obrechye.ru

Нормални и патолошки димензии на црниот дроб според Курлов

Големината на црниот дроб е нормалнаЦрниот дроб е еден од виталните органи на лице кое извршува многу функции. Главната функција на телото е да се заштитат од штетните туѓи супстанции кои влегуваат во телото, односно црниот дроб е главната препрека во која се обработуваат "непотребните" агенси. Покрај тоа, црниот дроб е формирање на крвни протеини неопходни за живот. Исто така, учествува во дигестивниот процес (производство на жолчка, ензими).

Во многу патолошки состојби, функциите на органот се засегнати, ова може да се идентификува со испитување. Ваквите состојби вклучуваат патологии на хематопоетскиот систем, некои заразни болести, хепатитис, цироза на црниот дроб и други. Постојат многу методи на истражување, еден од нив - перкусии, во кои големината на црниот дроб се определува според Курлов, нежност, облик. Благодарение на перкусии, можно е да се открие зголемување или намалување на црниот дроб, што е дијагностички знак на болести.

Техника за мерење

големина на црниот дроб според КурловДимензиите на црниот дроб според Курлов се мерат со три линии: средината на десната страна, средината и 10 меѓуребрените простори лево, почнувајќи од левата предна аксиларна линија. Прислушување започнува од десната страна од втората меѓуребрените простор на звук замирање на ова место марка горната граница на црниот дроб, а потоа ментално врши директно хоризонтална линија на папокот и да започне percuss на midclavicular линија, додека долниот дел од телото се во странство. Следната линија е средната линија, перкусијата е од папокот до појавата на досада. Последното е линијата која се подготвува по должината на 10 меѓуребрените простори до горната граница. Така, големината на црниот дроб е одредена, норма е 9, 8 и 7 см (соодветно, линии).

Промена на големината на црниот дроб во патологии

Ако отстапувањето од нормалната големина на телото започнува да врши понатамошна дијагноза. Димензиите на црниот дроб (според Курлов не е тешко да се одредат) може да варираат и во насока на зголемување, и обратно. Зголемување - хепатомегалија - е забележано кај многу болести, меѓу кои најопасни се леукемијата, хроничен хепатитис, туморски процеси на внатрешните органи. Намалувањето на големината може да се види во екстремната фаза на цироза, што е неповолен прогностички знак.

Возрасни карактеристики

Големината на црниот дроб е нормалнаКај мали деца, црниот дроб зафаќа значително повеќе простор во абдоминалната празнина отколку кај возрасните. Ова се должи на фактот дека за време на периодот на интраутериниот развој, тој извршува хематопоетска функција кај фетусот. Особено големи димензии што ги постигнува кај новороденчињата и децата до една година, а потоа во однос на абдоминалната празнина големината на црниот дроб постепено се намалува. Во норма, обично за возрасни, тоа ќе биде неколку години подоцна.

Ако се сомневате дека имате заболување, веднаш треба да се консултирате со лекар за дијагноза. Специјалистот мора да спроведе целосен преглед на пациентот, вклучувајќи перкусии. Димензиите на црниот дроб според Курлов може да се утврдат веќе во раните фази на болеста, но понекогаш студијата треба да се надополни со лабораториски и инструментални методи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Исхрана за црниот дроб - основа за третман на хепатитис и цирозаИсхрана за црниот дроб - основа за третман на хепатитис и цироза
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.
» » Нормални и патолошки димензии на црниот дроб според Курлов