obrechye.ru

Органи на варење: да се вари и асимилира

Варењето е процес кој сите ние го правиме несвесно, ова е самиот орган на ниво на рефлекс. Овој процес е комплициран, така што прашањето за испитувачко лице "Што е варење?" Е легитимно. Од гледна точка на лекарот, ова е процес на преработка на храна, физички и хемиски. Како резултат на тоа, станува возможно да се апсорбираат супстанции, како и отстранување на отпадот.

Органите за варење се шупливи органи кои комуницираат, дополнети со жлезди, кои помагаат да се уништат хемиските врски во супстанции. На пример, јаглехидратите од компири и јаглехидрати од леб се во форма на скроб, тие не можат да се вариат додека молекулите на скроб не се уништат до гликоза. Протеинот од месото, исто така, не може да се асимилира самиот по себе - неопходно е да се разложи во компоненти - амино киселини (од кои телото може да изгради сопствен протеин). Самите масти не можат да се појават во околината на телото - само откако ќе се вари масни киселини и глицерин.

Физиологијата на варењето е таква што супстанциите што се наоѓаат во телото, на пример, не се наоѓаат во околината на телото. За ова тие мора да подлежат на многу трансформации. И потоа преку тенка слузница постои апсорпција. Дигестивните органи, исто така, го вклучуваат црниот дроб, плунковни жлезди и панкреасот. Покрај тоа, во ѕидот на органите за варење постојат и жлезди кои создаваат супстанции потребни за варење. Сите ѕидови се покриени со слуз, со што се намалува веројатноста да се повредуваат нежни школки.

Механички, храната се третира со заби, а потоа се меша со плунка. Плунката се секретира од три пара големи жлезди и многу мали. Во оваа течност има органски компоненти, минерали и продукти на распаѓање на леукоцити. Но, главната работа - содржи два ензими - птилин (сплеска скроб) и малтаза (се дели шеќер од `рж, јачмен, итн.). Од устата преку грлото, храната влегува во хранопроводот.

Езофагусот е цевка која може да се нарече сосема исправена. Таа е покриена со повеќеслојни рамен епител. Овие клетки постојано се ажурираат, бидејќи тие се многу лесно да се повредат. Поделбата се одвива во длабоките слоеви, додека надворешниот дел се заглавува и се фрла во стомакот, заедно со храната. Во субмукозата има мал број на жлезди - езофагусната жлезда. Во близина на стомакот тие се слични на излачената супстанција на желудникот, тие го носат името на срцевите жлезди. На почетокот на хранопроводникот има многу напречно мускули, но во долниот дел од телото има само мазни мускулни влакна. Процесот на голтање започнува свесно, но потоа рефлексниот одговор е вклучен. По хранопроводот, храната ја земаат вакви дигестивни органи како стомакот и цревата.

Стомакот работи како одличен миксер поради развиената мускулатура. Во ова тело започнува поделбата на протеини со помош на ензим пепсин, бактериите се убиени со хлороводородна киселина. Како резултат на тоа, варење во стомакот полу-течност, рамномерно смачкана, содржина на химе. Некои соли, вода, алкохол, некои лекови се апсорбираат од него. Стомакот произведува анти-анемичен фактор.

Откако храната ќе стане тенка цревата. Должина неговиот - во просек од шест метри. Првите 30 см се дуоденумот. Таа е прикачена на соседните органи и оди околу главата на панкреасот. Потоа преминува во слабиот, а потоа на илеумот. Во тенко црево процесот на дигестија е завршен, а селективно дигестивните производи се апсорбираат во крвта и лимфата. Во тенкото црево постојат посебни формации - вили, кои во голема мера ја зголемуваат всисната површина. Во овој дел од цревата, каналите од црниот дроб (жолчката) и протокот на панкреасот. Како резултат на тоа, овде е дека јаглехидратите, мастите и протеините конечно се вари и варираат. И мастите доаѓаат веднаш во лимфата, која потоа се поврзува со крвта.

Во дебелото црево, дигестијата на остатоците е завршена, но веќе "за себе" гнилостните бактерии. Водата е вовлечена, а остатоците од храната добиваат конзистентност на измет. Во последниот дел, ректумот на виталната активност чека можност да биде отстранет во процесот на дефекацијата. Така завршува процесот на варење на храната. Тоа е важно за сите дигестивни органи, само нивната координирана работа е во состојба да им помогне на клетките на телото да се ажурираат поради достапноста на градежен материјал за клетките.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ензими кои ја делат маснотијата во човечкото телоЕнзими кои ја делат маснотијата во човечкото тело
Процесот на варење во човечкото тело: со времеПроцесот на варење во човечкото тело: со време
Каква улога играат ензимите за варењеКаква улога играат ензимите за варење
Кои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлатКои производи содржат скроб и дали треба да се отфрлат
Амино киселини во аптека како биолошки активни адитивиАмино киселини во аптека како биолошки активни адитиви
Како се користат хранливите материи од телото?Како се користат хранливите материи од телото?
Органи на човечка дигестијаОргани на човечка дигестија
Варење во усната шуплинаВарење во усната шуплина
Хидролиза на скробХидролиза на скроб
Храна која е високо со протеиниХрана која е високо со протеини
» » Органи на варење: да се вари и асимилира