obrechye.ru

Услови и редослед на почечење кај детето

Првиот заб е важен настан за детето и неговите родители. Редослед на ерупција заби во дете, како и времето кога ова треба да се случи, се индивидуални. Кај некои деца, тие се исечени без проблеми, а мајките сосема случајно ги наоѓаат во устата, кога, на пример, лажичка клинови или коленото на бебето болно го гризне возрасен прст.

редоследот на почеток кај детето

И за други семејства, забите се маки. Нивната ерупција е придружена со плачење, каприци и непроспиени ноќи. Дури и на градите бебето не се смири. За да ја олеснат состојбата, помагаат за ладење на забите за заби со течност внатре, хомеопатски свеќи "Вибуркол" и специјални масти, на пример, "Камистад", "Калгел". Понекогаш дијареа започнува, толку висока температура се зголемува што треба да се јавите на брза помош и да одат во болница. Првиот заб е исто така нова фаза во животот на бебето. Според современите педијатриски препораки, појавата на заби ја сигнализира подготвеноста на детскиот организам да воведе комплементарна храна и да се запознае со храната која не е од мајчиното млеко. Во советско време, нова храна почна да влегува речиси месец и половина.

дентиција кај деца

Услови и редослед на почечење кај детето

Просечно првиот заб на детето се појавува за шест месеци, но овој период може да се смени. Зубик може да еруптира на четири месеци и дванаесет. Се случува бебињата да се родат со заби, но ова е ретка појава и значително отстапување од нормата. Иако се вели дека од раѓањето беспомошна луѓе не постојат, отсуството на заби, по една година - тоа е повод да се бараат дополнителни совети од педијатар, можеби, причината рахитис.

Обично редоследот на почечење кај дете е следниот:

  • во шест до седум месеци се појавуваат предните ниски сецитори;
  • во осум до девет пред горните секачи;
  • во девет и седумнаесет месеци - латерални горки секачи;
  • единаесет до тринаесет - странични пониски секачи;
  • во дванаесет до петнаесет месеци - првите катници;
  • осумнаесет до дваесет;
  • во дваесет и триесет месеци - вториот катник.

редоследот на дентицијата кај доенчињата

Ако овој редослед на почеток е забележан кај доенчиња, тогаш до крајот на годината се појавуваат осум заби во устата на бебето. И на две и пол години веќе ќе има дваесет млечни заби. Но, ние ќе повториме, шемата почетнички кај децата поинаку, некои деца прво растат со песоци, и тие се забавно да му покажат на светот "вампир" насмевка. И родителите, без губење на време, прават бројни фотографии за меморија.

прв заб

Што го одредува редоследот на почечење кај дете?

Нема единствен одговор на ова прашање. Познато е дека млечните заби се поставени дури и за време на интраутериниот развој, во вториот триместар од бременоста. Можеби во текот на овој период, мајка ми беше болна и земала лекови или јадела малку храна богата со калциум. Можеби постоела закана од прекинување на бременоста или гестозата. Штетни навики на бремена жена, како што е пушењето или злоупотребата на кофеин, исто така може да влијаат врз развојот на забите на детето. Особено за породувањето и првите месеци од животот на бебето (можни болести, антибиотици, рахитис, погрешно зедов кукла), исто така, влијае на времето на забите. Така, со какви било сомнежи, ве советуваме да побарате совет од педијатар.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дали е тоа ужасна промена на забите кај дете, како што мислат родителите?Дали е тоа ужасна промена на забите кај дете, како што мислат родителите?
Неколку совети како да се разбере дека забите се исечени на децаНеколку совети како да се разбере дека забите се исечени на деца
Што да направам, забите се пресекуваат кај детето!Што да направам, забите се пресекуваат кај детето!
Неколку совети за тоа како да се разбере дека забите на детето се искинатиНеколку совети за тоа како да се разбере дека забите на детето се искинати
Што да направите кога забите на бебето ќе паднатШто да направите кога забите на бебето ќе паднат
Што да направите кога ќе се намали забот на дететоШто да направите кога ќе се намали забот на детето
Забите се сецкани: дали температурата е нормална или не?Забите се сецкани: дали температурата е нормална или не?
Симптоми на почечење кај детеСимптоми на почечење кај дете
Кога се заглавуваат забите, знаците може да се видат веднашКога се заглавуваат забите, знаците може да се видат веднаш
Појавување кај деца: тајмингот, конзистентноста, можните проблемиПојавување кај деца: тајмингот, конзистентноста, можните проблеми
» » Услови и редослед на почечење кај детето