obrechye.ru

Гениталниот херпес во бременоста е опасна болест

2011 година

Гениталниот херпес е заразна болест од вирусна природа. Оваа болест е позната од античките времиња и е добро проучена. Предизвикувачкиот агенс е вирус кој има тенденција да се меша со кожата со околината нервни јазли (ганглија). Латинското име на патогенот ХЕРПЕС ЗОСТЕР, што приближно во преводот од грчки значи "притаен". И, навистина, ерупциите карактеристични за херпесот се чини дека се шират преку кожата и мукозните мембрани на телото. Постојат два вида на вирусот: тип 1 предизвикува периодични исипи, главно на усните и горната половина на телото, пренесени со капки во воздухот. Вирусот од вториот тип, кој предизвикува генитален херпес, е локализиран главно на гениталиите и има сексуален начин на пренесување. Еднаш инфициран, лицето е веќе доживотно носител на инфекција. Во неактивна форма, вирусот останува во сакралниот нервен плексус. Кога се изложени на разни неповолни фактори, како што се supercooling superheat тело или обратно, намален имунитет, настинки, вирусот се активира и предизвикува влошување на процесот, се карактеризира со осип на мали плускавци исполнети со водени содржини. Меурчиња наскоро рафал и на нивно место, особено во закрпите на кожата на ингвиналниот регион се формираат болни рани.

Само по себе генитален херпес не е опасна по живот болест, но може да предизвика многу проблеми, особено за жените. Факт е дека гениталниот херпес е многу опасен за време на бременоста. Лекарите докажаа дека во половина од случаите на формираниот феномен на "вообичаениот абортус", кога жената не може да ја издржи бременоста и брзо го губи плодот, гениталниот херпес е виновник.

Друга карактеристика на подмолен генитален херпес болеста лежи во фактот дека процесот може да биде асимптоматски, што е, без видливи повреди, туку, едноставно, со пуштањето на вирусот во слузницата на вагината или глансот на пенисот. Во овој случај, некое лице можеби дури и не знае дека е заразено, но предизвикувачкиот агенс пренесен на партнерот може добро да предизвика симптоми на болеста.

Најлошото опција - тоа е кога една бремена жена не е свесен за нејзиното присуство во телото на вирусот кој предизвикува генитален херпес, како што има моќен тератоген (предизвикува деформитет на фетусот) својства. И ако инфекцијата на детето не е во раните фази (тоа обично завршува со абортус) по зачнувањето, а по 20 недели, во 90% од случаите, децата се родени со тешки недостатоци на развојот на фетусот: микроцефалија (неразвиеноста на мозокот), недостаток на екстремитетите или нецелосни формирање на внатрешниот органите (дефекти на срцето, гастроинтестиналниот тракт), како и вродени катаракта до целосно слепило.

Тоа е со оглед на можните компликации, особено за бремени жени, или уште подобро само планира бременоста, жените треба да бидете сигурни да се добие целосен преглед вклучувајќи го и присуство во телото на вирусот кој предизвикува генитален херпес, дури и ако не постојат клинички манифестации на болеста.

Ако пациентот има дијагностициран третман на генитален херпес, специјалистите обично немаат прашања. И покрај фактот дека против вирусот не постои специфична лекови (како што, всушност, и против други вируси), до денес има антивирусни лекови кои може долго време да се направи тоа е неактивна и под "покрие", е сосема вистинска мечка и роди здраво бебе .

Вообичаена практика е истовремено да се третираат и двата пола партнери, ако тие се постојани. Но, најефективниот начин за да се избегне болеста е, се разбира, превенцијата. Конкретно, употребата на кондом 100% ќе заштити од инфекција со вирус кој може да предизвика генитален херпес.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Вагинален херпесВагинален херпес
Херпес зостер.Херпес зостер.
Генитален херпес третман.Генитален херпес третман.
Генитален херпес кај мажи: третманГенитален херпес кај мажи: третман
Херпес симплекс органи: причини кај жените, симптоми и методи на лекувањеХерпес симплекс органи: причини кај жените, симптоми и методи на лекување
Како се третира гениталниот херпес? Корисни препоракиКако се третира гениталниот херпес? Корисни препораки
Ацикловир во бременостАцикловир во бременост
Херпес кај дете: не само третман со народни лековиХерпес кај дете: не само третман со народни лекови
Херпес во устата: хроничен пат на патологијаХерпес во устата: хроничен пат на патологија
Херпес гениталии: причини и третманХерпес гениталии: причини и третман
» » Гениталниот херпес во бременоста е опасна болест