obrechye.ru

Какви тестови ќе ги предадеме за да го провериме црниот дроб: ние ќе му помогнеме на црниот дроб навремено

Црниот дроб врши многу важни функции за одржување на нормален живот на една личност.

1) Ова е филтер кој го чисти телото на отрови, преку кое минуваат лековите и алкохолот.

2) Црниот дроб синтетизира протеини, кои, особено, се одговорни за згрутчување на крвта.

3) Црниот дроб исто така создава продавници на јаглени хидрати, кои може да се потрошат во случај на стрес или критична ситуација.

Што тестови да се предаде за да се провери црниот дроб

4) Ова огромно железо произведува жолчни киселини, кои се потребни за преработка на мастите што ги јадеме.

Ова е неговата главна функција. Всушност, листата е многу поширока. Дека она што анализи да го предаде, за да се провери на црниот дроб, треба да ти кажам лекар, врз основа на вашата ситуација. Тоа е една работа, ако сакате да се подложи на планирани прегледи, и уште нешто - имаш цинични кожата, затемнет урина, болка под десниот ребро, долго време не запре крвта од повреди.

Основните тестови на црниот дроб се нарекуваат тестови на црниот дроб. Тие можат да се земат во поликлиниката во местото на живеење или во платена лабораторија (на празен стомак). Резултатите треба да бидат оценети од страна на терапевт (или специјалист за заразни болести). Тоа е врз основа на овие показатели, ако тие не се нормални, специјалист вели какви тестови да ги предадат за да го проверат црниот дроб. Дополнителна листа на студии ќе помогне да се разјасни сликата!

Тестови на црниот дроб

Значи, главните индикатори на хепаталните примероци:

1. Албумин. Тоа е протеин произведен во црниот дроб. Неговата норма е 65-85 грама во литар крв. Ако е под 60, тогаш потребно е да се спроведе третман во болница.

2. Билирубин. Тоа е производ на метаболизмот на хемоглобинот од еритроцитите. Честа е, директна и индиректна. Вообичаено, лабораторијата го одредува вкупниот, а само една од нејзините дропки.

Вкупниот билирубин има норма - до 18,5 mmol / l. Зголемувањето на нејзината количина бара дополнително појаснување на причината. Лекарот му кажува на пациентот какви тестови треба да ги земат за да го проверат црниот дроб.

Индиректно билирубин 2,5-13, 8 μmol / L или не повеќе од 75% од вкупниот број) треба да се евалуираат заедно со вкупниот билирубин. Ако е потребно, може да се пресмета директен билирубин. Неопходно е да се направи разлика на болеста од заболување на црниот дроб со зголемување на деградација на црвени крвни клетки: ако воопшто и индиректни показатели на прекумерна тежина, тоа е веројатно патологија - во еритроцитите. Ако вкупниот покренати од страна на директен билирубин, потребно е да се погледне за црниот дроб и жолчниот тракт. Во оваа ситуација, следната анализа помага.

Здравје на црниот дроб

3. ALT (аланин аминотрансфераза). Овој ензим зборува за здравјето на црниот дроб. Ако тоа е повеќе од 0,6 IU / L * мин (има и други единици за мерење), ова укажува на воспаление на црниот дроб себе. Таквите ситуации можат да бидат токсичен хепатитис (труење со отрови, габи, дрога, алкохол), цироза на црниот дроб, вирусен хепатитис.

Понекогаш ALT резултатот се оценува заедно со АСТ. Ова помага да се разликува болеста на срцевиот мускул (тогаш АЛТ, исто така, се крева, но корелира со подемот на АСТ) од заболување на црниот дроб.

Доколку има отстапувања кај овие индикатори, лекарот (а не лабораторискиот асистент) треба да ви каже кои тестови треба да ги преземат за да го проверите црниот дроб дополнително.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која страна се наоѓа во црниот дроб?Која страна се наоѓа во црниот дроб?
Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
Примарни симптоми на hearosisПримарни симптоми на hearosis
» » Какви тестови ќе ги предадеме за да го провериме црниот дроб: ние ќе му помогнеме на црниот дроб навремено