obrechye.ru

Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него

Што е цироза на црниот дроб, веројатно има идеја на сите. Оваа болест не е невообичаено. Цироза на црниот дроб се нарекува хронична прогресивна црниот дроб патологија, која се карактеризира со намалување на вкупниот број на нормално функционирање на хепатоцитите (клетки на црниот дроб), преуредување структура на телото ткиво, фиброза доаѓањето на регенеративната јазли, развој на портална хипертензија, како и вкупниот црниот дроб.

Цироза на црниот дроб колку многу живеат со неа

Симптоматологија

Цироза на црниот дроб - ова е последна фаза во развојот на разни болести на црниот дроб. За долго време, тој може да практично не се манифестира, или симптомите се толку минимални и не се типични дека болеста е тешко да се открие без посебна анкета. Во почетната фаза на патологијата не предизвикува сериозни компликации. Овој период е најповолен за да се идентификуваат и да се елиминира причината на болеста, како и зачувување на останатите здрави ткиво на црниот дроб. Фактот дека на телото има многу голема регенеративна потенцијал. Тоа зависи од промените на тежината и ниво, што доведе до цироза. "Колку живо со него" - ова е прашање што се однесува на сите пациенти. Ако третманот е почнат во рана фаза, тоа дури и има добри шанси за опоравување.

билијарна цироза

Во натамошниот тек на болеста на пациентот не се исклучени разни промени во однесувањето и свеста може да се зголеми стомакот се појави крварење на гингивата и крварење од носот. Пациентите се жалат на висока замор, дневна поспаност, несоница во текот на ноќта, намален апетит. Тие, исто така, забележа тежината и / или епигастрична болка, жолтица, промена на бојата на измет и урина затемнува силно. Може да има модринки и да почне гастроинтестинално крварење. Кај мажите, намалена сексуална желба, додека жените често се забележани менструални нарушувања и гинекомастија (зголемување на градите). Заедно со горенаведените симптоми луѓето се разболуваат почесто заразни бактериски болести етиологија.

Црниот дроб може да се зголеми или, напротив, да се намали, но во двата случаи е забележана кондензација. Понекогаш пациентите се жалат на досадна болка во нејзината област. Исто така, постои зголемување на слезината, чешање на кожата, како и дијареа и повраќање. Кога се гледаат од пациентите на кожата, постојат васкуларни зелји, црвенило на дланките. Јазикот кај пациентите добива светла црвена боја. Оваа болест има различни форми: застоена, алкохолна, вирусна, билијарна цироза.

Причини за цироза

Најчестите причини кои предизвикуваат оваа болест се:

  • вируси на хепатит (Б, Ц, Д);
  • метаболички нарушувања;
  • алкохолизам;
  • автоимун хепатитис;
  • Вилсон-Коновалова болест.

Постојат и други причини кои предизвикуваат цироза на црниот дроб. Колку живеат со него зависи од фазата на болеста.

Што е цироза на црниот дроб?

Третман

Со таква болест како цироза на црниот дроб, колку живеат со него, зависи од навременоста на дијагнозата и изборот на вистинскиот третман. Со оваа болест, терапијата се изведува, чија главна цел е да ја забави или целосно да ја запре прогресијата на болеста, како и да ја отстрани причината (на пример, третманот вирусен хепатитис). Други задачи се да се олесни состојбата на пациентот и да се подобри квалитетот на неговиот живот. Терапевтскиот курс вклучува: терапија со лекови, усогласеност со исхраната, превенција и елиминација на компликации. Прогнозата зависи од сериозноста на болеста и од стадиумот на кој започна третманот. Некои компликации покажуваат хируршки и ендоскопски методи на лекување. Во терминална фаза Цирозата не се лекува. Пациентот може да ја спаси само операцијата на трансплантација на црн дроб.

Цироза на црниот дроб: колку живеат со него

Тоа произлегува од погоре дека цироза на црниот дроб - последица на долгорочни патологија што може да биде предизвикана од различни причини. Без навремено и правилно лекување на пациентот е на чекање за смртта. Ако третманот е почнат на време, и го постави правилно, процесот на болеста може да биде значително забави, застана, па дури и целосно да се излечи болеста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Ако болката во црниот дроб, отколку да се третираат: општи препоракиАко болката во црниот дроб, отколку да се третираат: општи препораки
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Примарни симптоми на hearosisПримарни симптоми на hearosis
Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?Цироза на црниот дроб. Колку да живееш со таква дијагноза?
Нормални и патолошки димензии на црниот дроб според КурловНормални и патолошки димензии на црниот дроб според Курлов
» » Болест на цироза на црниот дроб: колку живеат со него