obrechye.ru

Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции

Без црн дроб човек не може да живее. Таа е вклучена во сите процеси на телото, ја прочистува крвта на токсините. Црниот дроб се нарекува и филтер, преку кој секоја секунда поминува огромна количина штетни материи. И како и секој филтер, црниот дроб порано или подоцна "сабо", и во отсуство на внимание на тоа оди надвор од ред. Како да знам навреме дека имате проблем со црниот дроб? Симптоми, знаци - кои велат дека треба да побарате медицинска помош? Ајде да дознаеме кои промени во здравјето и појавата во повеќето случаи укажуваат на проблеми со црниот дроб.

Улогата на црниот дроб во органскиот систем

проблем со црниот дроб симптоми

Но, прво да се потсетиме што е вклучено во "должностите" на црниот дроб. Таа учествува во процесите на протеини, масти, јаглени хидрати. Црниот дроб исчистува и филтрира крв низ своите клетки, така што тогаш ќе ги истера нашите артерии чисти. Црниот дроб зема хит во форма на токсини, опашки, тешки метали и канцерогени клетки кои влегуваат во телото респираторен систем и храна. Но, еднаш, заради прекумерниот обем на работа во форма на огромна количина на агресивни супстанции, црниот дроб престанува да се справува со неговата основна функција. Како резултат на тоа, постојат многу неуспеси во многу метаболички процеси, а слабата прочистена крв со нечистотии од токсини започнува да тече низ нашите вени. Се разбира, ова не е добро за здравјето.

Проблемот со црниот дроб. Симптоми, симптоми на анксиозност

Постојат неколку симптоми кои се манифестираат однадвор, а исто така влијаат на благосостојбата на пациентот. Треба да се забележи дека самиот црн дроб не боли, туку се познава преку други органи. Значи, како ги идентификувате проблемите со црниот дроб?

Еве листа на знаци кои во повеќето случаи се симптоми на заболување на црниот дроб:знаци на проблеми со црниот дроб

  1. Жолтеникав тон на кожата, како и рожницата на очите. Што се однесува до кожата, пожолтувањето на дланките треба да биде посебно прскано. За жал, често ова покажува дека постои проблем со црниот дроб. Симптомите може да се проверат дома според следниот метод. Во рок од 3-4 дена, мора да следите здрава исхрана, да одбиете да јадете масна, слатка, да пиете повеќе вода, да седете помалку на компјутер и телевизија, често посетете го свежиот воздух. Ако, на крајот на овој период, времето на дланката не е во иста форма, тогаш треба да се пријавите кај докторот.
  2. Невообичаени болка во десниот хипохондриум. Го дава зголемениот црн дроб. Покрај тоа, може да притисне на дијафрагмата, предизвикувајќи дишењето станува тешко, брзо.
  3. Честа мокрење, како резултат на тоа, мачење на жедта на пациентот и сува уста.
  4. Горушица, гадење, горчина во устата, запек, повраќање, рскавица. Наспроти позадината на неправилна дефекација, може да се развие дебелината или губење на тежината од губење на апетитот.
  5. Бели точки на ноктите. Црниот дроб учествува во процесот на асимилација на калциум, а со нејзината дисфункција тоа не се случува, што е изразено во такви бели дамки на ноктите.
  6. Генерална слабост. Вртоглавица, иритација, летаргија, намалена активност, несоница, губење на апетит, гадење - исто така може да укаже дека има проблем со црниот дроб.

како да се идентификуваат проблеми со црниот дробСимптомите можат да бидат различни, бидејќи неуспесите во црниот дроб во крајна линија влијаат врз функциите на сите органи на нашето тело. Затоа, кога ќе се појават, секогаш треба да се консултирате со лекар. Симптомите на проблеми со црниот дроб не треба да се игнорираат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која страна се наоѓа во црниот дроб?Која страна се наоѓа во црниот дроб?
Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
» » Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции