obrechye.ru

Кој глукометр е подобар: совети за избор

Глукометрите извршуваат само една функција: ја испитуваат крвта, известувајќи за високо или ниско ниво на гликоза. Корисникот мора да го пробие прстот со скарификатор, а потоа да го допре формираниот тест тест лента, кој прво мора да биде вметнат во уредот. Стандардната функционалност на уредот вклучува меморија за чување на историјата на анализите и просекување на читањата за одреден временски период. Некои уреди имаат софтвер кој ви овозможува да ги следите и визуализирате трендовите во нивоата на гликоза во крвта, а исто така да поставите предупредувања или да означите специјални резултати.

За лицата со оштетен вид и за слепите, се произведуваат глукометри. Звучните пораки упатуваат на корисникот за време на процесот на поставување на инструментот, анализа и снимање на резултатите. Најдобрите модели имаат водич отпечатен Брајов, големи копчиња кои лесно се идентификуваат кога се допираат и големи, лесно читливи фигури за оние кои имаат делумно зачуван вид.

Точност - пред сè

Избирање на кој глукометар е подобар, треба да им се даде поголема важност на точноста и конзистентноста (повторливоста) на мерењата од убавите, но бескорисни функции на некои современи модели. За пациенти со дијабетес, правото мерење, барем во разумни граници, може да биде ако не е прашање на живот и смрт, тогаш можност постојано да се чувствувате добро.

Кореспонденцијата на домашен глометер на современи стандарди не значи дека е најдобро. Најновите стандарди бараат 95% од отчитувањата да бидат во рамките ± 15% од лабораториските вредности, а 99% - во рамките на ± 20%. Ова е подобро од претходните препораки, но сепак остава простор за "прифатлива" грешка.

Слободна слободна слобода

Цена:

Дури и ако државата или друштвото за осигурување ги компензира трошоците за таквите уреди, треба да се има на ум дека покритието може да се прошири и на ограничен избор на брендови, па затоа е потребно да го проверите ова пред да ги купите. Понекогаш можете да добиете бесплатен примерок од вашиот лекар или дури и директно од производителот.

Утврдувајќи кој електрохемиски глукометр е најдобар, треба да ги земете предвид трошоците за потрошен материјал - тие ја одредуваат вистинската цена на уредот. Цената на тест ленти варира од 1 до 3,5 илјади рубли. за 50 парчиња. Ако го проверите нивото на шеќер 4 пати на ден, тогаш ова ќе трае речиси 2 недели. За поскапи марки, цената на тест ленти може да биде до 85 илјади рубли годишно.

Опасна комбинација

При изборот на кој глукометтер е најдобар, треба да запомните дека земањето одредени супстанции може да предизвика дефект. Моделите кои ја користат технологијата за тестирање на GDH-PQQ понекогаш даваат опасни (и потенцијално смртоносни) лажни индикации. Затоа, во случај на какви било прашања или проблеми, секогаш консултирајте се со лекар.

Карактеристики на добар метар за мерење на гликоза во крвта

Што, според повратни информации од корисниците, е најважната карактеристика на уредот за одредување на нивото на шеќер во крвта? Точност. Некои клинички студии укажуваат дека усогласувањето на уредот со стандардите не значи дека тоа ќе даде вистинско сведочење во реалниот свет. Значи, кој мерач на гликоза е подобар? Тој мора да има добра репутација за точноста на резултатите од анализата во клинички испитувања, независни тестови и кај корисниците.

Лесно користење. При одлучувањето за тоа кој глумец треба да се избере, неопходно е да се земе предвид дека едноставните уреди најверојатно ќе се користат онолку пати колку што е потребно. За повеќето корисници, тоа значи светла, лесна за читање екран, копчиња кои се лесни за притискање, толерантни тест ленти и доволно мал примерок на крв. Луѓето со ограничен вид во говорот глукометр во голема мера ќе ја поедностават анализата.

