obrechye.ru

`Амоксиклав`: доза за деца и возрасни, инструкции за употреба

Избира доза на "Амоксиклав", лекарот кој го препишува лекот. Одредени препораки во овој поглед се содржани во упатствата што производителот ги применува за лекот. Постојат неколку форми на ослободување (таблети, супстанција за инјектирање, суспензија). За секој од нив - сопствени дози и правила за употреба.

Внимание за ситниците

"Амоксиклав" припаѓа на бројот на антимикробни агенси, па затоа може да се примени строго под контрола на лекар. Само-лекувањето може да предизвика неефикасност на курсот, да предизвика појава на суперинфекција и други компликации. За да го примате лекот, најзначајните резултати, ќе треба да го употребувате лекот во препорачаната форма на лекарот токму онолку дена колку што лекарот ќе каже, јасно следејќи ја дозата и зачестеноста на употребата. Лекарот го избира дозата на "Амоксиклав", не само врз основа на дијагнозата на пациентот, туку и на индивидуалните карактеристики на организмот. Улогата ја играат возраста, тежината, дијагнозата, тежината на текот на болеста.

Форми: што е што?

Пред да се занимавате со дозата на "Амоксиклав", вреди да се обрне внимание на опциите што се продаваат во аптеките. Лекот е доста популарен, го произведуваат неколку фармацевтски компании, така што има многу форми на ослободување.

Доста честопати лекарите препорачуваат да застанат на комбинирани таблети "Амоксиклав" 250 + 125. Првата слика ја рефлектира количината на амоксицилин во една таблета, а втората укажува на содржината на клавуланската киселина. Каква доза на "Амоксиклав" во оваа форма ќе биде препишана од лекар, не може да се каже однапред. Како по правило, неколку таблети се користат дневно. Специфичните количини зависат од дијагнозата, карактеристиките на телото на пациентот.

Амоксиклав 250 Дозирање

Во прилог на главните компоненти, таблетите содржат кармелоза, целулоза. Производителот во приложената документација ги наведува сите компоненти на таблетите. Внимателно да ги проучите е потребно при преосетливост кон соединенијата кои се користат во фармацијата.

Прашок за малолетници

Лекот во прав за подготовка на суспензија е комерцијално достапен. Лекот е наменет првенствено за малолетници. Тие продолжуваат со изборот на дозирање на суспензијата Амоксиклав 125 + 31.25, од возраста на детето, дијагнозата. На првата слика покажува содржината на антимикробна компонента, вториот како одраз колку што е дел од киселина, амоксицилин обезбедува заштита активни соединенија произведени од страна на микроорганизми.

Втората верзија на лекот за деца - армирана, односно концентрацијата на активни соединенија е двојно повисока: 62,5 + 250 mg. За деца, дозата на "Амоксиклав" во оваа форма нужно мора да се договори со докторот. Лекарот ќе ви каже како правилно да го разредите правот за да ги задржите пропорциите. Прекумерната употреба може да предизвика негативна реакција на телото, па затоа е важно да се следат утврдените правила.

Во прилог на основните состојки, натриум цитрат, сахарин и бензоат, целулоза и манитол се исто така присутни во амоксиклавската суспензија.

Доза на амоксиклав за возрасни

Користете интравенозно

За овој формат, дозата "Amoxiclave" ја избира лекар. Како по правило, лекот се користи во болница. Постојат две опции за производство на фармацевтски производ: 600 mg и двојно поголем. Во првата - 500 mg од антимикробната компонента, пет пати помалку - клавуланска киселина. Засилената форма содржи активни соединенија во сооднос од 1000 + 200.

Производителот не ги користи дополнителните компоненти во оваа форма на ослободување. Лекот е наменет за интравенска инфузија. Постапката се препорачува да се изврши под надзор на лекарот што посетува.

Засилена форма на ослободување

На продажба, покрај вообичаените, засилени верзии на "Амоксиклав" таблети. Дозирањето на активната состојка по капсула е 500 + 125 или 875 + 125. Првата цифра претставува како голем дел од Амоксицилин, втората ја опишува содржината на стабилизирачки елемент антибиотик, кој го штити од влијанието на агресивните ензими произведени од патолошки микроорганизми. На антимикробна состав на соединението наркотикот е присутна во форма на трихидрат и киселина - калиум сол.

