obrechye.ru

Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третман

Фиброзата на црниот дроб е постепена замена на хепатичните клетки со сврзно ткиво, како резултат на прекумерно производство на колаген. Фиброзата на црниот дроб е предизвикана од нарушување на крвниот одлив во хепаталните вени, а за разлика од цирозата се карактеризира со комплетен недостаток на регенерација на клетките. Оваа болест се развива многу бавно, не се манифестира на било кој начин, тоа е, таа е асимптоматска. Првите симптоми на болеста се појавуваат само по шест до осум години.

Во моментов, неколку фактори на почетокот на фиброзата на црниот дроб се класифицирани. Тие вклучуваат: продолжено лекување, алкохол и токсично труење, наследност, вродена фиброза, хронично вирусен хепатитис, дијабетес, дебелина, долгорочен недостаток на одредени минерали и витамини.

Развојот на црниот дроб фиброза доведува до такви функционални и структурни последици како кршење процеси размена меѓу крвта и хепатоцитите во синусите, маневрирање на крв, ќе го олесни развојот на цироза, губење на ефикасноста и намалување на спектар на терапевтски активности.

Во зависност од преваленцата на процесот и неговата локација, се разликуваат следниве форми на болеста:

- перивенуларна и венска фиброза, се развива во центарот на лобуси и на ѕидовите на хепаталните вени. Најтипичен тип на фиброза за хроничен кардиоваскуларна инсуфициенција и хроничен алкохолен хепатитис;

- перицелуларна фиброза. Најчесто забележани со алкохолно хепатално заболување и хроничен вирусен хепатитис;

- септална фиброза на црниот дроб, која се јавува на местото на мосточната некроза;

- портата и перипортална фиброза на црниот дроб, што е карактеристична особина на хроничен хепатитис од разни потекло: вирусна, автоимуна или алкохолна;

- перидуктална (срцева) фиброза на црниот дроб, забележана на склерозирачки холангитис и е концентрична пролиферација на фиброзно ткиво од различен калибар околу жолчниот канал;

- мешана фиброза, која е најчеста форма, во која други форми на фиброза се претставени во различни стапки.

Главните симптоми на фиброза на црниот дроб, кои се манифестираат неколку години по почетокот на болеста, се:

- присуство на крварење од хранопроводот;

- зголемена големина на црниот дроб;

- проширување на слезината;

- тромбоцитопенија.

Фиброзата на црниот дроб е многу тешко да се лекува, што обично е насочено кон исправување на постоечките синдроми на болеста. Во присуство на изразен хиперспленизам, спленектомијата се изведува со примена на спленоренална анастомоза. Да се ​​запре крварење од проширени како резултат на проширени вени на желудникот и хранопроводот, ендоскопија или склеротерапија на вените гастротомија со шиење.

Спречување на хепатална фиброза е на располагање на лошите навики, минимизирање лекови синтетичко потекло, ако прекумерна тежина - преземање на мерки за да се ослободи од неа, се движат на десно избалансирана исхрана. Покрај тоа, се препорачува дополнително внесување на микроелементи и витамини. По откривање на црн дроб треба да се намали товарот на црниот дроб, се вршат редовни администрација на лекови им помага на чистење на црниот дроб и се излачува во целина, како и нормализирање на своето работење. Прогнозата во голема мера зависи од тоа каков тип на фиброза се развива. Вродената форма на фиброза е многу ретка.

Потсетиме дека хепаталната фиброза се развива без симптоми за многу години, до развој на цироза на црниот дроб, па ако се дијагностицирани со "хепатит", или ако имате оштетување на црниот дроб, постои голема веројатност за предиспозиција на процесот на црн дроб.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Фиброза на вијазни жлезди: дијагноза и третманФиброза на вијазни жлезди: дијагноза и третман
Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со негоБолест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него
Кои болести може да покажат зголемениот црн дроб кај дете?Кои болести може да покажат зголемениот црн дроб кај дете?
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Стеатоза на црниот дроб - што е тоа? Причини, симптоми и методи на лекувањеСтеатоза на црниот дроб - што е тоа? Причини, симптоми и методи на лекување
Урсодеоксихоличната киселина е ефикасен холеретичен и хепатопротективен агенсУрсодеоксихоличната киселина е ефикасен холеретичен и хепатопротективен агенс
» » Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третман