obrechye.ru

Што е вештачка кома?

Вештачка кома е состојба во која пациентот се администрира исклучиво од медицински причини. Оваа постапка е дизајнирана за лекување на одредени болести и повреди на мозокот.

вештачка кома

Вештачка кома: дали е опасно?

Се разбира, како и секоја друга постапка, воведувањето на пациенти во таква состојба вклучува одреден ризик. Но, овој вид на кома е процес кој е речиси целосно контролиран од лекарите. Во повеќето случаи, пациентите успешно се враќаат во живот.

Вештачка кома и индикации за неговото однесување

Како што веќе рековме, во таква состојба на пациенти се администрира исклучиво од медицински причини. Типично, слична постапка се користи за лекување на одредени повреди на мозокот:

  • На пример, многу често овој метод се користи во присуство на широко крварење во мозокот, кои се придружени со тешка оток и компресија на ткивата.
  • Во некои случаи, пациентите на кои им е потребна серија на комплицирани операции се инјектираат во вештачка кома - пациентот е многу полесно да ги толерира сите процедури додека е во слична состојба.вештачки кома ефекти
  • Понекогаш неврохирурзите ја користат оваа техника, особено ако на пациентот му е потребен комплициран хируршки третман. Во такви случаи, постапката е многу полесна, како и периодот на рехабилитација - шансата за успех на операцијата е поголема.
  • Во некои случаи, вештачка кома се користи за отстранување на пациент од сериозен епилептичен статус, особено ако сите други методи на терапија не функционираат.
  • Неодамна некој се користи за третирање на беснило. Таквата техника е моментално во експериментална фаза. Сепак, неодамнешните студии произведоа добри резултати. Вреди да се потсетиме дека до неодамна, беснило (во отсуство на соодветен третман во првите неколку дена по инфекцијата) не беше подложно на третман, беше проследено со сериозно оштетување на мозокот.

Вештачка кома: како е процедурата?

За да се воведат пациенти во оваа состојба, се користат два методи:

  • воведувањето на анестетици во крвта - во повеќето случаи, се користат барбитурати;
  • постепено ладење на телото до триесет и три степени (ретко се користи).

Уште еднаш, вреди да се потсетиме дека овој процес постојано го следат лекарите. Работата на циркулаторниот и респираторниот систем се одржува со помош на специјални лекови или помагала.

по анестезија

За време на кома, промените се случуваат во човечкото тело. Користените анестетици ја забавуваат циркулацијата на крвта кај мозокот, како резултат на што се намалува интензитетот на метаболизмот, садовите се стесни. Така, едемот на нервните ткива постепено исчезнува, се намалува интракранијален притисок. Оваа техника го спречува развојот на ткивна некроза и му дава на организмот време за природно закрепнување.

Штом главните симптоми на болеста или ефектите од траумата исчезнат, лекарот пропишува низа студии, што резултира со одлука да се повлече пациентот од погоре опишаната состојба.

Вештачка кома: последици

Како што веќе рековме, овој метод на третман вклучува и одреден ризик. Сепак, шансите за успех се високи. По анестезијата, пациентот ќе мора да помине период на рехабилитација. Обнова на нормални телесни функции може да потрае некое време. Некои луѓе се опоравиле од болеста во рок од една година. Во текот на овој период, пациентот е должен редовно да се подложува на истражување и соодветен третман.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ургентни услови.Ургентни услови.
Што е дишењето на Кусмаол?Што е дишењето на Кусмаол?
Коматозна состојба - последица на внатрешни болести и повредиКоматозна состојба - последица на внатрешни болести и повреди
Како е итен третман за хипогликемична комаКако е итен третман за хипогликемична кома
Дијабетична кома и нејзините први симптомиДијабетична кома и нејзините први симптоми
Хипогликемична комаХипогликемична кома
Нешто попречува во грлото, или Причини за комаНешто попречува во грлото, или Причини за кома
Афаличен синдром (будна кома): симптоми и терапииАфаличен синдром (будна кома): симптоми и терапии
Лекот `Cerakson`: повлекување, примена, несакани ефектиЛекот `Cerakson`: повлекување, примена, несакани ефекти
Што е кома? Неговиот третманШто е кома? Неговиот третман
» » Што е вештачка кома?