Производителот користел дополнителни супстанции во производството на лекот. Тие немаат никакви фармаколошки активности, но тие го обезбедуваат агентот со долг рок на траење, ја поедноставува неговата администрација и ја зголемува севкупната ефикасност. Користат талк и целулоза, ароматични и боени адитиви, силициум диоксид и аспартам, рицинусово масло.

Квиквант

Во оваа форма на таблети "Амоксиклав", дозата на активни компоненти е 500 + 125 или 875 + 125. Амоксицилин има поголем волумен, помалата бројка го одразува количеството на киселина во капсулата на лекот. Покрај главните приклучоци, се користат и дополнителни компоненти. Тоа се различни бои, ароматични соединенија, талк, целулоза, силициум диоксид. Лекот е доволно силен, па затоа е важно да го користите под надзор на лекар. Неправилната употреба на лекот може да предизвика негативни ефекти (како и неправилна употреба на "Амоксиклав" во која било друга форма).

Амоксиклав доза за деца

Како да го користам?

За секоја форма на ослободување постојат сопствени правила на примена, избор на доза. Во форма на таблета, лекот е наменет за орална употреба. Не џвакајте го лекот. Таблетата се мие со вода. Дозата на "Амоксиклав" ја избира лекар, проценувајќи ја состојбата на пациентот, одговорот на телото. Времетраењето на курсот варира од 5 дена до две недели. Дозволено е користење на таблети Амоксиклав кај пациенти постари од шест години. Суспензија се произведува за деца помлади.

Производителот се препорачува во упатствата за користење на дозата на "Амоксиклавеј" за деца кои треба да се изберат врз основа на тежината на детето: по килограм - околу 40 mg од антимикробната компонента. Волуменот добиен во таквите пресметки е поделен на три чекори. Формата на употреба е оптимална кај пациенти на возраст од 6 до 12 години.

Ако телесната тежина на детето е повеќе од 40 кг, истата програма за користење на лекот е погодна за него, како за возрасен пациент. За болести проценети на лесно ниво, просечната доза на "Амоксиклав" кај возрасни е три пати на ден за таблета од 250 + 125. Помеѓу приемите се прават осумчасовни паузи. Алтернативен курс - два пати на ден со дванаесет часа интервали на таблетата 500 + 125.

Ако болеста е тешка, производителот препорачува следниве дозирна "Amoksiklava" возрасни: три пати во осум-часовен интервал на таблета 500 + 125 или два пати на ден на таблета 875 + 125. Во втората варијанта, паузата помеѓу употребата треба да биде 12 часа. Пожелно е да се издржат точно наведените временски интервали, ова ја одредува ефективноста на курсот.

Двокреветни таблети

"Амоксиклав 2X" е наменет за орална употреба. Секоја капсула мора да се проголта, без да се наруши интегритетот на школката. Пијте многу вода. Производот е погоден строго за возрасни. Користете ако се открие тешка инфекција, тешка респираторна болест. Дозирање - на таблета која содржи 1 g активна состојка, два пати на ден.

За возрасни, максималниот волумен на амоксицилин се проценува на 6 g. За клавуланска киселина, горната граница е 600 mg.

Специјален случај

Прилагодување на дозата на амоксиклав (250 mg и било која друга варијанта на содржина на активни компоненти) треба да се прилагоди ако пациентот нема доволно бубрежна функција. Ако клиренсот на креатинин се проценува на 10 ml / мин и помалку, потребно е да се намали поединечната доза и да се продолжи интервалот помеѓу внесот на лекови. Ако пациентот страда од анурија, таблетите се користат наизменично до 48 часа.

Ако клиренсот на креатинин се проценува на 80 ml / мин и погоре, лекот се пропишува со осум-часовен интервал помеѓу дозите. Со стапка од повеќе од 50 ml / мин, треба да се набљудуваат и прекини од 8 часа. За вредности над 10 ml / мин, таблетите треба да се земаат во интервали од 12 часа помеѓу оброците. Ако клиренсот е 10 ml / мин или помалку, препорачаните временски интервали се од 24 часа. Специјална опција ја избира лекар врз основа на реакцијата на пациентот на лекот. Неправилно одбраната фреквенција на приеми, дозата на "Амоксиклав" (250 + 125 или други форми на ослободување) може да предизвика несакани реакции.