Поддршка потврди

Нема потреба од дополнителни подесувања. Ако корисникот не треба повторно да се кодираат вашиот уред секој пат кога тоа се отвора нов пакет на тест ленти, воведување на нови кодови рачно или со клуч или чип, тоа значи елиминација на уште една можност да се направи грешка. Сепак, некои сопственици тврдат дека се навикнати да кодираат и не ми пречи.

Мал примерок волумен. Колку помалку крв бара глукометарот за секој тест, толку е помалку болно тоа да се користи, а помалку веројатно е грешката и оштетувањето на тест лентата.

Алтернативни локации за земање крв. Употребата на други делови од телото овозможува да се релаксираат чувствителни прсти. Некои glucometers ви овозможи да се земе крв од рацете, нозете или стомакот. Сепак, постојат ситуации кога ова не треба да се направи (на пример, при брзи промени во нивото на гликоза), така што можноста за користење на овој метод треба да се консултира со вашиот лекар.

Складирање на резултатите од анализата. Најдобрите glucometers се способни за складирање на стотици или илјадници читања со датум и време марки, помагајќи да се следи историјата на болеста и да се потврди валидноста на тестовите.

Функции за проседување и означување. Повеќето монитори за гликоза во крвта можат да пресметуваат просечни вредности за период од 7, 14 или 30 дена. Некои модели исто така ви дозволуваат да наведете дали тестовите биле спроведени пред или по оброците и да додадете сопствени белешки корисни за следење на промените во нивото на шеќер.

Пренос на податоци. На гликоза во крвта метри, со можност за извоз на податоци (често со помош на USB-кабел), ќе ви овозможи да испратите резултатите од тестот на компјутер за да може подобро да се следи нивото на шеќер во крвта, или да ја споделите со вашиот лекар.

Достапност на тест ленти. При одлучувањето за тоа кој глукомет е најдобро да се избере за дом, трошоците за консумативи се од клучно значење. Тест ленти се најскапите компоненти на уредот. Цените за нив може значително да се разликуваат. Некои производители на скапи тест ленти нудат програми за помош кои ги намалуваат трошоците.

Што треба да знам?

Постојат случаи на смрт на пациентите поради неправилно отчитување на броилата на гликоза во крвта и тест-ленти со GDH PQQ (глукоза дехидрогеназа pyrroloquinoline). Овие луѓе земале лекови кои содржат шеќер - во основа решение за дијализа. Глукометарот покажал доволно висок степен на гликоза во крвта, иако всушност бил смртоносен.

Ова се случува само со луѓе кои го користат saccharifying терапија, и само со инструменти за GDH PQQ-тип ленти кои не може да се прави разлика помеѓу глукозата од други шеќери. Секогаш е потребно внимателно да ја проучувате документацијата за уредот, бидејќи содржи предупредувања за тоа дали лековите кои содржат шеќер влијаат на резултатите од испитувањето на крвта.

FreeStyle Freedom Lite

Покрај тоа, регулаторните власти препорачуваат да не се користи на гликоза во крвта метри со тест-ленти GDH PQQ, ако телото не ги добива сите од следниве производи:

  • Јододекстрински раствор за перитонеална дијализа;
  • некои имуноглобулини;
  • Адхезивни раствори што содржат icodextrin;
  • радиоиммунотерапевтски агенс Bexxar;
  • било кој производ кој содржи малтоза, галактоза или ксилоза, или производи кои телото се распаѓа за да формираат споменати моносахариди.

Едноставноста е норма

Кога станува збор за кој глукометарот е подобар и поточен, бројот на чекори во процесот на испитување на крвта е од голема важност. Колку е помал бројот, толку е помала веројатноста за грешки. Така, најдобрите глукометри се уреди кои го прават процесот на проверка на нивото на шеќер што е можно посигурно. Кога ги користите, само внесете тест лента, пробие прст, нанесете крв и сметајте го резултатот.

