obrechye.ru

Леукоцити во урината за време на бременоста: можни причини

Бременоста е најголемата преодна фаза во животот на жената. Ова е време кога таа доживува многу емотивни и физиолошки промени. Некои од овие физички и морални промени предизвикуваат неколку симптоми кои се движат од мали до многу опасни. За да се следат овие промени, рутинските крвни тестови и тестовите за урина се задолжителни. Овие тестови се изведуваат за секој пренатален состанок.

Бидејќи урината е живописен показател за здравјето на мајката и детето, мали промени во него секако значат многу. Бројот на бели крвни клетки во урината на бремената жена е особено важен. Многу жени кои раѓаат имаат зголемување на нивниот број во урината. Постојат неколку вообичаени причини кои водат кон оваа патологија во телото на идна мајка.

бели крвни клетки во урината за време на бременоста

Кои се белите крвни клетки?

Леукоцитот е техничко име на белите крвни клетки. Тие се основа за имунолошки реакции кои ги штитат луѓето од инфекција. Подигнати бели крвни клетки во урината за време на бременоста - честа појава и се јавуваат повеќе од половина од жените кои очекуваат бебето.

Овие бели крвни клетки се вклучени во голем број на процеси, вклучувајќи ги и фагоцитите и лимфоцитите.

Фагоцитите се произведуваат во коскената срцевина. Нивната задача е да ги апсорбира странските честички, како што се бактериите. Ова се манифестира во околината на честичката, нејзината интернализација и уништување.

Лимфоцитите - клетки кои ги препознаваат странските честички врз основа на претходните средби претставуваат "адаптивен" имунитет. Ова е комплексна способност на имунолошкиот систем да се сеќава на инфекцијата и да започне поспецифични реакции на неа.

Лимфоцитите, исто така, произведуваат антитела кои се врзуваат за странските честички, така што тие можат да бидат препознаени за уништување.

Постојат и други видови на леукоцити. На пример, цитотоксичните леукоцити имаат способност да убиваат други клетки.

Што значи високи бели крвни клетки во урината?

Присуството на покачени бели крвни клетки во урината за време на бременоста може да значи воспаление во мочниот меур или бубрезите.

Сепак, присуството на одредени бели крвни клетки не секогаш значи инфекција. Нивото треба да биде високо. Примерок на урина, исто така, треба да се направи внимателно, бидејќи инфекцијата може да се појави, на пример, од гениталиите.

леукоцитите во урината за време на бременоста се покачени причини

Леукоцити и нитрити

Кога лекарите го користат тестот за да го одредат нивото, детектираат одредени хемикалии. Норма на леукоцити во урината за време на бременоста е максимум 6 единици.

Хемиските тест ленти можат да соберат супстанции познати како леукоцитна естераза и нитрит во урината. Двете од нив се потенцијални показатели за инфекција.

Присуството на нитрит во урината е многу специфично за бактериска инфекција. Сепак, ова не значи дека воопшто нема да има бактерии.

Ако во урината не постои леукоцитна естераза, тоа значи дека инфекцијата е малку веројатна.

Кои се белите крвни клетки во урината без нитрит?

Ако тестот за леукоцитите е позитивен, а тестот за нитрити - негативен, тогаш тоа значи присуство на инфекција во телото. Што значи леукоцитите во бременоста без нитрит?

Причината за ова е специфичните ограничувања на нитритот. Ова значи дека тој точно може да идентификува бактериска инфекција. Сепак, тоа не е многу чувствително, што значи дека не може да се детектираат сите бактериски инфекции.

Ако белите крвни клетки во урината се наоѓаат без нитрит, тогаш ова може да значи лажен позитивен резултат. Ова е индикатор кој вклучува бактериска инфекција, кога таа не е навистина таму. Во овој случај, можете да направите понатамошни лабораториски тестови.

Присуството на бели крвни клетки во урината не секогаш значи дека постои инфекција во телото на бремената жена. Ако постојат леукоцити, но не постои нитрит, тогаш тестот може да биде негативен.

Во суштина, ова се случува кога постои уште една причина за воспаление во уринарниот тракт, или кај жени кои можат да бидат инјектирани со бели крвни клетки од нивниот генитален канал при земање мостри.

Пред да се спроведе анализата, неопходно е темелно да се мијат гениталиите, по можност без сапун и други детергенти.

За дијагноза, неопходно е да се отвори оградата од средината на мокрење. Почетната количина на урина што остава може да се контаминира и затоа не треба да се зароби.

