obrechye.ru

Како болката во црниот дроб е болна?

На училиште во часовите за анатомија, се изучува структурата на едно лице. Затоа, дури и ученик од средната класа знае дека во горниот десен квадрант има црн дроб - единствен орган, на чија работа зависи општата состојба на организмот.

Прво, сите производи и вода се поделени во дигестивниот систем, жолчката е снабдена од црниот дроб.

Второ, од преостанатите хранливи материи во телото е во црниот дроб дека се создава сè што имаме.

Трето, тоа е железна кола, гликоген, фолна киселина и многу други елементи неопходни за телото.

Четврто, ова тело произведува протеини, вклучувајќи ги и оние протеини кои влијаат на коагулабилноста на крвта.

Петто, црниот дроб ги уништува штетните супстанции во крвта, со што се спречува оштетувањето на другите органи.

Како може Дали болката повредува? Одговорот е не, бидејќи структурата на црниот дроб е таква што во неа нема рецептори за болка. Но, во случај на прекршување на активноста, се зголемува во големина и притиска врз капсулата во која се наоѓа. И ѕидовите на капсулата имаат рецептори за болка и даваат сигнал за болеста.

Статистичките податоци покажуваат дека главните причини за оштетување на црниот дроб се алкохолот и влезот во крвта на инфекции кои предизвикуваат хепатитис, како и лекови, несоодветна храна и вода.

Ако боли во црниот дроб, симптомите во почетната фаза може да бидат слични на грип или студ, а исто така се појавуваат:

- замор од секаков вид на работа,

- горчлив вкус во устата,

- горушица,

- болка во десната страна,

- жолтилото на кожата и очното јаболко.

А сепак, како се боли црниот дроб? Симптомите зависат, пред сè, од она што предизвикува болеста. Лекарите условно ги делат болестите на црниот дроб во дифузни и фокални. Вирусна и алкохолна цироза е многу честа појава. Ако не преземете навремени мерки, тие можат да доведат до попреченост. Навременото лекување може да спаси лице од овие болести, бидејќи црниот дроб има единствена функција - само-регенерација. Ако ја промените исхраната и исхраната, земете лекови што ги пропишал вашиот лекар, клетките на црниот дроб почнуваат да се обновуваат.

Како се јавува болката во црниот дроб и инфекцијата?

Болеста со акутен хепатитис се развива зависно од тоа кој вирус (A, B, C, D, E и F) е предизвикан од.

Хепатитис А се шири преку загадена храна и вода. Болеста не е сериозна и не станува хронична.

Хепатитис Б пренесени преку крвта или за време на сексуалниот однос, без третман може да поминат во хронична форма.

Хепатитисот Ц исто така се пренесува преку крвта и за време на сексуалниот однос, најчесто завршува во хронична форма.

Вирусот Д не предизвикува болест, може да се приклучи на вирусот Б.

Вирусот Е влегува во телото преку производи, а вирусот Ф - низ крвта. Нивното влијание сè уште не е проучено.

Акутен хепатитис може да биде резултат на прекумерно пиење, земање одредени лекови.

Акутен вирусен хепатитис се манифестира, пред се, од иктеричната форма на почетокот на болеста, гадење и повраќање и зголемување на температурата. Но, подмолно болест може да продолжи без никакви симптоми.

Како се боли црниот дроб и кои се туморите во него?

Туморите се поделени во бенигни и малигни. Со бениген тумор, нема знаци. Најчесто овие се хемангиоми, кои се формираат на крвните садови на црниот дроб.

Циста во црниот дроб е празнина наполнета со течност која може да има паразитски потекло. Тоа може да го сигнализира неговото појавување болка во десниот хипохондриум, жолтица, чешање на кожата.

Малигниот тумор е рак на црниот дроб. Најчесто почетната фаза е асимптоматска, а подоцна се појавува симптоми на заболување на црниот дроб.

Туморите се третираат, по правило, хируршки.

Како може заштита црниот дроб од болест?

Здравјето на црниот дроб, како на целиот организам, зависи од начинот на живот и од правилата за лична хигиена. За превенција, не треба да се злоупотребува алкохол, масна или зачинета храна, не земајте лекови без да препишете лекар. Вреди да се јаде повеќе зеленчук и овошје, да се набљудува исхраната и вежбањето.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?Што може да биде лек за чистење на црниот дроб?
Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!Што е на десната страна под ребрата, не секој знае, но тоа е многу важно!
Болест на црниот дроб, како да се боримеБолест на црниот дроб, како да се бориме
Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?Кои се заболувањата на црниот дроб и нивните симптоми?
Болести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дробБолести на внатрешните органи. Дифузни промени на црниот дроб
Што може да биде предизвикано од зголемување на црниот дробШто може да биде предизвикано од зголемување на црниот дроб
Стеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежинаСтеатозата на црниот дроб е придружник на прекумерна тежина
Болка во црниот дробБолка во црниот дроб
Кога е ултразвукот на црниот дроб?Кога е ултразвукот на црниот дроб?
Можен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функцииМожен проблем со црниот дроб. Симптоми на повреда на неговите функции
» » Како болката во црниот дроб е болна?