дозирање на амоксицил

Суспензија

Се произведува суспензија на "Амоксиклав" за деца. Дозата од 250 + 62.5 или 400 + 57 е избрана од страна на лекарот. Лекарот ќе ви каже која од овие две форми треба да ја преферирате, како правилно да го употребувате лекот. Прашокот е наменет за подготовка на раствор кој се користи орално. Дозирањето на "Амоксиклави" за деца не е дозволено да го надминува препорачаниот опсег на производителот. Ова може да биде небезбедно. Пред употреба, мора внимателно да го тресете шишенцето на лекот, проверувајќи дали сите честички се оддалечиле од ѕидовите, на дното. Две порции од 86 мл чиста течност се влеваат во внатрешноста. По првиот, втор додаток, мора да го измешате лекот. Користете го, користете лажичка за мерење. Има 5 мл.

Дозирање за деца "Амоксиклав" 250 + 62,5, 400 + 57 се определува, водени од тежината, дијагнозата, возраста. До три месеци, лекот се употребува до 30 mg на килограм телесна тежина. Обемот добиен во таквите пресметки се дели на две употреби. Упатствата што ги опишуваат правилата за дозирање на Амоксиклаве за деца укажуваат на тоа дека помеѓу употребата на формулацијата треба да се следат интервали од дванаесет часа.

Нијанси и правила

За деца на возраст над три месеци, но со тежина помала од 40 kg, на кашата дозирна "Amoksiklav" 250 + 400 + 62.5 или 57 е избран, со оглед дека оптимална големина - до 25 mg амоксицилин по килограм од телесната тежина. Дозата примена во пресметката е поделена на две дози, меѓу кои се одржуваат 12-часовен интервал. Алтернативна доза опција за амоксиклав суспензијата е 20 mg на kg за деца. Оваа доза е поделена на 3 приеми, меѓу кои се забележуваат осумчасовните интервали. Оваа програма е ефективна кога патологијата не е премногу тешка.

Доколку инфекцијата е тешка, дозата на амоксиклав суспензија за деца се пресметува како 45 mg / kg. Примената волумен е поделена на два чекора. Лекот може да го употребувате 3 пати на ден во интервали од 8 часа. Потоа, денот се пресметува како 40 mg / kg.

Производителот во упатствата за "Amoxiclave" пишува за дозата, што укажува на горните можни ограничувања. За деца дневно, дозволената доза е до 45 mg / kg амоксицилин. Клавуланската киселина не треба да надминува 10 mg / kg. За да не се направи грешка со изборот на количината на лекот, подобро е прво да го покажете детето на лекар. Лекарот ќе каже точно која опција за ослободување е соодветна, што треба да биде дозата на "Амоксиклав" (250 mg суспензија или друг формат).

Инјекции

Една ампула "Amoksiklava" кој содржи 30 mg на медикамент, од кои 25 mg - антимикробни соединенија и разни волумен изнесува за стабилизирање на заштитни компонента. За инјектирање треба да се подготви препаратот: содржината на ампулата се меша со специјална течност за инјекции. За 600 mg од лекот е потребен 10 ml течност, двапати повеќе - двапати од дозата. Решението се инјектира во вена. Времетраењето на постапката е до 4 минути.

амоксиклав која доза

Ако лекарот препорачал инфузија во вената, прво лекот се раствора во горенаведените соодноси, тогаш супстанцијата се инјектира во растворот за инфузија. За 600 мг од "Амоксиклав" е потребно 50 ml, за двојно поголема концентрација - 100 ml дополнителна течност. Времетраењето на постапката е 40 минути.

По разредување на содржината на ампулата, администрацијата започнува во рок од 20 минути. Ако постапката не започне во текот на овој период, лекот се отстранува. Производителот укажува на недозволивоста на замрзнување на лекот.

Лекарот може да им препорача на децата доза на "Амоксиклав" во таблети, во форма на прав за суспензии, но ретко се користи за инјекции. Во оваа форма на лекот е дозволено првенствено за луѓе на возраст над дванаесет години, за пациенти чија телесна тежина е 40 кг или повеќе.

