obrechye.ru

Камења на забите

Ако внимателно ги погледнете забите, можете да ја видите тешката супстанца помеѓу гума за џвакање и забот крем боја. Ова е камен. Таа е формирана од остатоци од храна, епителиум, како и бактерии и други честички присутни во усната шуплина. Камења на забите може да се појават под непцата и над нив. Депозицијата која се наоѓа над гума за џвакање може лесно да се види и од себе. Но, образованието кое се наоѓа под него може да се открие само со помош на посебен стоматолошка сонда. Според статистичките податоци, забите на забите се присутни кај осумдесет проценти од луѓето.

Ќе биде корисно да се потсетиме на негативното влијание кое ова образование го има врз устата на некоја личност. Прво, се создава поволна средина за пропагирање на штетни микроорганизми. Второ, штом непцата реагираат од воспаление на различни степени на интензитет, да не зборуваме за кариес и лош здив. Патем, присуството на пломби во устата дополнително ја влошува ситуацијата.

Каменот на забите е формиран како резултат на акумулација на нестабилна плакета на груба површина на забот на грлото на матката. Постепено сол на вар навлегува на неа. На самиот почеток, можете да ја отстраните плочата со четка за заби, бидејќи се уште е во мека состојба. Меѓутоа, секој ден станува посилен и по една недела се претвора во цврсто образование, а потоа не е можно да се отстрани самостојно.

Треба да се напомене дека овие депозити се појавуваат главно каде што процесот на џвакање е помалку присутен. Затоа, чистење на овие места од плакета е тешко.

Камења на забите се резултат на причини, како што ненавремено и лошата орална нега, навика на џвакање на една страна, и ги користат главно мека храна. Неоплазми може да се јави кај луѓе кои страдаат од метаболички нарушувања на прво место тоа се однесува на размена на сол.

Кога се појавува камен, и воопшто за превенција, треба да го посетите стоматологот еднаш или три пати годишно. Отстранување на формацијата од било која, дури и тешко достапни места. Претходно, отстранувањето на седиментот се случи со помош на специјална кука. Сепак, оваа постапка, покрај непријатност за пациентот, не гарантира темелно прочистување. Современото отстранување на каменот е ултразвук. Со негова помош се јавува не само отстранување на плаки, туку и механички третман на корените на забите и непцата. Со ултразвук, камењата на забите се целосно отстранети.

Тогаш треба да се полира. Оваа постапка е неопходна за површината да стане чиста и мазна.

За да се спречи плака, многу е важно правилно да се исчисти усната шуплина. Ниту еден агол не треба да се игнорира. Се препорачува да се исчисти еден или два заби во исто време. Само во овој случај тие ќе бидат темелно обработени. За јазикот, исто така, не заборавајте, бидејќи исто така се акумулира одреден дел од рацијата.

Четката за заби е важна за правилно да се избере. Нејзините влакненца не треба да бидат премногу крути, а обликот треба да има заоблени завршетоци. Исто така, постојат специјални пасти кои го спречуваат појавувањето на камен.

Усна шуплина е многу важен дел од дигестивниот тракт, бидејќи тука се случува примарната обработка на храната. Болестите на забите укажуваат на кршење на функциите поврзани со варењето на храната.

Грижата за усната шуплина треба да биде редовна и со висок квалитет. Инаку, може да се развијат болести како кариес, периодонтити, пулпитис, периодонтити и други. Со цел да се избегнат такви непријатни ситуации, покрај хигиенските барања, потребно е да се земат предвид и некои други. На пример, треба да џвакате храна со двете страни. По секој оброк, пожелно е да се јаде нешто тешко, на пример, јаболко. Ова помага да се очисти орална празнина од остатоци од храна кои предизвикуваат плака.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Desna: лекување на болести и нивна превенцијаDesna: лекување на болести и нивна превенција
Што да направите кога ќе се намали забот на дететоШто да направите кога ќе се намали забот на детето
Забот се оддалечи од гуми за џвакање: зошто се случува ова и како да се справиме со тоа?Забот се оддалечи од гуми за џвакање: зошто се случува ова и како да се справиме со тоа?
Грижа за усната шуплина. Балзам за непцата `Асепт`Грижа за усната шуплина. Балзам за непцата `Асепт`
Дали имате крв во плунката? Што значи ова?Дали имате крв во плунката? Што значи ова?
Флуксот на гума за џвакање е опасна болест на забитеФлуксот на гума за џвакање е опасна болест на забите
Опис на парадонтитис на забна болест .. Третман и превенцијаОпис на парадонтитис на забна болест .. Третман и превенција
Воспаление на гума за џвакање. Причини, симптоми и третманВоспаление на гума за џвакање. Причини, симптоми и третман
Што да направите ако гумата за џвакање е воспалена?Што да направите ако гумата за џвакање е воспалена?
Плакета: за да се спречи тоа е многу едноставно!Плакета: за да се спречи тоа е многу едноставно!
» » Камења на забите