obrechye.ru

Заштитни заби: видови, причини и методи за отстранување

Ако не ми е гајле усната шуплина, по секој оброк да не се отстранат остатоците од храната, постепено почнуваат да се појавуваат забен депозит, тие во почетокот претставуваат меки формации, а потоа се претвораат во забен камен. Која е причината за формирање на таквите депозити и кои се начините за нивно отстранување, ние размислуваме понатаму.

Кои се стоматолошки депозити?

Таквите формации на забите се појавуваат дури и кај оние кои редовно и совесно ги мијат забите и се грижат за усната шуплина. Депозитите на забите се формираат под влијание на разни фактори. Тие влијаат не само на круната на забот, туку и на површината на гума за џвакање.стоматолошки депозити

Забен депозит често предизвикува развој на болести на непцата и забите. Тие дејствуваат иритирачки на гума за џвакање и емајл на забот, бидејќи содржат голем број на бактерии и производи од нивната витална активност.

Делумно мека плакета се отстранува при чистење на забите. Но, ова е само под услов устата да се чисти редовно и редовно. Во случај на непочитување правила на лична хигиена плаката останува на забите, помеѓу нив и постепено доведува до формирање на цврст депозит.

Видови на забен депозит

Стоматолозите идентификуваат две групи на забен депозит:

Не-минерализиран:

 • Заб плакета. Овој мек депозит, кој постепено се акумулира на забите, печати, протези. Таа е формирана од остатоци од храна, производи од витална активност на бактерии. Овој депозит е густо фиксиран на забите и може да се отстрани само со физички методи.
 • Мека кластери личат на дебела маса од бела и жолта боја. Исто така формирана од бактерии, нивните производи од витална активност, плунка и остатоци од храна.
 • Остатоци од храна.

Минерализирани седименти. Тие може да вклучуваат забен камен. Тоа може да биде supragingival и subgingival. Има густа структура и темна боја.

Постојат неколку фактори кои придонесуваат за формирање на стоматолошки депозити:

 • Содржината на исхраната е премногу мека храна.
 • Повреда на метаболичките процеси во телото.
 • Предност на џвакање само на едната страна.
 • Неправилен залак.отстранување на забни плочки
 • Присуство на периодонтитис.
 • Непридржување кон орална хигиена.
 • Карактеристики на структурата на забите.

Тартарот се формира, по правило, на места каде што има лош ефект при чистењето на забите и нема самочистење.

Причините за депозити на забите

Кога формирањето на забен депозит, причините за овој феномен може да се идентификуваат на следниов начин:

 1. Употреба на пасти за заби кои не ги исполнуваат сите барања.
 2. Чистење на забите со мека четка што не се справува со 100% со својата задача.
 3. Мала содржина во исхраната на зеленчук, овошје и други цврсти производи.
 4. Во исхраната доминира термичка обработка на храна, која е лесно заглавена меѓу забите.отстранување на забен депозит
 5. Структурата на емајлот не може да биде доста мазна, па лесно ги задржува наслагите.
 6. Нерамна дистрибуција на товарот на забите.
 7. Пушењето предизвикува затемнување на емајлот.
 8. Воспалителни болести на усната шуплина.

Најважната причина за појава на депозити на забите е непридржување кон орална хигиена или погрешна техника на чистење на забите.

Важно е да се знае дека постапката за чистење на забите треба да трае од 3 до 5 минути, само тогаш може ефективно да се ослободи од сите депозити.

Фази на формирање на забен депозит

Забите на забите минуваат низ неколку фази во нивното формирање:

 1. Првата фаза е акумулација на минерали, трае до 2 месеци, а потоа почнува растот на кристалите.
 2. Во втората фаза, кристалите се усовршуваат. Процесот започнува по 60 дена и трае до 1,5-2 години.
 3. Третата фаза се карактеризира со сатурација на кристалите.

Може да се забележи дека првата фаза е мек слој, а на 2 и 3 - тешки забен депозит.

Дијагноза на депозити на забите

Откријте плака на забите - тоа е сосема едноставно. Дури и ако го држите јазикот на нивната површина, тогаш можете да го почувствувате ако имате допир. Површината на забите не изгледа толку мазна. Можете да видите во огледалото, најдобро видливи се наслоните на долната вилица одвнатре.видови на забен депозит

Пушачите лесно можат да ја видат плочата, бидејќи често има кафеава боја.

Во аптека може да купите специјални пасти или таблети кои ја обојуваат плочата во различна боја, но најефективно посета на стоматолог кој ќе определи колку можете да го оцените вашето орално здравје.

Како да се ослободите од забната плоча?

Ако можете да се справите со мека забна плоча со сопствени напори, внимателно внимателно внимателно ја чувате хигиената на усната шуплина, тогаш само специјалист може да го отстрани забен камен. Во стоматолошките клиники, постојат специјални алатки за отстранување на забната плоча, како и разни методи. Тие вклучуваат:

 1. Механичко отстранување на забен депозит.
 2. Хемиски начин на отстранување.

