obrechye.ru

Третман на бурзитис на колената: се враќаме лесно во одењето

Бурситис - прилично честа болест, што е а воспаление на синовијални кеси, како резултат на што течноста се собира во нив. Колено, рамо и лактот зглобовите се најмногу подложни на болеста.третман на бурзитис на колената

Во овој случај, ќе разговараме болести на колената, чии симптоми се прилично транспарентни и се сигнал за посета на лекарот. Што претставува бурзитисот?

  1. Изглед на отекување на колената.
  2. Болни сензации.
  3. Зголемување на температурата во областа на фокусот на воспалението.
  4. Ограничено движење (со хроничен бурзитис).

Ако сте пронашле најмалку еден симптом, веднаш одете на лекар.

Откривањето на оваа болест, како по правило, не предизвикува тешкотии. Доволно испитување на пациентот со палпација, но понекогаш можеби е потребна радиографија или ултразвучна дијагноза. Ако случајот е особено тешко, се пропишува артрографија (посебна супстанција за контраст се инјектира во зглобот за да се добијат најточни резултати од студијата).од колената

Третман бурзитис на колената треба да се појави во комплекс. Во акутен тек на болеста, хируршката интервенција, како по правило, не е потребна. Прво, фиксацијата на коленото е неопходна за да се имобилизира. За ова, на зафатената област се применува цврста завојка, која помага да се избегне оток во текот на болеста. За преврски, може да се користат и еластичните завои и гипс-лангети (во некои случаи).

Можно е да се користат компреси, што го прави третманот на бурзитисот на коленскиот зглоб поефективен. Но, тоа бара индивидуален пристап. Во некои случаи, ладни облоги помагаат, а понекогаш и добар резултат е даден со греење, на пример, со користење на Vishnevsky маст.

Ако болката е многу тешка, третманот на бурзитисот на колената може да биде придружен со назначување на анестетици. Најчесто во такви ситуации, препишуваат новокаеин со хидрокортизон. Физиотерапевтските процедури, исто така, даваат добар ефект. Тие вклучуваат парафински апликации, фонофореза со хидрокортизон.

Со хроничен или пурулентен тек на болеста без хируршка интервенција, како по правило, невозможно е.

Третманот на бурзитисот на коленскиот зглоб може да вклучува пункции со кои се извади вишок течност од торбата (бурса) и шуплината се мие со антибактериски раствор. Понекогаш е потребно да се изврши таква операција повеќе од еднаш.

Ако третманот не даде никакви резултати, лекарот може да ја отвори кесата и да го отстрани гнојот од таму. Сепак, поради болниот процес и продолженото постоперативно заздравување, овој метод се користи ретко.

Во присуство на депозити на калциум, кои го ограничуваат движењето на колената и може да доведат до целосна неподвижност, се применува аспирација, односно мали депозити се всадени со шприц.симптоми на болест на коленото

Како што знаете, секоја болест е секогаш полесна за да се спречи отколку да се лечи, па не заборавајте за спречување на бурзитис. Прво, ние мора рамномерно да го дистрибуираме товарот на зглобовите. Второ, внимателно се справи со сите видови пустуларни рани, не заборавајќи дека тие можат да предизвикаат многу болести. Трето, со првите симптоми на болка, треба да се консултирате со лекар.

Грижете се за нозете: летачката одење ќе остане ваш придружник до крајот на денот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Течност во локтот на зглобовите: Причини, симптоми и карактеристики на третманотТечност во локтот на зглобовите: Причини, симптоми и карактеристики на третманот
Бунион од колено и неговите типовиБунион од колено и неговите типови
Зошто моето колено се зголемува?Зошто моето колено се зголемува?
Бурзитис: симптоми на различни видови на болестиБурзитис: симптоми на различни видови на болести
Бурситис на големиот палец: причини, симптоми и методи на лекувањеБурситис на големиот палец: причини, симптоми и методи на лекување
Кој е третманот за лактот бурзитис?Кој е третманот за лактот бурзитис?
Причини и симптоми на синовитис на коленотоПричини и симптоми на синовитис на коленото
Бурзитис на лакотниот зглоб: третман, симптоми и причиниБурзитис на лакотниот зглоб: третман, симптоми и причини
Воспалителни болести. Бурситис на лакотниот зглобВоспалителни болести. Бурситис на лакотниот зглоб
Течност во колената: третман и симптоми.Течност во колената: третман и симптоми.
» » Третман на бурзитис на колената: се враќаме лесно во одењето