Малата FreeStyle Freedom Lite (во вредност од околу 1400 рубли.) Големината не е поголема од пакетот гума за џвакање. За да ја изврши анализата, му треба само 0,3 μl крв. Корисниците како овој, бидејќи, велат тие, ова го прави процесот на тестирање многу помалку болен и застрашувачки. Тие, исто така, го одобруваат звучниот сигнал по примената на доволна количина крв, и ако тоа не успее при првиот обид, односно 60 секунди за да додадете повеќе. После тоа, резултатот се појавува за околу 5 секунди. Нема потреба за рачно кодирање, кога се користи нов сет на тест ленти, што помага да се намалат можните грешки.

Она што е поважно од удобноста и удобните функции е точноста на уредот. Резултатите од FreeStyle Freedom Lite анализите се вистинити во повеќе од 99% од случаите. Ова се потврдува со публикации во медицински списанија и независни тестови. Иако ова не е најновиот глукомет, корисниците ја сакаат за својата сигурност. Многу луѓе го применуваат тоа со години и не се соочуваат со никакви проблеми, останувајќи уверени во неговата ефикасност и сигурност. "Жалбите" на корисниците на овој модел се поврзани само со недостатокот на тест ленти, кои мора да се купат одделно, и со скарификаторот.

Други карактеристики кои го прават Freestyle слобода Лајт толку популарна - тоа е едноставна контрола две копчиња, способноста да се сместат до 400 читања и да се пресмета просек, кои помагаат да се утврди на моделите на промени во нивото на глукоза во крвта со текот на времето, екстра-голем екран бројки и порта која ви овозможува да испратите податоци на компјутер со Windows или OS X со помош на AutoS Assist. Софтверот содржи неколку извештаи, вклучувајќи информации за поставките на метар, просечни вредности, дневни статистики и извештаи за конкретни мерења.

Глукометар користи прилично скапи тест ленти FreeStyle Lite чини од 1500 рубли. за 50 парчиња.

Accu-Chek Aviva

Accu-Chek Aviva Plus

Ако тест ленти метри слободен стил на гликоза во крвта или се чини дека премногу мал, треба да се разгледа купување на опција чини Акумулатор-Chek Aviva плус околу 2,2 илјади. Бришење., Која исто така доби многу признанија за својата леснотија на работа. го Ленти повеќе од другите, и тие, како и на самиот уред, толку удобно дека победи на "леснотијата на користење" Фондацијата артритис (САД). Ова е одговорот на прашањето што метар е подобро за стари лица. Особено што случаен контакт со површината на лента не доведе до нарушување на резултатите и штета.

Акумулатор-Chek Aviva Плус, исто така, е ценет за нејзината точност потврдено од страна на голем број на клинички испитувања и строги компаративна анализа на дијабетес технологија на компанијата, која се вклучени повеќе од 1.000 уреди. Потребна е разумна количина на крв, еднаква на 0,6 μl, што е околу 2 пати повеќе отколку за FreeStyle Freedom Lite. Резултатот се појавува и по 5 секунди.

Значи сите исти, кој глукометр е подобар? Aviva Plus е попопуларен од Freestyle Freedom Lite, но корисниците се жалат на чести пораки за грешки, кои изложуваат скапи тест-ленти. Некои луѓе не ги разбираат контролите. Можеби уредот доби многу висок рејтинг само за доследна сигурност на резултатите, иако во останатите моделот е инфериорен во однос на конкурентските уреди.

Сепак, Aviva Plus нуди импресивен сет на функции, вклучувајќи меморија за 500 читања, 4 приспособливи предупредувања, маркери на резултатите направени пред и по оброците и способност за пресметување на просечните вредности. На глукометарот не треба да се рекодира за секоја нова серија на тест ленти. На компјутерот има инфраред порта за податоци, но повеќето ќе треба да купат инфрацрвен приемник за да ја користат оваа функција. Можете да го користите мерачот без него. Можете да управувате, да ги следите, анализирате и споделувате податоците преку Accu-Chek програмата, која се продава со IR сензорот.

