obrechye.ru

Кога е ултразвукот на црниот дроб?

Модерни ултразвук техника им помага сосема точно да се процени големината и обликот на црниот дроб, да се идентификуваат тумори во него, како што циста или рак на црниот дроб, да се оцени на структурата и густината на паренхим со дифузни лезии, итн

Неодамна, ултразвук широко се користи како метод кој помага да се избере најдобриот пристап за одводнување на абдоминалната празнина, биопсија на црниот дроб и други манипулации.

Ултразвукот на црниот дроб се смета за едноставен, евтин и брз метод за испитување на структурата на овој орган. Постојат неколку случаи каде што се изведува ултразвук:

  • кога постојат сомневања за многу заболувања на црниот дроб (цироза, хепатитис, итн.);
  • со сомнителни бенигни или малигни тумори;
  • со сомневање за апсцес во црниот дроб или паразити (на пример, ехинококоза);
  • при повредување на абдоминалната празнина;
  • за следење на третманот на болести.

Во исто време, подготовката на црниот дроб узи е прилично едноставна.

3 дена пред денот кога САД врши црниот дроб, пациентот треба да се исклучат од исхраната црн леб, млеко, зеленчук и овошје, слатки сокови и други производи кои придонесуваат за гас во цревата. Надуеност ензимски препарати се аплицира (panzinorm, Festalum итн) И adsorbents (камилица, активен јаглен и др.).

Во предвечерјето на студијата, вечерта и непосредно пред утринската процедура, треба да се постават два чистични клизма. Сепак, оваа постапка не се смета за задолжителна ако пациентот нема надуеност.

Пред истражување потребно е да се отстранат орнаменти, а исто така и дел од облеката.

Кога се изведува ултразвукот на црниот дроб, треба да легне на каучот. За да се олесни постапката, на кожата се нанесува малку загреан гел. Користејќи мал рачен сензор, кој се носи по телото во различни насоки, лекарот ги скенира органите, чии слики се појавуваат на екранот.

Студијата е направена за одржување на здивот за време на инспирацијата, при што црниот дроб е малку спуштен и станува подостапен за визуелизација.

Така, станува возможно да се визуелизираат левиот и десниот лобус на црниот дроб, како и другите дигестивни органи.

Кога се врши ултразвук на црниот дроб, лекарот го привлекува вниманието на големите крвни садови (на пример, на порталната вена), на единството на црниот дроб структури во мали садови, на жолчниот канал, како и мери големината на црниот дроб лобуси.

Кога се врши ултразвук на црниот дроб, декодирањето е од големо значење.

Во принцип, ултразвук се смета за показател за дијагностицирање на болеста на начин кој не воспоставува самата болест, но промените во телото ткива, што може да се појави во позадина на било која болест. Севкупноста на сите промени кои се поставени за време на ултразвук, а симптомите кај пациентот, им овозможува на одреден степен на доверба, за да се зборува за присуство во пациент од болест.

Ултразвукот на црниот дроб обично завршува со скенирање на абдоминалната празнина за да открие слободна течност во неа.

Идеално, контурите на црниот дроб треба да бидат рамномерни и чисти низ целата должина.

Така, за добро на црниот дроб ултразвук слика се карактеризира со не-интензивна, мали, се релативно далеку едни од други ехо сигнали помеѓу нив ehonegativnoe спаси простор.

Меѓу најчестите дифузни лезии на црниот дроб се хепатитис (хроничен и акутен), цироза на црниот дроб и масна дистрофија. Точната дијагноза при вршење ултразвук на црниот дроб е многу зависна од голем број субјективни и објективни причини. Првиот од нив може да се припише на типот на уредот, неговиот решавање на моќ, чувствителност, присуство на некои фактори кои ја влошуваат сликата (испарување во цревата, дебелина, итн.). Професионализмот на специјалистот и грижата при спроведувањето на истражувањето се од големо значење.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Рак на црниот дроб, метастази во црниот дроб прогнозаРак на црниот дроб, метастази во црниот дроб прогноза
Биопсија на црниот дроб, гради, плацента - основни информации за овие процедуриБиопсија на црниот дроб, гради, плацента - основни информации за овие процедури
Проширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болестПроширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болест
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Цисти на третман на црниот дроб преку лековити методи и фолкЦисти на третман на црниот дроб преку лековити методи и фолк
Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?
» » Кога е ултразвукот на црниот дроб?