obrechye.ru

Кој е човечкиот имунолошки систем? И зошто е тоа потребно?

Имунолошкиот систем човек - збир на клетки, ткива и органи кои се одговорни за обезбедување на заштита од надворешни микроорганизми и супстанции, како и нивните сопствени клетки, чија генетска програма е поделена (на пример, клетките на туморот). Во случај да се случи некоја штета или дефект во овој систем, тоа доведува до смрт на целиот организам.

Компоненти на човечкиот имунолошки систем

До денес, човечкиот имунолошки систем е претставен како комбинација на следниве органи, ткива и клетки:

  1. Централни лимфоидни органи (лимфоидни формации на апендикс, лимфоидни формации на дебелото црево, ембрионски црн дроб, коскена срцевина и тимусна жлезда).
  2. Периферни лимфоидни органи (слезината и лимфните јазли).
  3. Имунокомпетентни клетки (моноцити, лимфоцити, полинуклеарни леукоцити, Лангерханс клетки и други).Човечкиот имунолошки систем

Во исто време за нормално функционирање на имунолошкиот систем, сите овие клетки, ткива и органи.Системи на органи (дигестивниот, урогениталниот и други) многу зависи од нивото на имунитетот. Во случај да се намали, ризикот од развивање на одредени заразни болести, како и појавата на бенигни и малигни тумори, се зголемува со цел по големина. Како резултат на тоа, имунолошкиот систем на телото игра огромна улога за нормално функционирање.

Како функционира човечкиот имунолошки систем?

Имунолошкиот одговор на воведувањето на микроорганизмот се врши со помош на клетки како леукоцити. Тие доаѓаат во неколку сорти: неутрофили (прободе, сегментирани јадра, базофили и еозинофили), моноцити и лимфоцити (Б-лимфоцити, Т-лимфоцити и НК-лимфоцити). Тоа е неутрофилите кои прво стигнуваат до местото на инфекција и почнуваат да ги уништуваат странските микроорганизми. Притоа, тие се подобро способни да се справат со бактериите. Ако вирусот навлезе во телото, тогаш многу повеќе ефективни против нив лимфоцити.Имунолошкиот систем на телото

Освен фактот дека човечкиот имунолошки систем не е во можност да ги потисне повеќето од познатите микроорганизми, тоа сепак може да "се сеќавам", многу од нив во случај на повторна инфекција со нив да се справи со непријатност многу побрзо (и со помалку загуби за организмот).Органски органски органи

Вреди да се напомене дека имунолошкиот систем, кој е многу корисен, исто така, може да има негативни ефекти врз животот на една личност. Ова најочигледно се манифестира после трансплантација на органи. Факт е дека поради фактот што имунитетот ги перцепира ткивата на донорскиот орган, како туѓо, често постои реакција на отфрлање. Како резултат на тоа, луѓето треба да спроведуваат сложени студии и да чекаат со соодветен донатор со години. Покрај тоа, понекогаш имунолошкиот систем на жената ги потиснува машките сперматозоиди, бидејќи, пак, почнува да ги смета за странски и опасен за телото. Како резултат на тоа, т.н. имунолошки некомпатибилност на партнерите. За да им овозможи на таков пар да имаат свои деца, жената мора да земе имуносупресивни лекови. Во тој случај, ако мајката е Rh негативна крв и фетусот - е позитивен, за време на првата бременост, може да се вакцинирани. Како резултат на тоа, следната дете, ако тој, исто така, ќе биде носител на позитивни Rh фактор, може да биде подложен на овој напад од страна на имунолошкиот систем на неговата мајка, која води кон развој на доволно тешки опасни услови, како на фетусот и самата жена.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имунолошки статусИмунолошки статус
Лимфоцитите се зголемуваат. Што покажува ова?Лимфоцитите се зголемуваат. Што покажува ова?
Герминативниот лист: што е ендодермот?Герминативниот лист: што е ендодермот?
Главните фактори карактеризираат ендокриниот систем на човекотГлавните фактори карактеризираат ендокриниот систем на човекот
Базофилите се покачени - алармантен симптомБазофилите се покачени - алармантен симптом
Зголемени крвни лимфоцити: причините бараат појаснувањеЗголемени крвни лимфоцити: причините бараат појаснување
Тимус (тимусна жлезда). Тимус е структура. Тимус жлезда - локацијаТимус (тимусна жлезда). Тимус е структура. Тимус жлезда - локација
Лимфните јазли, садовите и лимфоидните органи се компоненти на лимфниот системЛимфните јазли, садовите и лимфоидните органи се компоненти на лимфниот систем
Внатрешни органи на човекотВнатрешни органи на човекот
Тимусна жлезда кај возрасниТимусна жлезда кај возрасни
» » Кој е човечкиот имунолошки систем? И зошто е тоа потребно?