Тестовите за бременост често вклучуваат анализа на урината која може да открие присуство на бели крвни клетки, како и црвени крвни клетки и супстанции како што се гликоза и протеини. Причините за белите крвни клетки во урината за време на бременоста обично се исти како кај небремени жени. Најчестите виновници се уринарниот тракт и инфекциите на гениталиите.

норма на леукоцити во урината за време на бременоста

Различни причини

Белите крвни клетки или леукоцитите се важни клетки на имунолошкиот систем кои го штитат телото од сите видови на инфекции и странски материјали. Присуството на бели крвни клетки во урината е знак на воспаление и инфекција на еден или повеќе видови.

Причини за зголемување на нивото на леукоцити во бременоста

Еве некои од причините за покачените бели крвни клетки во урината за време на бременоста, што може да влијае на зголемување на нивото:

 • Болест на уринарниот тракт. Инфекциите на уринарниот тракт (ИУТ) се чести кај жените од раѓање. Иако UTI е обично релативно мал проблем за не-бремена жена, развојот на болеста додека чека дете е повеќе поврзан со можни компликации, и за мајката и за нејзиното идно дете.
 • Болест на долниот уринарен тракт. Инфекцијата на долниот уринарен тракт се однесува на инфекција ограничена на мочниот меур. Обично позната како инфекција на мочниот меур или цистит, има симптоми поврзани со пониски ИУТ и ограничени со зголемена итност и фреквенција на мокрење и болка со мокрење.
 • Болест на горниот уринарен тракт. Бременоста води до промени во женскиот уринарен канал, што ја зголемува веројатноста бактериите во мочниот меур да се движат и да заразат еден или двата бубрези. Оваа состојба е позната како горниот ИУТ или пиелонефритис.
уринализа кај леукоцити во бременоста

Симптоми на висок број на леукоцити

Обично, болеста се манифестира како симптоми на инфекција на мочниот меур заедно со дополнителни симптоми, вклучувајќи:

 • Треска и треска.
 • Болка во страната (во задниот дел под градниот кош).
 • Интермитентна абдоминална болка.
 • Гадење со или без повраќање.
 • Општо чувство на слабост.

Асимптоматска бактериурија

Асимптоматска бактериурија значи присуство на бактерии во урината, често со леукоцити, но без никакви симптоми поврзани со горните или долните ИУТ. Иако оваа состојба е често безопасна кај небремени жени, асимптоматската бактериурија често напредува во пиелонефритис ако не се лекува.

Генитална инфекција

Гениталната инфекција за време на бременоста може потенцијално да доведе до присуство на леукоцити во урината. Кога една или повеќе од овие инфекции се присутни, вагиналните и надворешните генитални секрети кои содржат леукоцити често се мешаат со урината при собирањето на примерокот. Примери за генитални инфекции кои можат да доведат до присуство на леукоцити во урината за време на бременоста вклучуваат:

 1. Кламидија.
 2. Вагинална инфекција со квасец.
 3. Бактериски вагинитис.
 4. Гонореја.
 5. Генитален херпес.
  Протеин и бели крвни клетки во урината за време на бременоста

Мерки на претпазливост

Бремените жени обично доживуваат зголемена вагинална секреција, која често содржи леукоцити, дури и ако тие немаат инфекција на гениталиите. Со чистење на надворешните гениталии со хигиенски триење пред да се собере примерокот од урина, тие избегнуваат можна инфекција со вагиналниот исцедок.

Кога се мие пред да се поведе тестот, треба да се внимава да не дојде до испуштање во контејнерот, во спротивно протеините и белите крвни клетки во урината за време на бременоста ќе бидат повисоки од нормалното.

Дури и ако не постои бели крвни клетки во урината, лекарите препорачуваат скрининг за асимптоматска бактериурија со урина култура за периодот од 12 до 16 недела од бременоста за да се намали ризикот од инфекција на бубрезите, предвремено породување, и други можни компликации. Третманот значително го намалува ризикот од овие компликации. Треба да разговарате со акушер - гинеколог за честотата на дијагноза на урина леукоцити, особено ако постои присуство на дијабетес, историја на ИУТ pregnantnosti или други проблеми со уринарниот тракт.

Ако има симптоми на мочниот меур, бубрезите или гениталните состојби, веднаш консултирајте се со лекар за бременоста. Раната дијагноза и третман го минимизираат ризикот од можни компликации за мајката и за нероденото дете.

зголемени бели крвни клетки во урината за време на бременоста

Третман

Поради ризикот од компликации кај мајката и фетусот, итна медицинска помош треба да биде насочена кон идентификување и лекување на асимптоматска и симптоматска бактериурија и да се осигура дека алтернативниот процес не е причина за симптомите.