Правила и карактеристики

Како дозирна правило "Amoksiklava" кашеста маса за деца (250 mg и други отелотворувања на ослободување) во упатството на една супстанција за injective употреба се препорачува временски интервали меѓу употреба. Производителот советува да вршат инфузии на секои осум часа, за една процедура која користи 1.2 g од лекот.

Во ретки случаи, е дозволено да се инјектира Амоксиклав кај деца на возраст од три години. Препорачаната доза за овој случај е 30 мг за килограм тело, меѓу постапките се прават осумчасовни паузи.

Понекогаш лекарот препорачува доза за децата од Амоксиклав (125 mg амоксицилин или друга количина) и треба да се зема текот на третманот на новороденото. Антибиотикот може да се користи ако има потреба од предвремено бебе. Помеѓу воведот се прават дванаесетчасовни паузи. Дозата се избира врз основа на масата, за секој килограм - 30 mg. Штом се постигне саканиот ефект, инјекциите се прекинуваат, антибиотикот се администрира орално (на пример, суспензија каде што концентрацијата на амоксицилин во милиграми е 125). Педијатарот го избира дозата на Амоксиклав. Времетраењето на програмата е две недели.

Операцијата е во тек

"Амоксиклав" може да се користи ако е пропишана хируршка интервенција, а ризикот од компликации поврзани со патолошки микроорганизми се проценува како зголемен. Во оваа ситуација треба да се користи лек за инјективна администрација. Веднаш пред употребата на анестетик, еднаш инјектирајте 1,2 грама лекови, ако се планира краткорочна интервенција. Ако времетраењето на операцијата е еден час или повеќе, воведувањето треба да се повтори по неколку временски интервали. Максималната фреквенција е 4 пати на ден.

Ако ризикот од септички компликации е оценет како висок, Амоксиклав треба да се користи за интравенска администрација по завршување на постапката. Со текот на времето, можете да одите до усна форма. Производителот препорачува прибегнување кон таква опција, ако се открие знаци на инфекција кога пациентот работи.

Слаби пупки

Доколку се утврди несоодветноста на овој орган, потребно е внимателно да се избере дозата за инјектирање на лекот во вената. Размислете за клиренсот на креатинин. Ако бројка надминува 30 мл / мин, нема потреба да се промени дозата во однос на стандардот, со помали параметри, но не повеќе од 10 ml / min користење првично 1,2 g на лек по 12 часа - половина. Продолжете со текот на администрацијата на лекот во количина од 600 mg. Ако клиренсот на креатинин се проценува на 10 ml / мин или помалку, првата доза е 1,2 g, сите последователни - половина од износот. Помеѓу воведувањето се прават дневни интервали.

Ако ренална инсуфициенција се најде кај дете кое има потреба од третман, потребно е прилагодување на дозата.

Беше откриено дека за време на хемодијализа, до 85% од активните компоненти може да се отстранат од телото. По извршувањето на таквата постапка, можете да го користите "Амоксиклав" во форма на супстанција за инјектирање во вена. Нема потреба да се изберат карактеристики на курсот ако пациентот е назначен за перитонеална дијализа, бидејќи оваа постапка не влијае на содржината на антибиотикот во човечкото тело.

Quiktab: карактеристики на прием

Во оваа форма, таблетите се наменети за пред-растворање во вода. Препаратот се подготвува непосредно пред употреба. Една таблета треба да зема 100 мл течност или малку повеќе. Подготвената течност веднаш пијте без остаток. Алтернативна употреба - таблетата е целосно џвакана, а потоа се мијат со чиста течност без адитиви.

амоксиклав за суспензија на дозирање кај деца

Формата на пуштањето на "Quiktab" се препорачува за пациенти на возраст над дванаесет години. Треба да ги користите овие апчиња, ако тежината на пациентот - не помалку од 40 кг. Во просек, 2-3 таблети од лекот кои содржат активни компоненти во пропорција од 500 + 125 се пропишуваат дневно. Специфичните дози се одредуваат со проценка на сериозноста на инфективниот процес. Меѓу методите, мора да се набљудуваат еднакви временски интервали.

Производителот препорачува употреба на "Amoxiclav Quiktab" пред оброк. Ако болеста е тешка, треба да застанете на форма на ослободување 875 + 125. Таблетите се консумираат двапати дневно, помеѓу дози кои одржуваат интервали од дванаесет часа. Времетраењето на курсот е две недели. Лекарот избира специфично времетраење врз основа на дијагнозата, одговорот на телото на терапија.

