obrechye.ru

Да разгледаме подетално како детето вдишува во матката

Како бебето дише во мајчиниот стомак? Таквите прашања можат да се појават пред очите на една бремена жена. Ајде да го разгледаме во ред.

Плацента

Се поставува прашањето како детето вдишува во матката, бидејќи плинува во водата? Плацентата обезбедува "транспорт на кислород и јаглерод диоксид". Овој уникатен привремен орган е специјално замислен по природа и е формиран само за фетусот. Плацентата е одговорна за животот и исхраната на фетусот, дури и во случаи на недостаток на хранливи материи во телото на мајката, ги прима.

како бебето дише во маткатаНадворешната обвивка на плацентата не дозволува крвта на мајката и бебето да се мешаат. Затоа, детето и мајката крвни групи можеби не се совпаѓаат.

Папочна врвца

Размислете како бебето дише во матката со помош на папочната врвца?

Фетусот се комбинира со телото на мајката со плацентата и со помош на садови кои се поврзуваат за да формираат папочна врвца. Ова тело е формирано од втората недела развој на ембриони, се зголемува како што расте. По раѓањето, папочната врвка има должина како и вкупната висина на бебето.

Телото е одговорно за обезбедување на фетусот со сите хранливи материи. И, исто така, папочната врвца е одговорна за пренасочување на производите кои се јавуваат како резултат на метаболизмот.

Основа за тоа се две артерии и вена. Овие садови се добро заштитени од руптура и констрикција на турнирот. Артериска крв, заситен со хранливи материи и кислород, тече низ вената на фетусот, а вената од вената влегува во плацентата, која има способност да се исчисти. Папочната врвца може да флексува во различни насоки и обезбедува удобна положба за бебето во матката на мајката.

Зошто е потребен свеж воздуход бебето дише во матката

За да разбереме што детето вдишува во матката, треба да се знае дека модерната медицина бара бремена жена да се движи се повеќе и поактивно, да дише чист воздух и да биде на улица што е можно почесто.

Кислородот од мајчината крв оди до фетусот, па жената е толку чувствителна на неговиот недостаток и може да ја изгуби свеста. Во последните недели, бремената жена е подобро да се обезбеди себеси и да оди со некој близок со неа.

Идната мајка треба да знае дека недостатокот на кислород се јавува поради тоа што жената води погрешен животен стил. Треба да бидете исклучени од вашиот живот во текот на бременоста:

  • Алкохол.
  • Лекови.
  • Тутунски производи.
  • Стресни ситуации.
  • Лекови.

Што е таму, внатре

Секоја жена е заинтересирана за тоа како изгледа детето во матката кога расте. Од првите недели од животот на фетусот, се поставени сите внатрешни органи и системи.

Вториот месец се карактеризира со развој на нервниот и кардијалниот систем, се одредуваат очите, ушите, носот и устата, а се формираат мускули, `рбетот.

Уште 16 недела, функциите на плацентата, а во 20-тата недела, мајката може да ги почувствува будовите кога се движи или ја менува својата позиција.

како изгледа бебето во маткатаИ како бебето вдишува во матката во втората половина од бременоста? Постои брза стапка на развој. Веќе може да го одредите полот на бебето. Тој почнува активно да се здобива со тежина и висина, одговара на гласот на мајка ми, ги извршува своите први респираторни движења, кожата се губи.

Во 32-тата недела, имуниот систем е формиран, одговорен за здравјето на бебето по неговото раѓање.

На 9 месеци интензивно се стекнува со тежина, а главата веќе е до 38-тата недела, односно детето е подготвено за неговото раѓање.

Вкупно за високо квалитетен интраутерински раст треба 40 недели. Родините од 38 до 40 недели се сметаат за навремени, а новороденото тежи околу 3 килограми или повеќе, со висина од 50 см.

Сега знаете како бебето вдишува во матката, и можете слободно да уживате во вашата бременост!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Плацентата е главен орган за мајка и бебе!Плацентата е главен орган за мајка и бебе!
Се прашувам како бебето се храни пред раѓањето?Се прашувам како бебето се храни пред раѓањето?
Што е плацентатаШто е плацентата
Плацентата. Зрелост на плацентатаПлацентата. Зрелост на плацентата
Хипоксија - што е тоа?Хипоксија - што е тоа?
Која е дефиницијата за зрелост на плацентата по недели?Која е дефиницијата за зрелост на плацентата по недели?
Чевличка имплантација - последици: дали вреди да се плашиш?Чевличка имплантација - последици: дали вреди да се плашиш?
Папочната врвца има три садови: што значи тоа? Колку крвни садови треба да имаат папочна врвца?Папочната врвца има три садови: што значи тоа? Колку крвни садови треба да имаат папочна врвца?
Иницијација на папочната врвца: причини и последици. Зошто кабелот е завиткан околу кабелот?Иницијација на папочната врвца: причини и последици. Зошто кабелот е завиткан околу кабелот?
Како бебето се хранат во матката? Развој на детето во матката по неколку неделиКако бебето се хранат во матката? Развој на детето во матката по неколку недели
» » Да разгледаме подетално како детето вдишува во матката