obrechye.ru

Варење во стомакот

Варење во желудникот - процес со кој храната што ја консумираат, менува својата форма и да се такви, кои нашето тело може да го апсорбира. По сигурно физички феномени и процеси, како и хемиски реакции кои придонесуваат за дигестивни сокови на хранливи материи се менуваат, така што телото е во можност слободно да си го цица во нивната понатамошна употреба во текот на метаболизмот. Дигестијата на храната може да се случи додека се движи по органите на гастроинтестиналниот тракт.

Различни хранливи материи

Главните компоненти на правилна и здрава исхрана, научниците велат дека во сите три главни класи на хемиски соединенија: протеини, јаглехидрати (како шеќер) и мастите, односно липидите. Да ги разгледаме подетално.

Јаглехидрати

Овие супстанции се присутни во форма на скроб во растителната храна. Варење во желудникот и цревата, придонесува за процесот на трансформација на јаглени хидрати во гликоза, а тоа, пак, се чуваат во форма на гликоген, односно полимер, и потоа се користи од страна на телото. Една молекула од скроб се смета за многу голем полимер, кој е формиран од различни молекули на гликоза. Треба да се напомене дека скроб во сурова форма се формира во гранули. Тие мора да бидат уништени за да се дозволи оваа супстанција да се претвори во гликоза. Тоа готвење и придонесува за уништување на гранули скроб содржани во нив.

Исто така е неопходно да се знае тој дел од храната производите содржат јаглени хидрати во посебна форма на дисахариди. Ова се едноставни шеќери, лактоза, како и сахароза, трска шеќер. Варењето во желудникот ги претвора овие супстанции во уште поедноставни соединенија - моносахариди, на кои не им е потребна дигестија.

Протеини

Тие се претставени со различни полимери, кои се формираат од дваесет различни видови на амино киселини. После варење на протеини слободни амино киселини се формираат како финални производи. Средно производи на варење протеинска храна се полипептиди, пептони и дипептиди.

Масти

Ова се прилично едноставни соединенија кои, како резултат на процесите на дигестија и дигестија, се претвораат во масни киселини и глицерол.

Физички процеси

Каде е стомакот, сите знаеме, но кои физички процеси се случуваат во нашето тело - не секогаш. Основа на варењето е мелење на храна, која се јавува кога се изџвака и со ритмични контракции на цревата и стомакот. Таквите ефекти помагаат храната да се меле и внимателно да се мешаат сите нејзини честички со дигестивни сокови кои се ослободуваат во цревата, во стомакот и во устата. Покрај тоа, намалувањето на ѕидовите на дигестивниот тракт го обезбедува постојаниот напредок на храната преку нејзините одделенија. Сите овие движења постојано се регулираат и контролираат од нервниот систем.

Хемиски реакции

Варењето во стомакот не може да се замисли без хемиски реакции во нашето тело. Нивната основа е расчленувањето на јаглени хидрати, масти и протеини, имено - хидролиза, која се изведува од страна на одреден сет на ензими. Хранливи материи се поделени за време на хидролизата во мали честички кои се апсорбираат во телото. Овој процес се изведува доста брзо поради ефектите на ензимите кои се содржани во стомакот, како и други дигестивни сокови.

Варење - тоа е доста сложен процес на преработка на храна под влијание на физички процеси и хемиските реакции во нашето тело, која е поврзана со поделбата на протеини, јаглени хидрати и масти повеќе едноставни супстанции. Тоа се соединенијата добиени како резултат на варењето на храната што се апсорбира од нашето тело.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дигестивниот систем е основа за непречено функционирање на целото човечко телоДигестивниот систем е основа за непречено функционирање на целото човечко тело
Што е асимилацијата во биологијата? Примери за асимилација и дисимилација во природатаШто е асимилацијата во биологијата? Примери за асимилација и дисимилација во природата
Процесот на варење во човечкото тело: со времеПроцесот на варење во човечкото тело: со време
Каква улога играат ензимите за варењеКаква улога играат ензимите за варење
Корисни супстанции може да содржат каде? Јаглехидратите се главен извор на енергијаКорисни супстанции може да содржат каде? Јаглехидратите се главен извор на енергија
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Како се користат хранливите материи од телото?Како се користат хранливите материи од телото?
Органи на човечка дигестијаОргани на човечка дигестија
Колку јаглени хидрати ви требаат на ден?Колку јаглени хидрати ви требаат на ден?
Органи на варење: да се вари и асимилираОргани на варење: да се вари и асимилира
» » Варење во стомакот