obrechye.ru

Секој симптом на хепатитис е непосредна причина да се види лекар

Хепатитисот се нарекува заразен воспаление на црниот дроб, предизвикани од одреден вирус. Постојат три главни форми на оваа болест: хепатитис А, Б и В. Секоја форма на хепатитис има свои карактеристики на инфекција, текот на болеста и начини на лекување.симптом на хепатитис

Хепатитис А

Ова е можеби најлесната форма на болест. Хепатитис А не предизвикува хронично заболување на црниот дроб, но сепак може да доведе до смрт. Болеста се пренесува преку неизмиени раце, јадења, зеленчук и овошје. За спречување на болеста треба да се строго се придржуваат до правилата за лична хигиена: мијат рацете по одење во тоалет и пред јадење, и да врие вода, и пред јадење овошје и зеленчук се прелива преку вода што врие.

Хепатитис Б

Овој тип на болест е многу поопасен од претходниот. Со оваа форма, веројатноста за развој хроничен хепатитис и цироза на црниот дроб, тоа е околу десет проценти. Испратена хепатитис Б преку крв и други телесни течности. Инфекцијата со оваа болест може да биде со незаштитен секс, со трансфузија на крв и со користење на еден игла игла. Во моментов, добивањето на заразени со хепатитис преку станицата за трансфузија на крв е речиси невозможно. Сите донирани крв се подложени на најстрога контрола. Во зоната на ризик, по правило, се зависници од дрога и луѓето кои водат промискуитетен сексуален живот.

Хепатитис Ц

Хепатитис Ц е најкомплицирана форма на болеста, во која ризикот од транзиција на болеста на цироза или хронична форма е многу висок. Вирусот се пренесува главно преку крвта. Болеста за долго време може да биде во латентна форма, не се однесува на било кој начин. Уште еднаш треба да се забележи дека хепатит Ц е многу опасен, симптомите (фотографијата е претставена во статијата) кои ќе бидат опишани подолу. Во моментов се развиени специјални тестови кои ја откриваат болеста во рана фаза, па дури и поминуваат асимптоматски.хепатитис со симптоми слики

Хепатитис на црниот дроб: симптоми на болеста

Честопати, хепатитисот А и Б се манифестираат речиси идентично. На почетокот, болеста може да се меша со грипот. Првиот симптом на хепатитис е зголемување на телесната температура на 39 степени. Во исто време, температурата е многу тешко да се урне. Вториот симптом на хепатитис е акутна болка под десното ребро и значајна проширување на црниот дроб. Овој знак веќе појасно ја покажува можноста за присуство на опасен вирус во телото. Но многу често оваа болка е отпишана на последиците од јадење тешка и масна храна. Третиот симптом на хепатит е бело измет и многу темна урина. И ако првите два знака не се очигледни, тогаш присуството на една третина треба да натера лицето веднаш да се консултира со доктор. И, конечно, четвртиот симптом на хепатитис: пожолтување на очите и протеините на кожата. Сепак, оваа манифестација не може да биде карактеристична за хепатитис Ц.симптоми на хепатитниот црн дроб

Третман на болести и превенција

Третманот на хепатит е многу долг и тежок. Пациентот е пропишан силни токсични препарати, кои, веројатно, повеќе од самиот вирус, имаат штетен ефект врз црниот дроб. Човекот е многу долг по враќањето на болеста. За време на болеста, и после тоа, треба да јадете правилно, целосно елиминирање од исхраната од тешка и масна храна. Постојат повеќе житни култури, овошје и зеленчук. Заштитете се од хепатит Б со вакцинација.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кој е периодот на инкубација за хепатитис Ц кај луѓето?Кој е периодот на инкубација за хепатитис Ц кај луѓето?
Боткиновата болест: Како да не стане жртва на хепатитисБоткиновата болест: Како да не стане жртва на хепатитис
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Која е разликата помеѓу автоимуниот хепатитис?Која е разликата помеѓу автоимуниот хепатитис?
HBsAg - што значи ова?HBsAg - што значи ова?
Хепатит Ц: период на инкубација и третманХепатит Ц: период на инкубација и третман
Жолтица (хепатитис А). Опис на болестаЖолтица (хепатитис А). Опис на болеста
HCV тест на крвта: Што значи ова и кога е пропишано?HCV тест на крвта: Што значи ова и кога е пропишано?
» » Секој симптом на хепатитис е непосредна причина да се види лекар