Треба да се запомни дека Aviva тест лентите биле вклучени во листата на оние кои можат да реагираат на некои шеќери, давајќи лажно високо ниво на гликоза во крвта.

OneTouch Ultra Mini

OneTouch Ultra Mini

Доколку се претпочитаат големината и леснотијата на работа, опцијата со OneTouch Ultra Mini може да биде соодветна. Според експертите, уредот е постојано точен, а корисниците ја сакаат малата големина и леснотијата на користење. Еден метар може да собере 500 мерења, но екранот нема позадинско осветлување, а сопствениците не се воодушевени дека е потребен доволно доволен примерок на крв - 1 μL. Производителот предупредува дека со помал обем, резултатите може да бидат неточни.

Тест ленти OneTouch Ultra Mini скапи. Корисниците со артритис и трепет раце се жалат дека е тешко да се работи со уредот. Ова треба да се земе предвид од оние кои избираат кој глукомет е најдобар за постари лица. Сепак, ако ви треба едноставен, функционален и пренослив уред, тогаш овој модел е добра опција.

Евтини глукометри

Може да биде примамливо да се процени уред за мерење на шеќерот во крвта само по оригинална цена. Но, со оглед дека нивото на гликоза треба да се провери 4 пати на ден, можеби ќе ви требаат повеќе од 100 тест ленти месечно. Вистинската цена на уредот најдобро се мери со трошокот за тоа. Некои големи производители дури и ги даваат своите глукометри бесплатно, бидејќи трошоците за нивното производство се компензираат со продажба на потрошен материјал.

Сепак, уредите со минимални годишни оперативни трошоци, како по правило, се ефтини. Но, кој глокометар е подобар? Најпопуларниот е Bayer Contour Next, кој чини околу 900 рубли. Баер беше купен од Panasonic, кој создаде нова поделба на Ascencia. Значи, технички ова е Ascencia Contour Next, но повеќето трговци сè уште ја користат старата трговска марка.

Ова е еден од ретките евтини глукометри, кои не само успешно ги поминаа клиничките испитувања, туку ги надминаа и професионалните монитори. Contour Next е единствениот уред кој покажа 100% усогласеност во 2 од 3 серии тестови и во 1 - 99%. Тоа е она што е добар глукометар за куќата! Но, тоа не е сè.

Уредот не бара транскодирање, може да преземе крв од речиси секој агол и ви овозможува да го додадете во тест-лента ако тоа не беше доволно за прв пат. Глукометарот бара 0,6 μl крв и му овозможува на дланката да се користи како алтернативна локација за ограда.

Бауер Контурниот гликометар

Други популарни карактеристики се способноста да се додаваат белешки за складирани индикации, да се обележат како земени пред или по оброците (или за време на брз) и програмски потсетници. Bayer Contour Next може да прикаже пораки на екранот на 14 јазици, има микро-USB порта која ви овозможува да пренесувате податоци на компјутер за графикони и регистрација во програмата Glucofacts Deluxe.

Bayer Contour тест лентите се ефтини, а Bayer / Ascencia нуди сет кој ќе заштеди уште повеќе. Контур Следниот комплет чини околу 2,3 илјади рубли. вклучува самиот уред, 50 ленти, 100 скршеници, 100 памучни брисеви со алкохол и уред за пирсинг. Ова е силен аргумент за оние кои избираат кој глукометар за куќата е добар и што не е.

FreeStyle прецизен NEO

Најблизок конкурент на Contour Next е FreeStyle Precision NEO. Иако метар на гликоза во крвта бара 0,6 мл крв (2 пати повеќе од м слободно и на други модели) и нема екран осветлени, тоа работи што има најголема вредност, се обезбедува извонредна повторливост и точноста индекси.

