obrechye.ru

Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб

Црниот дроб е еден од главните внатрешни органи. Учествува во работата на сите системи, произведува жолченца, ензими и хормони, како и дезинфицира токсини. Кога престанува да ги извршува своите задачи, започнуваат дифузните промени на црниот дроб. Тие вклучуваат: промена во големината (намалување или зголемување), абнормалности во структурата на ткивата и хормоналниот метаболизам, влошување на циркулацијата на крвта, билијарна стаза и така натаму.

Како што покажува практиката, најчесто се јавува проширување на (хепатомегалија). Сите болести во кои тој е карактеристичен, условно поделени во три главни групи. Првите вклучуваат фокални или дифузни промени во црниот дроб и неговите садови. Типично, хепатомегалија придружува хепатитис на различни генеза, цироза на црниот дроб, стеатоза, малигниот или бенигни тумори, хидатидна болест, не-паразитски цисти, како и грануломатоза на туберкулоза. Треба да се напомене дека за манифестација на неспецифични реактивни и хроничен упорни хепатитис се почитуваат умерен дифузни промени на црниот дроб. Додека вирусен хепатитис, цироза, рак, ехинококоза и бенигни тумори може да бидат придружени со значително проширување на органите.

Втората група на болести, карактеризирана со дифузни промени во црниот дроб, вклучува нарушувања во акумулацијата и метаболизмот. Така, хепатомегалијата се смета за еден од главните симптоми на манифестацијата на наследни болести врз основа на недостаток на ензимски системи или нарушување на биосинтезата на гликогенот.

Третата група вклучува нарушувања во работата на кардиоваскуларниот систем, кои се придружени со недоволна циркулација на десниот гастричен тип.

Дифузните промени на црниот дроб се предизвикани од различни причини. Тие вклучуваат цироза, труење со дрога, злоупотреба на алкохол, нервен преоптоварување, физичка неактивност и така натаму. Структурните промени во ткивата на органи можат да бидат предизвикани од хронични и акутни инфекции, интоксикација на телото, нарушување на метаболичкиот процес. Како по правило, овие промени се јавуваат поради атеросклероза на садовите, акутен или хроничен хепатитис, и така натаму.

Симптомите на болеста се појавуваат белката жолта боја, јазик, области околу очите, постојано болната болка во горниот десен квадрант, често директно во областа на десното рамо.

Пациенти со дифузни промени црн дроб, третман назначи во зависност од групата на болеста, како и симптомите на нејзината манифестација.

Основната позадинска терапија се изведува со лекови кои ја подобруваат работата на хепатоцитите. Овие вклучуваат витамини (B, C, E), липоична киселина и lipamid, пет проценти на гликоза, ATP, gepatoprotektory (Essentiale, silymarin, итн).

Витамини активно го стимулираат метаболизмот на јаглени хидрати и протеини, придонесуваат за подобрување на антитоксичните и регенеративните функција на црниот дроб.

АТП, рибоксин и фосфобиум го промовираат снабдувањето на крвните ткива и синтезата на нуклеинска киселина, ја намалуваат хипоксијата и учествуваат во регенерацијата на ткивата.

Задачата на хепатопротекторите е да ја стабилизира клеточната мембрана. Овие лекови не се пропишани во фазата на репликација на агенсот на хепатитниот вирус.

Во основната терапија, препаратите на црниот дроб (витоепат, вигератин, сирепар) се препишуваат со нормални аминотрансферази, во спротивно може да ја зголемат активноста на процесот.

За да се намалат воспалителните процеси, се користат антивирусни лекови, глукокортикостероиди, лекови насочени кон стимулирање на имуните процеси.

За да се намали интрахепатична холестаза пропишани холестирамин, Bilignin, итн vazozan. Нивната акција во насока на намалување на холестеролот во крвта и жолчката врска киселини во цревата.

Кога се развива симптоми на енцефалопатија препише лекови насочени кон намалување на содржината на амонијак.

Со хронични дифузни нарушувања, симптоматска терапија е пропишана.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дифузни промени во панкреасот може да бидат почеток на панкреатитДифузни промени во панкреасот може да бидат почеток на панкреатит
Проширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болестПроширување на црниот дроб: причините и третманот на оваа болест
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Стеатоза на црниот дроб - што е тоа? Причини, симптоми и методи на лекувањеСтеатоза на црниот дроб - што е тоа? Причини, симптоми и методи на лекување
» » Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб