obrechye.ru

Страшна болест - цироза на црниот дроб. Како можам да го проверам црниот дроб?

Цироза на црн дроб е сериозна болест кај која се зафатени хепатичните клетки - хепатоцити - и пролиферацијата во сврзното ткиво. Црниот дроб не може да ја изврши својата основна функција - неутрализација на штетните материи во телото, тие се акумулираат. Прекршени и синтетички функција на црниот дроб: производството на протеини, на пример, албумин, се намалува, а исто така се јавува и синтезата на многу елементи кои влијаат на коагулацијата на крвта.

Цироза на црниот дроб, причините за изгледот

Хепатитис Б и Ц вируси доведуваат до развој на вирусна цироза на црниот дроб. Да се ​​разликува раната форма на болеста, која се смета за непосреден исход на вирусниот хепатитис, како и доцната форма која се појавува како резултат на пролонгиран (хроничен) тек на хепатит. Цироза на црн дроб може да биде исход и автоимун хепатитис.

Друга причина за цироза е конгестија во жолчниот канал. При стеснување на големи жолчни канали, на пример, кога тие се стегаат со тумор или камен, постепено се развива кршењето на архитектониката на органот.

Алкохолната цироза на црниот дроб е дијагностицирана кај една четвртина од луѓето кои редовно пијат алкохол подолго време - повеќе од 10 години. Во исто време, состојбата на пациентот е отежната од злоупотребата на алкохолни пијалоци, и ако алкохолот одбие да се подобри, се забележува благосостојба.

Ако пациентот има срцева слабост или болести на црниот дроб, се развива стагнација на цироза.

Други причини за цироза:

- долгорочна употреба на одредени лекови (метотрексат, допегит);

- наследна (болеста се јавува поради конгенитална ензимопатија - дефицит или нарушување на синтезата на ензими).

Најчесто, болеста на црниот дроб се развива со комбинација на неколку фактори, на пример, кај вирусен хепатитис и хроничен алкохолизам. Во некои случаи, главната причина за појава на промени во црниот дроб не може да се утврди. Потоа тие дијагностицираат "криптогена цироза".

Манифестации на цироза се различни. Ова е губење на тежината, слабост, вознемиреност на столицата, жолтица, чешање, крварење, зголемување на големината на телото. Црниот дроб се чувствува густо и трнлив. Кожата на пациенти пигментирани, иктерови, суви, со траги од бројни чешли, се појавуваат на горната половина од багажникот "васкуларни зеле" (телеангиектазија). Карактеристична особина е "хепаталните дланки", тие стануваат светло црвени и топло на допир.

Оваа болест е опасна поради развојот на компликации кои можат да доведат до смрт. Затоа што протокот на крв низ црниот дроб е оштетен, ова доведува до формирање на дополнителни начини на протокот на крв, од кои едната се вените на хранопроводникот. Постои нивно проширено проширување. Од проширените вени постои крварење, чиј прв знак е повраќање "кафето".

Поради нарушување на синтезата на протеините, едем се развива, прво на долните екстремитети, а потоа и на акумулацијата на течност во стомакот (асцит). Течност, која во абдоминалната празнина понекогаш може да се открие само со помош на ултразвук, може да стане воспалена и се развива перитонитис.

Акумулација во телото на токсични производи доведува до нарушена свест пациенти (хепатална енцефалопатија), екстремна манифестација на која е хепаталната кома. Некои пациенти се развиваат рак на црниот дроб.

Многу луѓе со присуство на фактори на ризик се занимаваат со прашањето: "Како да го провериме црниот дроб?". За мултилатерална евалуација на црниот дроб, потребно е да се испита крвта на пациентот, да се направи биохемиски тест на крвта и да се процени способноста за коагулација на крвта. Податоците за ултразвук, лапароскопија и биопсија се земени во предвид. За да се процени состојбата на хранопроводот, се применува гастроскопија. Како дополнителен метод се користи компјутерска томографија.

Луѓето кои го следат своето здравје можат да го проверат црниот дроб за биохемиски анализи на крвта. Нивото алкална фосфатаза, хепатални ензими - трансаминази, билирубин, вкупен протеин и албумин, холестерол. Протромбинскиот индекс е исто така испитан, и се врши општа анализа на капиларна крв.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со негоБолест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Секој симптом на хепатитис е непосредна причина да се види лекарСекој симптом на хепатитис е непосредна причина да се види лекар
Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?
» » Страшна болест - цироза на црниот дроб. Како можам да го проверам црниот дроб?