Фармакологија

"Амоксиклав" спаѓа во групата комбинирани антимикробни лекови. Старт антибактериски ефект обезбедени од страна на присуство во својот состав на амоксицилин - пеницилин антибиотик, се карактеризира со широк ефикасноста спектар. Втората компонента е клавуланска киселина. Агентот ја инхибира активноста на бета-лактамаза, произведена од патолошка микрофлора. Поради оваа материја не е уништен амоксицилин: киселина се врзува цврсто со бета-лактамаза, а не формирање комплекси со фармаколошки активност.

Тестовите покажаа дека амоксицилинот покажува изразен ефект врз инфекцијата со широк спектар на патолошки микроорганизми. Одредени инфективни агенси отпорни на дејството на амоксицилин, но "Amoksiklav" покажува резултат се должи на присуството на втората активна компонента - клавулонска киселина. Таков комплекс во терапија на инфекции rezultativen Listeria, peptrostrepto-, pepto-, стрептококи, entero-, Staphylococcus, Moraxella, Proteus, Klebsiella, bacteroids, клостридии, актиномицети.

amoxiclav 250 mg суспензија за дозирање деца

Кинетиката на основните соединенија се сосема блиску една до друга, така што нема взаемно влијание на компонентите. Набргу по употребата на лекот се јавува брза апсорпција, а максималната концентрација во плазмата во просек е фиксирана еден час по приемот. Употребата со оброк не ја корегира апсорпцијата на соединенијата. Полувремето на амоксицилин се проценува во просек за 80 минути, киселини за 60-70 минути.

Се покажа дека и двете активни компоненти се способни да продираат во органски течности. Фокуси на акумулација - матката, јајниците, средното уво, синусите на горната вилица, респираторниот систем, перитонеалната течност. Компонентите можат да навлезат во крвно-мозочната бариера, што овозможува употреба на "Амоксиклави" кај менингитис. Утврдено е дека супстанциите содржани во лекот поминуваат низ плацентата и се излачуваат со млекото на доичката.

Нијанси на кинетика

Употребата на лекот во форма на супстанција за инјективна администрација во количина од 1,2 g овозможува концентрацијата на амоксицилин во плазмата во крвта да биде од редослед од 105,4 mg / ml. За киселина, овој показател се проценува во просек од 28,5 mg / l. Максималната концентрација на течни супстанции во телото е околу еден час. Двете соединенија влегуваат во силни врски со плазма протеините. Клаулуланската киселина се врзува во просек за 30 проценти, антимикробната компонента за 20 проценти.

Киселината се метаболизира во клетките на црниот дроб. Елиминацијата се врши делумно со бубрезите во урината, одреден процент - преку цревото за време на дефекацијата, а исто така со воздушни маси за време на дишењето. Антимикробната компонента го остава телото со урина.

Кога ќе ми помогне лекот?

Индикациите за антимикробната супстанција се следните:

  • синузитис;
  • отитис медиа;
  • апсцеси;
  • пневмонија;
  • инфекција на уринарниот, репродуктивниот, респираторниот систем;
  • одонтогена инфекција;
  • гонореја;
  • коска, зглобна инфекција;
  • инфекција на кожата;
  • шанкроид.

"Амоксиклав" е препишан како превентивен лек, ако се претпостави септички негативни последици, супурација на позадината на хируршката интервенција. Особено актуелна е употребата на лекот, ако постапката се изведува на срцевиот, бубрежниот, билијарниот тракт. "Амоксиклав" е индициран за спречување на компликации во карличната хирургија.

Тоа може да се користи како елемент на антимикробно средство меша комплексот третман на инфекција, кога телото на пациентот откриени анаеробни, Грам-позитивни, Грам-негативни микроскопски форми на живот. "Амоксиклав" е индициран за инфекција по операција, пневмонија, абсцеси, болести на билијарниот тракт и ENT органите.

Лекот стана широко распространет во практиката на ортопеди, во операциите на лицето и интервенции кои влијаат на вилицата.