По испитувањето, лекарот го избира методот на отстранување, во зависност од видот на депозитите.

Отстранување на механички остатоци

Отстранувањето на забната плоча на овој начин се врши рачно или со употреба на специјална опрема. Можете да комбинирате различни методи за чистење помеѓу едни со други, постигнувајќи идеален резултат. На крајот на процедурата, стоматологот користи четки и специјални пасти за полирање на емајлот, а пациентот ја напушта канцеларијата со снежно-бела насмевка.

Механичко прочистување вклучува употреба на следниве методи:

 1. Мануелната метода се изведува со помош на посебни кирети. Често се комбинира со други методи. Лично рачно чистење се користи само кога употребата на уреди е контраиндицирана за пациентот. Ова се случува во присуство на епилепсија, дијабетес и некои други патологии.
 2. Отстранување на забен депозит со ултразвук. Ова е ефикасен метод за отстранување со користење на модерен апарат. Методот ви овозможува да отстраните дури и големи камења без оштетување на забната емајл.ултразвучно отстранување на забен депозит
 3. Прав-авион метод вклучува прскање мешавина на вода и прав, ефикасно отстранување на плоча и полирање на емајл. Овој метод често го надополнува отстранувањето на забен депозит со ултразвук, со што се елиминираат остатоците од каменот.
 4. Ласерско отстранување. Овој метод е исто така можен, но поради високата цена ретко се избира од страна на пациентите.

Хемиско отстранување на забен камен

Ако механичките методи за отстранување на депозитите не даваат посакуван резултат или случајот е особено сложено, тогаш ќе биде неопходно да се прибегне кон помош на хемијата. Ако има голем мобилност на забите или депозитите се наоѓаат во големи кластери, потоа се нанесува гел, кој во својот состав содржи: алкалии, киселини, јод. Тој е способен да го уништи нападот. Составот се нанесува само една минута, а потоа се отстранува, а устата се исплакнува со вода.

Ако се користи овој метод за борба против забната плоча, стоматологот мора внимателно да ја заштити гума од ефектите на гелот. Поаѓајќи од ова, може да се тврди дека коренот на забот останува слабо прочистен, така што методот се смета за недоволно ефикасен.

Правила кои бараат согласност со отстранување на седиментите

И покрај тоа што модерната стоматологија има големи можности, треба да се врши отстранување на забен депозит со строго почитување на следните правила:

 1. Сите инструменти и инструменти мора да се третираат со антисептички раствори за да се избегне инфекција на ткивата на пациентот.инструменти за отстранување на забен депозит
 2. Кога почнува да се отстранува забен камен, неопходно е да се третира усната шуплина со водороден пероксид или јоден раствор.
 3. За време на постапката за отстранување, користете салфетки за да го заштитите третираниот заб од плунка.
 4. Сите движења на лекарот треба да бидат мазни, стружење.
 5. Раката што го држи инструментот мора да биде фиксирана на брадата, за да не му наштети на меките ткива.
 6. Ако има подвижни заби, тие мора да бидат фиксирани со левата рака.
 7. Лекарот треба да работи во специјални очила за да не ги оштети очите со парчиња од забен камен.
 8. Отстранувањето на депозитите со ултразвук треба да се направи со голема претпазливост кај пациенти со срцеви заболувања. Забрането е користење на овој метод во присуство на пејсмејкер.
 9. Кое и да е метод за чистење на забите не се користи, постапката треба да заврши со полирање на емајлот.

Кој нема хардверско четкање?

Рачното отстранување на забниот калкулус или благата плакета практично нема контраиндикации, што не може да се каже за употребата на уреди. Ваквото отстранување на седиментите е контраиндицирано во следните услови и патологии:

 • Со срцеви заболувања.
 • Ако има импланти во усната шуплина.
 • Бронхијална астма и бронхитис.
 • Присуство на хепатитис и туберкулоза.
 • Дијабетес мелитус.
 • Ако постои зголемена чувствителност, која може да предизвика повратен рефлекс.
 • За време на бременоста и во периодот на хранење на бебето, подобро е да се воздржите од такви постапки.
 • За деца и адолесценти, таквите методи се исто така контраиндицирани.

При посета на стоматолог, мора задолжително да го информирате за присуство на хронични патологии или постоечки болести во акутна форма.

