obrechye.ru

Карактеристики на процесот на враќање на уверувањето. Аспекти и нијанси

Карактеристики на процесот на враќање на криминални досиеја

За почеток, неопходно е да се утврди што е убедување. Декодирањето на терминот е наведено во чл. осумдесет и шесто Кривичниот законик на Руската Федерација (Кривичен законик).

отплата на криминално досиеСпоред статијата, таа постапува во однос на лицето (или лицата) кои го извршиле кривичното дело, од моментот на објавување на обвинителниот акт пресуда на судот. Едно лице се стекнува со посебен правен статус.

Мандатот на кривичната евиденција започнува од денот на објавувањето од страна на судскиот орган до моментот на враќање или повлекување.

Лошо им се потребни на луѓето кои претходно биле одговорни за извршените злосторства. Судовите постојано извршиле кривични дела (санкции за кои се наведени во Кривичниот законик) се сметаат за релапс. Следствено, со отежнувачка околност, не вреди да се надеваме на полесна казна.

Постои такво нешто како отплата на уверувањето. Законодавството утврдува дека се смета дека се враќа автоматски откако одредени услови се исполнети. Тоа е, нема потреба од второто судско рочиште и соодветна одлука.

Правниот, целосниот рок на извршување на казнената евиденција истекува по издржувањето на казната (основно и дополнително, ако тоа е назначено посебно) или во времето на завршувањето на пробниот период.

Под амнестија (потребен е акт на амнестија) и помилување, осудата се смета за отплатена. Сепак, законот вели "може да се повлече". Ние не треба коментари.

Правни услови за враќање на казнената евиденција

Наведен во дел три од чл. осумдесет и шестина од Кривичниот законик:

- кај лица со условен термин пресудата се смета за откажана по истекот на времето пробен период;

- оние кои не беа лишени од слобода, но беа осудени, една година по отслужувањето на казната назначена од судот, пресудата автоматски се укинува;

зрелост на криминално досие - слични услови за лица кои добиле услови за кривични дела кои се квалификуваат како мали или средни тежини;

- за лица осудени за тешки кривични дела, осудата е изгаснат по шест години слобода;

- конечно, се смета дека е вратена по осум години по завршувањето на издржувањето на казната на лица кои извршиле особено тешки кривични дела во тоа време.

Рано отстранување на криминално досие

Ако осуденото лице не ги прекрши законите и наредбите, се однесува безгрешно, на негово барање судот може со својата одлука рано да изврши отплата.

Постои такво право и авторитет на државната власт. Сите правни точки и барања на законодавецот се наведени во чл. 84, 85, 86 (во нивните делови) од Кривичниот законик на Руската Федерација.

услови за враќање на криминално досиеКоја е особеноста на ваков правен механизам? На пример, судот забранува лице да држи определени позиции одредено време по издржувањето на казната. Одлука на судијата орган за предвремена отплата на казнената евиденција ги отстранува сите ограничувања, вклучувајќи ги и оние од кривично-правна природа.

Карактеристики на отплата на пресудите кај малолетници

Малку други термини, пократки, се основани уметност. деведесет и петтата од Кривичниот законик на Руската Федерација во однос на лица кои во времето на извршувањето на кривичното дело не постигнале мнозинство (осумнаесет години).

За условна казна, рок на отплата е шест месеци. За кривични дела со мала или средна тежина - една година.

За сериозни кривични дела и особено сериозни - три години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кривична одговорностКривична одговорност
Член 203 од Кривичниот законик: состав, коментариЧлен 203 од Кривичниот законик: состав, коментари
Кривичниот законик е ... Структурата на општиот и посебниот дел од Кривичниот законикКривичниот законик е ... Структурата на општиот и посебниот дел од Кривичниот законик
Уметност. 69 од Кривичниот законик. Назначување на казна за збир на кривични делаУметност. 69 од Кривичниот законик. Назначување на казна за збир на кривични дела
Уметност. 69 стр 3 од Кривичниот законик на Руската Федерација. Назначување на казни за комбинација…Уметност. 69 стр 3 од Кривичниот законик на Руската Федерација. Назначување на казни за комбинација…
Како да се утврди статутот на ограничувања за кривични предметиКако да се утврди статутот на ограничувања за кривични предмети
Нанесување на телесна штета: член на Кривичниот законикНанесување на телесна штета: член на Кривичниот законик
Член `Хулиганство` од Кривичниот законик на Руската Федерација:Член `Хулиганство` од Кривичниот законик на Руската Федерација:
Член `Измама` од Кривичниот законик на Руската Федерација: карактеризација и…Член `Измама` од Кривичниот законик на Руската Федерација: карактеризација и…
Член "Клевета" на Кривичниот законик во светло на неодамнешните промени во законодавствотоЧлен "Клевета" на Кривичниот законик во светло на неодамнешните промени во законодавството
» » Карактеристики на процесот на враќање на уверувањето. Аспекти и нијанси