obrechye.ru

Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?

Лабораторијата на човечкото тело - така не без причина се нарекува црниот дроб. Тоа е во овој орган гради и се распаѓа на гликоза, крвен протеините се синтетизираат, само една минута се случува околу 20 милиони хемиски реакции! Црниот дроб е главниот филтер на телото кој поминува низ себе целиот тек на супстанции кои доаѓаат од цревата. И ако овој филтер е скршен, штетните супстанции слободно навлегуваат во крвта на некоја личност, а со тоа го трујат неговото тело.заболување на црниот дроб и нивните симптоми

Причините за тоа се јавуваат заболување на црниот дроб, симптоми и третманот на патологиите на овој орган ќе се разгледува понатаму. Експертите велат дека постојат различни услови за развој на болест. Најчестите од нив, тие вклучуваат хепатитис вирусите, злоупотреба на алкохол, нарушена метаболизмот на мастите и дијабетес. Покрај тоа, црниот дроб може да има негативен ефект на долготрајна употреба на одредени лекови, како и долгорочна изложеност на било кој токсин. Сите заболување на црниот дроб и нивните симптоми се пожелни да ги знаат оние кои се обидуваат брзо да изгубат тежина и се занимаваат со само-исхрана. По остра губење на тежината - тоа е стрес за телото, на кое црниот дроб реагира со заштита. Таа почнува да акумулира јаглени хидрати и масти, и ова прво води кон нејзината дебелина, а потоа и до уништување.

Ако ги наведете болестите на црниот дроб и нивните симптоми, тогаш треба да започнете со хепатитис, кој е поделен на хронични, вирусни и акутни. Хроничен хепатитис се однесува на најчестите болести на ова тело. Симптомите вклучуваат зголемување на двата лобуси на црниот дроб, во горниот десен квадрант се чувствува тежина. Апетитот се намалува, постои замор, гадење, нестабилни столици и надуеност. Кожата и мукозните мембрани се здобиваат со умерено пожолтување.симптоми на заболување на црниот дроб и третман

Кога вирусен хепатитис симптомите на хроничен тип се повторуваат, но се додава проширување на слезината. Кај акутниот хепатит, урината станува кафена, а столицата станува бело-кафена боја. Исто така, може да се јави чешање, епистакса и нарушување на срцевиот ритам.

Што друго можете да кажете за болестите на црниот дроб и нивните симптоми? Несомнено, најопасната болест на телото е цироза. Со тоа, црниот дроб ја губи својата природна структура, станува лузна. И ова води кон стегање во телото на крвните садови, здравото ткиво и жолчните канали. Нормална циркулација на црниот дроб во внатрешноста е скршен, тоа може да не како досега да се произведе и да се акумулира хормони, јаглени хидрати, масти и протеини. Обично, цироза на црниот дроб - последица на алкохолизмот, но доста често се јавува како резултат на хепатит Б и Ц или заразни болести. Треба да се каже дека дури и со модерната медицина тешко е да се идентификува почетокот на оваа болест. Најчесто, цирозата се одвива незабележливо додека не се појават компликации. Може да се изрече жолтица, крварење од стомакот и езофагусот, нарушена свест.кои се симптомите на заболување на црниот дроб

Стеатоза, тумори и апсцеси се сите заболувања на црниот дроб, а нивните симптоми се дискутираат понатаму. Стеатозата е масна дегенерација на телото, главниот симптом е зголемен црн дроб. Малигните тумори на органи обично предизвикуваат остри болки во неговата област, додека бенигните тумори се асимптоматски. Апсцесот на црниот дроб е акумулација на гној во органските шуплини на телото. Оваа болест е предизвикана од вируси и паразити од протозои. Симптомите вклучуваат болка, зголемување на телото и прилично долготрајна треска.

Сега знаете кои симптоми се предизвикани од заболување на црниот дроб. Но, најдоброто, според експертите, е спречувањето на заболувањата на ова тело. Подобро е да се откажете од сите лоши навики, да се обратите за здрава исхрана, вежбање и често да вдишувате свеж воздух.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?
Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
Примарни симптоми на hearosisПримарни симптоми на hearosis
» » Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?