Ние се ослободуваме од камења на нашите заби со импровизирани средства

Ако има забен камен, како да се ослободите од дома? Ви препорачуваме да проучите некои народни рецепти:

 1. Користете пасти за заби со абразивни честички и цврста четка за чистење, потоа можете да се ослободите од мека плакета, па дури и да ги отстраните малите камења.
 2. Подгответе лушпа од 40 грама кора или лушпа од орев овошје и чаша врела вода. Во него, треба да ја нанесете четката и да ги измиете забите, додавајќи малку паста за заби.забен камен како да се ослободите дома
 3. Направете масна маса од црна ротквица и сок од лимон, темелно џвакајте и плукајте, а потоа сотепете ги забите. Овој состав го омекнува забен камен, а со тоа придонесува за негово отстранување.
 4. Во исти пропорции, комбинирајте ги ѓумбир, морска сол, стипса и куркума. Ставете ја смесата на четката за заби и измијте ги забите. Постои истовремено хемиско омекнување на камењата и нивно механичко отстранување.
 5. Секој оброк е завршен со темелно плакнење со лушпа од еднаква количина на вар цвеќиња и цвеќиња од сончоглед.
 6. Подгответе лушпа на суви лисја од конска опашка. Варете ги лисјата и инсистира на еден час. Таквиот состав добро ги чисти минерализираните забен депозит.
 7. На четка за заби да се капе неколку капки масло од чајно дрво, и миеш забите, тоа е совршено ги отстранува плакета и не му дозволува да се формираат во иднина.
 8. Користете раствор на мед за плакнење. Треба да се распушти лажичка од добрите во чаша вода. Манипулирајте со вежбање неколку пати на ден, по можност по појадок, ручек и вечера.
 9. Подгответе ја групата од сода, неколку капки сок од лимон и 3% раствор на водород пероксид. Нанесете неколку минути на тврдиот депозит, а потоа темелно исплакнете со вода.

Отстранувањето на забни плочки со народни лекови е долг процес, за една апликација нема да биде можно да се ослободите од забен камен, па затоа ќе треба да бидете трпеливи и редовно да го употребувате лекот.

Ако народни лекови не помагаат да се справите со депозитите на забите, ќе треба да посетите специјалист кој брзо и безбедно ќе ви ја врати убавата насмевка и здравјето на вашите заби.

Како да се спречи формирањето на забен депозит

Ако со личната хигиена сè е толку лошо што е формиран каменот, како да се ослободиме дома или со помош на стоматолог е разбирливо, или може да биде полесно да се спречи нејзиното формирање? За ова, ништо тешко да се направи не е потребно, се што треба да ги почитувате следните препораки:

 1. Редовно чистете ги забите наутро и навечер, постапката не треба да трае помалку од 3 минути. Движењата треба да бидат убедливи и кружни.
 2. Користете специјални пасти кои добро ја отстрануваат плаката.
 3. За да се намали количината на слатко и брашно во исхраната, таквата средина е поволна за забрзана репродукција на бактерии.
 4. Не го злоупотребувајте силниот чај, кафето, тие можат да ја залепат забната глеѓ.
 5. Вклучете во вашето мени свеж зеленчук и овошје, така што само-чистење на усната шуплина од плочата.
 6. Користете забен конец за отстранување на остатоци од храна меѓу забите.
 7. Исплакнете ја устата по јадење.
 8. Дури и ако ништо не боли, треба да го преземете правилото на секои шест месеци за да го посетувате стоматологот.

Современите хигиенски производи не само што даваат свежина на свеж здив, туку и помагаат да се обноват забите до белина, да се ослободат од забен депозит и да се спречи формирање на камен. Најважно е редовно да ги користите, не заборавајте за лична хигиена, тогаш ниту една плакета не е ужасна, едноставно нема да има шанса да се појави. Ако имате прашања за соодветна орална нега, тогаш вреди да го посетите стоматологот, тој ќе објасни сè и ќе помогне да ги собере средствата за чистеøе, и ако е потребно, ќе најде начини да се отстрани забната плоча.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Периодонтитис: третман, причини, симптомиПериодонтитис: третман, причини, симптоми
Притисок во непцата - симптоми, превенција и третманПритисок во непцата - симптоми, превенција и третман
Камења за заби: причините и начините за борба против нивКамења за заби: причините и начините за борба против нив
Здрава усна шуплина: како да се отстранат забен камен во домотЗдрава усна шуплина: како да се отстранат забен камен во домот
Забот се оддалечи од гуми за џвакање: зошто се случува ова и како да се справиме со тоа?Забот се оддалечи од гуми за џвакање: зошто се случува ова и како да се справиме со тоа?
Камен за заби - како да се ослободите? Паста за заби од забен камен. Отстранување на забен камен -…Камен за заби - како да се ослободите? Паста за заби од забен камен. Отстранување на забен камен -…
Заби кај кучиња: превенција и третманЗаби кај кучиња: превенција и третман
Што да направите ако гумата за џвакање е воспалена?Што да направите ако гумата за џвакање е воспалена?
Плакета: за да се спречи тоа е многу едноставно!Плакета: за да се спречи тоа е многу едноставно!
Кои болести на непцата се најопасни и штоКои болести на непцата се најопасни и што
» » Заштитни заби: видови, причини и методи за отстранување