obrechye.ru

Аортна склероза и нејзините последици

Аортна склероза (атеросклероза) - хронично тече болест се манифестира липидите инфилтрација во внатрешната мембрана на аортата и зголемувањето на бројот на сврзното ткиво во погодените области. Тоа предизвикува стеснување на луменот на крвниот сад, зголемување на густината на нејзиниот ѕид, а во некои случаи и аневризма на артеријата.

Аортна склерозаАортна склероза обично произлегува од кршење на пропорцијата на содржината во крвната плазма на различни класи на липопротеини. Некои од нив го промовираат преносот на холестерол во ѕидот на крвниот сад, други се попречени од овој процес. Како по правило, нерамнотежата на липопротеините е наследна, пренесена од генерација на генерација. Можеби појавата на стекната атеросклероза од јадење големи количини на храна со висок холестерол, како што се животински масти. Аортна склероза многу често се развива кај луѓе кои имаат висок крвен притисок, дебели, пушачи и со недостаток на движење.

Во почетната фаза на болеста, под внатрешниот ѕид на аортата, особено во торакалниот дел, се појавуваат жолти рамни точки од различни големини. Пените содржат холестерол, што им дава боја. По извесно време, многу липидни точки се раствораат и исчезнуваат, но некои, напротив, се прошируваат, зафаќаат голем простор.

Аортна руптураРастот на липидната маса се јавува во сите правци. Кога оваа аорта е компактен. Доминантниот раст на фокусот во шуплината на садот предизвикува појава на внатрешниот ѕид на холестеролните плаки. Тие по некое време никнуваат со сврзно ткиво, губат еластичност и предизвикуваат стеснување на луменот на органот кој врши крв.

Во внатрешноста на плочата, исто така, се случуваат неповратни процеси. Зголемувањето на бројот на преклоп повлекува крцкањето на крвните садови хранење на себе аорта, што предизвикува формирање на некротични области и проширување на ткиво во рамките на плоча. Повеќето фузија на мали некротични фокусира доведува до појава на екстензивна атероматоза. Пораз средниот слој на крвните садови, ја намалува својата еластичност и замокот ѕид, кој е причина за аневризма, на кое место не може да се исклучи аортна прекин.

Клинички, болеста се манифестира на многу разновиден начин, знаците варираат со локализацијата на процесот. Поразот на коронарни артерии се изразува во прекршување на срцето, со доаѓањето на коронарна артериска болест, ангина пекторис, срцеви аритмии и миокардијален инфаркт. Долготрајна исхемија, како и повеќе инфаркти на срцевиот мускул, може да предизвикаат нејзини прекини. На нивно место се формираат лузни на сврзното ткиво (кардиосклероза). Ослободувањето на крвта во овој проток станува минимално, се развива срцева слабост.

Ааорта е компактиранаАортната склероза може да биде причина за неговата аневризма, која се карактеризира со остра експанзија на овој крвен сад. Како резултат на тоа, склучени се и други органи во близина, нивната функционалност е нарушена. Во некои случаи со аневризма, погодената област на аортата е ексфолирана и пукната.

Склерозата на артериите кои ја снабдуваат крвта со мозокот се манифестира со намалување на меморијата на болниот, особено на настаните кои се случија неодамна. Оваа болест е придружена со вртоглавица, промена на личноста на пациентот. Забележано е дека штедлива личност станува скржавец со оваа болест, сензуалната станува слабо срце.

Вклучувањето на абдоминалните артерии во процесот е придружено со абдоминална болка (абдоминална жаба). Поразот на атеросклерозата на мезентеричните васкуларни мрежи завршува со некроза на цревниот тракт. Клинички, ова се манифестира со силна болка во абдоменот и опструкција на гастроинтестиналниот тракт.

Ова е само мал дел од патолошките манифестации предизвикани од склерозата на аортата. Поради фактот дека е тешко и скапо да се третираат повеќето од овие болести, главното внимание треба да се посвети на спречувањето на оваа сериозна болест.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Средниот слој на артеријата се состои од попречно пресечени мускули, својства на артериитеСредниот слој на артеријата се состои од попречно пресечени мускули, својства на артериите
Аневризма на аортата е тивок убиец.Аневризма на аортата е тивок убиец.
Aterskleroz коронарна артерија, аортата, садови на долните екстремитети, бубрежните артерии,…Aterskleroz коронарна артерија, аортата, садови на долните екстремитети, бубрежните артерии,…
Аневризма на аортата на абдоминалната празнина: причини, симптоми и третманАневризма на аортата на абдоминалната празнина: причини, симптоми и третман
Дали аневризмата е смртна казна?Дали аневризмата е смртна казна?
Склероза на церебралните крвни садови може да се спречи!Склероза на церебралните крвни садови може да се спречи!
Васкуларна патологија. Аневризми на абдоминалната аортаВаскуларна патологија. Аневризми на абдоминалната аорта
Дислипидемија - што е оваа болест?Дислипидемија - што е оваа болест?
Кондензација на аортата - што е тоа? Што е третман за запечатување на ѕидовите на аортата?Кондензација на аортата - што е тоа? Што е третман за запечатување на ѕидовите на аортата?
Аневризма на аортата на срцето - што е тоа? Аневризма на аортата: причини, симптоми, третманАневризма на аортата на срцето - што е тоа? Аневризма на аортата: причини, симптоми, третман
» » Аортна склероза и нејзините последици