Негативни последици

Приемот на "Амоксиклав" може да предизвика странични реакции од телото. Во повеќето случаи, таквите активности се краткотрајни, лесно се толерираат од страна на пациентите. Почесто, ако некое лице го зема лекот по своја дискреција, без да се консултира со докторот.

Забележано е дека до три лица од сто пациенти доживеале мачнина - нарушување на столчето предизвикало четири од секоја стотина. Инциденцата на диспепсија се проценува на 1,6%.

Сите други несакани ефекти се појавуваат значително поретко отколку што е наведено. Производител споменува дека постои ризик набирање на гас, губење на тежината и гастритис можно инфективни и воспалителни процеси во усната шуплина. Понекогаш, кога лекот се користи, се менува сенката на јазикот. Со терапија или кратко потоа, постои мал ризик од псевдомембранозен колитис. Причината за болеста е ефектот на токсични соединенија на позадината на инфекцијата со клостридија.

Познато е дека "Амоксиклав" може да предизвика ангиоедем, кожен осип, еритем, дерматитис и некролиза. Употребата на лекот е поврзана со ризик од анксиозност, главата може да биде болна и вртоглавица. Можни нарушувања на адекватноста на реакциите во однесувањето, конвулзивноста, зголемена активност. Некои луѓе се вознемирени од сонот, а свеста е збунета. Наспроти позадината на употребата на "Amoksiklava" постои ризик од анемија, леукопенија, тромбоцитопенија, агранулоцитоза.

Можеби појавата на крвни елементи во урината, кандидијаза, треска. Продолжениот курс може да предизвика кандидијаза во усната шуплина. Постои ризик од хепатитис, жолтица, но таквите несакани ефекти, како што статистиките покажуваат, се појавуваат многу ретко. Првите знаци може да се забележат веќе во текот на курсот или веднаш по неговото завршување, но во мал процент од случаите доаѓаат само неколку недели по завршувањето на терапијата.

Категорично не!

Неприфатливо е да се користи "Амоксиклав" ако пациентот има: жолтица, хепатитис против позадината на антимикробните лекови од серијата пеницилин.

Познато е дека хиперсензитивноста на активните соединенија на "Амоксиклав" е можна. Со вакви индивидуални карактеристики, лекот не треба да се користи. Не ја употребувајте формулата ако е откриена премногу висока осетливост на други лекови од класата на пеницилин.

Нема информации за можниот тератоген ефект. Доколку лекарот ги оцени придобивките од земањето на "Амоксиклаве" за време на бременоста е значително повисок од можните ризици, тој може да го препише овој лек на пациентот. Во овој случај, докторот ги објаснува ризиците поврзани со употребата на лекот. "Amoxiclav" за време на бременост, доење доделува исклучиво на докази во екстремни случаи, ако не постои побезбедно и поефикасно алтернативи.

Премногу!

Производителот во упатството покажува: веројатноста за земање на прекумерна количина на лекот е многу мала. Ако користите лек во голема доза, може да има прекини во спиењето и конвулзии. Некои пациенти се чувствуваа вртоглави и болни, а состојбата стана премногу возбудена.

Ефикасноста во предозирањето покажува хемодијализа. Лекарот пропишува лекови за запирање на симптомите кои се јавуваат во одреден случај.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Лекот `Ливарол`. Инструкции за употребаЛекот `Ливарол`. Инструкции за употреба
Изберете аналог на `Амоксиклав`Изберете аналог на `Амоксиклав`
Може ли да користам цефазолин за деца?Може ли да користам цефазолин за деца?
Амоксиклав за децаАмоксиклав за деца
`Амоксиклав` за деца: осврти. Инструкции за употреба, аналози и форми на…`Амоксиклав` за деца: осврти. Инструкции за употреба, аналози и форми на…
`Амоксиклав`: инструкцијата за употребата`Амоксиклав`: инструкцијата за употребата
Карсил. Инструкции за употребаКарсил. Инструкции за употреба
`Амоксиклав` при доењето: начин на употреба и одговори`Амоксиклав` при доењето: начин на употреба и одговори
`Небилет`: упатства за употреба, индикации, својства`Небилет`: упатства за употреба, индикации, својства
`Аскорил`: инструкции за употреба на лекот`Аскорил`: инструкции за употреба на лекот
» » `Амоксиклав`: доза за деца и возрасни, инструкции за употреба