систем на детето.

Болести кои можат да предизвикаат хепатомегалија

  • Воспалителни процеси во црниот дроб

Во повеќето случаи, воспаление на црниот дроб предизвикано од хепатитис, лезии поради различни фактори, на пример поради вируси или токсини. Поради воспаление се јавува отекување на црниот дроб и, следствено, зголемување на нејзината големина. Во оваа болест на хепатоцитите на крајот умира, што ќе се случи постепено, но исто така има ситуации во кои на црниот дроб по хроничен хепатитис драстично намалени во големина, тоа зборува за претстојното губење на своите функции.

  • Цироза на црниот дроб

Цирозата на црниот дроб може да се појави и наспроти позадината на вирусен хепатитис и на позадината на пролонгирана интоксикација на телото, како што се случува со хроничен алкохолизам. Хепатоцитите поради цироза активно умираат и почнуваат да се заменуваат со сврзно ткиво. Останатите хепатоцити се обидуваат да ја обноват својата функција, како резултат на што се јавува патолошки раст, кој се нарекува хепатомегалија на црниот дроб.

  • Метаболни нарушувања

Една од главните метаболички нарушувања, кои можат да предизвикаат хепатомегалија, формирање на гликоген е нарушување, односно гликогеноза, на која на акумулација на гликоген во организмот, а како последица на тоа, неговото зголемување во големина. Еден од карактеристичните знаци на оваа болест е зголемување на големината на слезината и бубрезите.

  • Болести на кардиоваскуларниот систем

Со вентрикуларна инсуфициенција, крвта полека се движи долж садовите, предизвикувајќи стагнација на крв во вените, ткивата и органите. Во хронична форма срцева слабост црниот дроб најпрво страда, предизвикувајќи едем на органот и зголемување на големината. По зголемувањето на црниот дроб, хепатоцитите почнуваат постепено да умираат. Ова се нарекува некроза на црниот дроб, што на крајот расте во цироза.

  • Онколошки болести

Со рак, растечките неоплазми во внатрешноста на црниот дроб речиси секогаш предизвикуваат болест како што е црниот дроб хепатомегалија.

Хепатомегалија на црниот дроб - третман

Третман на хепатомегалија, на прво место, го вклучува третманот на болеста што доведе до појава на овој синдром. Покрај тоа, со цел да помогне во основниот третман, тоа ќе биде добра одлука да се следи специјална диета која ќе го ограничи црниот дроб од непотребни товари и ќе придонесе за нејзино закрепнување.

За да се придржувате кон исхраната, неопходно е да се исклучи од исхраната сите пржени, зачинети, брашно, но во исто време да се обезбеди доволно тело на телото, поради што ќе се извлече сила за негово закрепнување. Покрај тоа, употребата на хепатопротектори, чиј асортиман во моментов е на пазарот на вишок, нема да биде излишно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Масна дегенерација на црниот дроб. Причини, симптоми и третманМасна дегенерација на црниот дроб. Причини, симптоми и третман
Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.
Проширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болестПроширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болест
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
» » Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.