Freestyle прецизен NEO опремен со екран со висок контраст со големи цифри, е способен за складирање до 1000 читања и прикажува индикатори тренд, што може да се открие во периодите кога нивото на шеќер во крвта се зголемува или намалува. Повеќето корисници се задоволни со овој метар, бидејќи тоа е едноставно, разбирливо и ефективно. Резултатите од тестот може да се преземат во веб-апликацијата LibreView, но многумина ја игнорираат оваа функција.

Нема потреба повторно да го конфигурирате уредот за секоја нова кутија за FreeStyle Precision NEO кутија, но секој од нив мора да се распакува посебно, од што повеќето луѓе се спротивставуваат. Исто така, постојат поплаки за нестабилни читања или за ненадејно завршување на уредот.

FreeStyle Precision Neo

Поддршка потврди

Мал и достапен метар е исто така ReliOn Confirm (околу 900 рубли). Според повратни информации од корисниците, тоа е точно и обезбедува добра повторливост. Според нивните проценки, годишниот трошок на тест ленти е околу 30 илјади. Бришење., Што е многу помалку од цената на повеќето други потрошни материјали за гликоза во крвта метри.

ReliOn Потврди функции се едноставни доволно за: чување на датумот и времето на анализа, пресметка на просечните вредности и одбележување на добиените резултати пред и после јадење. Сопствениците како сигурност и достапна функционалност, лесна носење и мала количина на крв, еднаква на 0,3 μl. Ако прстите му наштетиле, тогаш уредот ви дозволува да ја користите дланката. Можете исто така да испраќате податоци на компјутер или на паметен уред.

Сепак, ReliOn Confirm не доаѓа со шише со контролно решение, кое ви овозможува да ја проверите точноста на инструментот. Производителот го обезбедува бесплатно, но корисниците честопати се разочарани што мора да чекаат за нејзината испорака.

Глукометрите "Сателит": што е подобро?

Овие уреди на руското производство чинат од 900 до 1400 рубли. Најмодерен, брз и скап е моделот "Satellite Express". Уредот бара внесување на шифрата на тест лентата. Потребниот волумен на крв е 1 μl. Времето на анализа е 7 секунди. 50 тест ленти ќе чини 360-500 рубли. Глукометарот има меморија за 60 читања. Во собата се вклучени 25 рамни, пенкало, 25 рачни, контролна лента, случај, инструкции и гарантни картички. Гарантен период - 5 години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Глукометар "Contour Plus": опис, карактеристики и инструкцииГлукометар "Contour Plus": опис, карактеристики и инструкции
Само-интерпретација на резултатите од крвтаСамо-интерпретација на резултатите од крвта
Гликолизиран хемоглобин и негово физиолошко значењеГликолизиран хемоглобин и негово физиолошко значење
Нивото на гликоза во крвта и нејзината дефиницијаНивото на гликоза во крвта и нејзината дефиниција
Глутокетски избор за избор на допир: ознака, опис, спецификацииГлутокетски избор за избор на допир: ознака, опис, спецификации
Глукометар "Contour TS" - осврти. Гликометар "Contour TC": инструкцијаГлукометар "Contour TS" - осврти. Гликометар "Contour TC": инструкција
Уред за мерење на шеќер во крвта. Како да се избере глукометар: совет на лекаротУред за мерење на шеќер во крвта. Како да се избере глукометар: совет на лекарот
Оценка на глукометрите. Како да се избере глукометтер? Преглед на глукометриОценка на глукометрите. Како да се избере глукометтер? Преглед на глукометри
Глукометар на руската продукција: препораки и совети по изборГлукометар на руската продукција: препораки и совети по избор
Глукометри "Accu-Chek Performa Nano": инструкции, прегледиГлукометри "Accu-Chek Performa Nano": инструкции, прегледи
» » Кој глукометр е подобар: совети за избор