obrechye.ru

Болест на црниот дроб, како да се бориме

Црниот дроб може да се нарече најголемиот орган на целото човечко тело. Тоа е доверено со голем број на функционални задачи, без кои телото не може да живее. Црниот дроб ги отстранува токсините, лачи посебна секреција и жолчката, синтетизира многу биолошки активни супстанции и јасно го одржува енергетскиот биланс на целото човечко тело.

заболување на црниот дроб

Важно е фактот дека во црниот дроб се создаваат и акумулираат еритроцитите, а крвта се филтрира. Тоа е црниот дроб кој го прави сето она што го јадеме, што го вдишуваме, важно за луѓето и виталните супстанции за здравјето. Човечкиот имунолошки систем постојано е под контрола на црниот дроб, таа учествува во сите метаболички процеси на телото. Значи излегува дека црниот дроб е многу важен орган, и апсолутно е неопходно да се знае за неговите можни проблеми и болести. Впрочем, дури и мал дефект во црниот дроб може да доведе до неверојатни последици за човековото здравје.

Болести на црниот дроб, фотографии и медицински имињаслика на заболување на црниот дроб

- Примарниот рак.
- Непушање на црниот дроб
- Хипохроматоза.
- Цироза.
- Хепатолентикуларна дистрофија.
- Различни видови на хепатитис.
- Хепатози.
- Хепатолиенален синдром.синдроми на заболување на црниот дроб

Болеста на црниот дроб, причините за изгледот

- Пиење алкохол во големи количини.
- Хепатитис и други вирусни заболувања.
- слаб човечки имунолошки систем.
- Метаболни нарушувања во телото.
- Некои наследни болести.
-Токсични супстанции, некои лекови.
- воспаление на панкреасот и жолчното кесе, други болести, синдроми.

Црниот дроб може да ги оштети другите фактори, сите, а не листата, но со сигурност може да се каже дека најчестиот од нив е неисхранетост. Луѓето сакаат да прејадуваат или, напротив, јадат многу ретко, не вклучуваат витамини и други корисни супстанции во исхраната.

Алкохолизам

заболување на црниот дробОва е уште една честа причина, особено во нашата земја, предизвикувајќи сериозна болест на црниот дроб. Има проблеми со долго, од 10 до 12 години, употребата на алкохолни пијалоци. Постои болест кај масни дегенерации, цироза, алкохолен хепатитис. Рана фаза на болеста е масна дегенерација, која поминува независно откако се откажува од алкохол по 2-4 недели.

Алкохолен хепатитис предизвикува слабост, гадење и повраќање, губење на тежината, жолтица, болка во десниот хипохондриум. Органот е густ и зголемен во големина. Конечната фаза - болест на црниот дроб, наречена цироза, кога има изразено оштетување на функциите, со тоа голема веројатност за рак. Ова заболување на црниот дроб се третира со целосно одбивање на алкохол, употреба на есенцијални фосфолипиди и кортикостероиди, а доцната фаза на болеста вклучува трансплантација на органи.

Просечната дневна доза на чист етанол, која предизвикува заболување на црниот дроб, кај мажите е 40-80 g, за жени - повеќе од 20 г. Еден мл алкохол содржи околу 0,79 g етанол. Затоа, одбивањето на навиката за алкохол, правилната исхрана и строго придржување кон рецепт на лекарот, исто така, ќе ја спречат болеста и начинот на лекување од зависноста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?
Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
Нормални и патолошки димензии на црниот дроб според КурловНормални и патолошки димензии на црниот дроб според Курлов
Каква е улогата на црниот дроб во човечкото тело? Улогата на црниот дроб во процесот на варењеКаква е улогата на црниот дроб во човечкото тело? Улогата на црниот дроб во процесот на варење
Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.Хепатомегалија на црниот дроб - причини, симптоми, третман.
» » Болест на црниот дроб, како да се бориме