obrechye.ru

Зошто е зголемен црниот дроб?

Дали мислите дека вашиот црн дроб е зголемен? Овие чувства може да бидат прв знак за било која болест на овој орган. Постои цела листа на болести, во кои на црниот дроб се менува големината и структурата - тоа видови на хепатитис, цироза на црниот дроб, цисти, тумори, и многу други. Седумдесет и пет проценти од цироза на црниот дроб е зголемен, овој симптом често се гледа во хроничен хепатитис. Брзото зголемување на црниот дроб е знак на малигнен тумор, поретко хроничен хепатитис. (. Присуството на гравитација, зголемување на црниот дроб, итн), ако се чувствувате необични сензации во црниот дроб, ова треба да се сфати сериозно - можеби чувство таму беше поради повреда. И секоја патологија на црниот дроб е полн со последици за целиот организам. Зошто? За да одговориме на ова прашање, ајде прво да размислиме како функционира црниот дроб.

Всушност, црниот дроб е жива лабораторија каде што постојано се случуваат различни биохемиски процеси. Ова неутрализација на токсини, нивното распаѓање во компоненти, производство на гликоза, некои витамини и разни други, подеднакво важни процеси, вклучувајќи ги и оние кои се вклучени во варењето на храната. Ако црниот дроб е под влијание на било која болест, интензитетот на реакциите што се јавуваат во него може да се намалат. На пример: ако на црниот дроб не ќе се занимава со една од неговите најважни функции - за детоксикација на телото, штетните токсични супстанции слободно се изложени на различни системи и органи, уништување на нивната структура, предизвикувајќи нови болести, влошување на состојбата на лицето. Сепак, кога заболување на црниот дроб не мора да се зголемува.

Нормално, на црниот дроб е зголемен за следниве причини: вируси, фиксни начин на живот, лошата исхрана, вишокот на токсини во телото, чести внес на алкохол во големи количини и одредени генетски фактори. Ова се главните причини за зголемување на овој орган (хепатомегалија). Факторите наведени погоре може да предизвикаат болести во кои се почитува таквата патологија. Сепак, некои од нив може да се избришат. Обично, пациентот не се жали на болка, ако црниот дроб малку се зголемува. Меѓутоа, како што се развива оваа аномалија, тој чувствува тежина во стомакот. Ова патологија на црниот дроб може да биде придружена со симптоми како што се постојана замор, гадење, а понекогаш и - жолтица. Кога овие знаци на болест вклучуваат чувство тежина одговара на област стомак (или други абнормални сензации), треба да се однесуваат на гастроентеролог.

Некои од причините за проширување на црниот дроб можат да се отфрлат со тоа што ќе се почитуваат правилната исхрана за да се избегне преоптоварување на црниот дроб. За да го направите ова, треба да ја земате храната на измерена начин, не прејадете, подобро е да се исклучат од диетата сите не-природни производи, особено содржат бои, конзерванси и други синтетички материи. Се покажа дека е подобро да се јаде 5-6 пати на ден, но во мали порции од три пати да се јаде од срцето. И, се разбира, треба да се воздржите од конзумирање топли пијалаци. Всушност, ова е сè што можеме да направиме за да го одржиме црниот дроб здрави.

Сепак, како што веќе беше споменато погоре, промената на обемот на црниот дроб може да има многу причини. Затоа, ако сметате дека црниот дроб е зголемен или постои одреден притисок во оваа област, земете анкета. Доктор палпирање на црниот дроб, одредување на нејзината густина, големина, облик. Ако органот е зголемен, пациентот често ја чувствува болката при палпација. Општо земено, резултатите од палпацијата можат многу да кажат. Ако црниот дроб е зголемен поради акумулацијата на крвта, масна инфилтрација и почеток на опструкција на жолчните канали - во овој случај се чувствува меко на допир. Ако патологијата се должи на цироза, во овој случај органот станува тешко и има неправилна форма. Многу е важно да се обрне внимание на рабовите на црниот дроб, вршејќи палпација. Ако неговите рабови се тешки и во исто време акутни - ова е можен знак за цироза, тумори или амилоидоза.

Дијагностицирање на проблеми со црниот дроб со ултразвук, компјутеризирана томографија, лабораториска анализа. Откако ја констатира причината поради која се зголемува црниот дроб, гастроентерологот пропишува соодветен третман. Во многу случаи, се јавува во болнички амбиент.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.Црниот дроб е зголемен. Причини за хепатомегалија.
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Кои болести може да покажат зголемениот црн дроб кај дете?Кои болести може да покажат зголемениот црн дроб кај дете?
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Цироза: знаци, третман, предвидувањаЦироза: знаци, третман, предвидувања
Фиброза на црниот дроб: причини, видови, третманФиброза на црниот дроб: причини, видови, третман
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
» » Зошто е зголемен црниот дроб?