obrechye.ru

Главната улога на црниот дроб во човечкото тело. Болест на црниот дроб, дијагноза и превенција

Во нашево време, заболувањето на црниот дроб не е толку редок феномен. Ова тело игра огромна улога во одржувањето на нормалниот метаболизам, витамини, во процесите на детоксикација на штетни материи кои влегуваат во телото со храна, лекови и алкохол. Едно лице малку размислува за нејзината состојба, често кршење на исхраната, пиење алкохол и земање лекови неконтролирано. Многу често ова води до фактот дека заболувањето на црниот дроб се дијагностицира веќе во хроничната фаза.

Со цел да се разбере она што огромна улога во човечкото тело го игра овој орган, накратко да се задржиме на неговите функции.

Како што споменавме погоре, црниот дроб учествува во сите видови на метаболизам, особено во протеини и маснотии. Значителен дел од протеините на крвната плазма се синтетизира во него. Покрај тоа, во клетките на црниот дроб, повеќето од коагулирачките фактори на крвната форма. Тука се формира гама глобулин, кој содржи антитела кои не заштитуваат од многу болести.

Говорејќи на липиден метаболизам, треба да се нагласи дека во црниот дроб постои синтеза на холестерол, нејзина соодветна дистрибуција, акумулација и, доколку е потребно, излачување со жолчка. Болеста на црниот дроб речиси секогаш води кон промена на содржината и концентрацијата на холестеролот во крвта.

Покрај тоа, таа игра огромна улога во хормоналниот метаболизам. Во него, главниот дел од хормоните синтетизирани во телото е уништен. Поразот на црниот дроб може да предизвика зголемување на содржината на хормоните во крвта и соодветните симптоми.

И што е најважно - скоро сите штетни супстанции, влегувајќи во телото со храна, се изненадени од црниот дроб.

Главните болести на црниот дроб

Меѓу најчестите болести се акутни и хронични воспаление на црниот дроб (хепатитис) и цироза. Цирозата, по правило, е последица на долгорочен воспалителен процес во паренхимот на органот. Хепатитис се развива како резултат на три главни причини: прво - вирус, што е околу 70% од сите хепатитис Б, на вториот - долго и континуирана употреба на алкохол, а третиот - е влијанието на токсични материи (лекови, храна, токсини, хемикалии, отрови, итн.) .

Со навремена дијагноза на хепатитис Б, идентификација на факторите причинска за болеста е излечива. Кога хепатитис вирус етиологија, облечен во хроничен тек, благодарение на модерната лекови, може да се одржува долгорочни простување.

Цирозата на црниот дроб е чест процес во кој уништувањето на клетките на црниот дроб и замена на нивното сврзно ткиво (фиброза) со области на некроза и воспаление. Најголемиот дел од болестите се предизвикани од цироза, која се развила како резултат на долгорочен хепатитис. Поретко, се јавува поради аномалија во развојот на интрахепатични жолчни канали или нарушување на венскиот одлив.

Следната група на болести се различни форми портална хипертензија и хепатална инсуфициенција. Во медицината се разликуваат три форми на хипертензија: суперехепатичен, интра-и суб-хепатичен. Првата форма е предизвикана од аномалија на развојот на венскиот систем на црниот дроб, особено порталната вена. Втората и третата форма се јавуваат со цироза, присуство на компресија однадвор, како резултат на туморскиот процес или тромбоза на хепаталните садови.

Одделно, како независна ретка болест на црниот дроб, се смета хемохроматозата, која исто така се нарекува бронзен дијабет. Главните манифестации на тоа се: цироза, присуство на дијабетес, боја на бронза и зголемена содржина на железо во крвта.

Дијагноза на заболувања на црниот дроб

На дијагностички мерки, кои овозможуваат правилна дијагностицирање на оваа или онаа болест на црниот дроб, вклучува правилно прибиена анамнеза и испитување на пациентот. Може да се каже многу за општите и биохемиските анализи на крвта, во кои може да се види промената на вредностите протеински фракции, холестерол и ензими на црниот дроб. Студија за оценка на ултразвук големини и структура на телото, централните државни садови, присуство лица, камења и др Повеќе сигурен за црниот дроб може да се процени по компјутерска томографија и радиоизотопска студија.

Превенција на болести на црниот дроб збор за набљудување на правилна и урамнотежена исхрана, отстранување на ефектите на црниот дроб од токсични супстанции (алкохол, штетни производство, итн), навремено лекување на откривање на болести, вакцинација против хепатитис А и Б.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која страна се наоѓа во црниот дроб?Која страна се наоѓа во црниот дроб?
Фабрика лекови и лекови за црниот дроб - заштита на телотоФабрика лекови и лекови за црниот дроб - заштита на телото
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Како да се третираат црниот дроб дома користејќи народни рецепти и билкиКако да се третираат црниот дроб дома користејќи народни рецепти и билки
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?
» » Главната улога на црниот дроб во човечкото тело. Болест на црниот дроб, дијагноза и превенција