Третманот на асимптоматска бактериурија кај бремени жени е важен поради зголемениот ризик од инфекција на уринарниот тракт (ИУТ) и поврзаните компликации. Грижата може да го содржи следново:

 • Воведување на релевантни супстанции.
 • Администрација на течности ако пациентот е дехидриран.
 • Преземање на антибиотици ако постојат знаци на комплексен UTI.

Препораки

Совети кои можат да се користат за да се обезбеди добра хигиена и да се намали бактериската контаминација на уретрата помага да се спречи несоодветен третман и рекурентна инфекција. Препораките вклучуваат следново:

 • Избегнувајте бањи.
 • Избришете го гениталниот орган од стомакот до грбот, по мокрење или дефекација.
 • Измијте ги рацете пред да заминете во тоалетот.
 • За чистење на перинеумот употребувајте маснотии.
 • Нанесете течен сапун за да спречите размножување на бактериите.

Антибиотска терапија

Оралните антибиотици се ефикасен лек за асимптоматска бактериурија и циститис. Соодветните усни режими вклучуваат следново:

 • "Чефалексин" - 500 mg 4 пати на ден.
 • "Ампицилин" - 500 mg 4 пати на ден.
 • Нитрофурантоин е 100 mg двапати дневно.
 • "Сулфизоксазол" - 1 g 4 пати на ден.
лек

Како да се ослободите од леукоцитите во урината без антибиотици

Ако нивото на леукоцити во анализата на урината за време на бременоста е покачено и предизвикано од бактерии, тука се и неколку природни начини да се намали без употреба на антибиотици:

 • Пијте многу вода. Ова помага да се одбијат бактериите. Осум чаши дневно е оптимална доза за повлекување. Додадете свеж лимон или вар за да го подобрите вкусот и помошта со детоксикација.
 • За да се намали болката при високи температури (воспаление и иритација од ИУТ може да остави жена со притисок и болка околу пубичниот регион или долниот дел од грбот), неопходно е да се спроведе термичка терапија. Ставете ја загреаната перница околу 10-15 минути.

Народни методи

Народните методи на лекување вклучуваат:

 • Потрошувачка на повеќе витамин Ц: овој витамин се наоѓа во бобинки (како што се боровинки), агруми, дињи и зелка, може да помогне во балансот на киселоста на урината, која помага да се одржи здрав уринарен тракт.
 • Постои јогурт: популарен млечен производ е исполнет со пробиотици.
 • Бегајте од надразнувачи: време е да се фокусирате на здравјето, па затоа треба да ги отстраните нештата што можат да го иритираат мочниот меур. Кофеин, никотин, зачинета храна, алкохол, газирани пијалоци и оние вештачки засладувачи кои се лоши за човекот. Треба да консумирате повеќе јаглени хидрати со висока содржина на влакна, како што се житото и здравите масти како ореви и маслиново масло - од кои сите се корисни за варење.
 • Вода со магдонос: овој природен диуретик помага да се исчисти уринарниот систем.
 • Повеќе боровинки: содржи состојки кои можат да работат за спречување и лекување на UTIs.

Овие совети не само што помагаат во лекувањето на инфекции, туку и го намалуваат ризикот од инфекција. Пред сè, неопходно е да се отстранат причините за белите крвни клетки во урината за време на бременоста и, заедно со гинекологот, да го изберат потребниот безбеден третман.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Норма на леукоцити во уринатаНорма на леукоцити во урината
Леукоцити во урината: рана дијагноза - гаранција за здравјетоЛеукоцити во урината: рана дијагноза - гаранција за здравјето
Подигнати црвени крвни клетки и леукоцити во урината: причиниПодигнати црвени крвни клетки и леукоцити во урината: причини
Леукоцитна естераза во урината - што е тоа? Леукоцитна естераза кај урината: преписЛеукоцитна естераза во урината - што е тоа? Леукоцитна естераза кај урината: препис
Кој е животен век на човечките леукоцитиКој е животен век на човечките леукоцити
Леукоцитите во урината се покачени: причини и последициЛеукоцитите во урината се покачени: причини и последици
Зголемени црвени крвни клетки во крвта или урината: главните причиниЗголемени црвени крвни клетки во крвта или урината: главните причини
Што е потврдено од еритроцитите во урината на децатаШто е потврдено од еритроцитите во урината на децата
Кои се покачените леукоцити во крвта на децатаКои се покачените леукоцити во крвта на децата
Еритроцити во урината - норма или патологија?Еритроцити во урината - норма или патологија?
» » Леукоцити во урината за време на бременоста: можни причини