obrechye.ru

Овластувања на Државната Дума: Можности и одговорности

Моќта на Државната Дума, нејзината улога во учеството на државната администрација - сето ова е од голем интерес за луѓето. Државната Дума е орган на законодавната власт, и затоа нејзините активности треба да бидат насочени кон интересите на населението во целина.

овластувањата на Државната Дума

Овластувања на Државната Дума

Објекти кои се управувани од ова законодавен орган, се утврдени во Уставот на Руската Федерација. Вреди да се потсетиме дека беше усвоен со популарен референдум. Значи, овластувањата на Државната Дума на Руската Федерација вклучуваат:

  • Усвојување и разгледување на сметките (ова е главната функција на долниот дом на Сојузното собрание).
  • Издавање на согласност за назначување на шефот на Владата на претседателот на државата. Тоа е Државната дума што го разгледува предлогот на претседателот во рок од една недела. Вреди да се напомене дека кандидатот мора лично да дојде во законодавниот орган и да одговори на прашања кои ќе бидат побарани не повеќе од половина час. По ваквата анкета, фракциите гласаат. Исто така, може да има ситуација во која ќе биде потребно тајно затворено гласање.овластувањата на Државната Дума на Руската Федерација Доколку кандидатот се откаже, се поднесува нов проект, кој исто така трае една недела да се разгледа. По отфрлањето на третиот кандидат, претседателот има право да ја распушти Државната Дума и независно да го назначи шефот на извршната власт.
  • Одобрување на државниот буџет. Моќта на Државната Дума ја вклучува и оваа точка. Таа има една особеност: буџетот се усвојува по четири читања, а исто така долниот дом го одобрува целосниот извештај за извршувањето на државниот буџет од страна на Владата.
  • Решавање на прашањето за недоверба / доверба во Владата. Државната Дума на Руската Федерација може да одлучи тоа извршна гранка во земјата предизвикува недоверба. Ако ова се потврди со мнозинство гласови, тогаш Владата ќе биде распуштена.
  • Декларација за амнестија. Државната Дума на власта продолжи со оваа област, само во историјата на одлука беше донесена повеќе од 10 пати, најновата од која се одржа пред 10 години.
  • Именување на одредени службеници. Државната Дума има право да ги назначи претседателите на Сметната комора и Централната банка на Русија, како и на народниот правобранител за човекови права. Првите се назначени по препораката, а последниот - врз основа на рејтинг-гласањето.Државната Дума на Руската Федерација
  • Прашањето за недоверба на претседателот. И Државната Дума има таква функција. Таа има право да поднесе таква понуда, но ќе важи само ако повеќе од 150 пратеници гласаат за него.
  • Разгледување на некои прашања од надворешната политика (само по жалба шеф на државата).
  • Поднесување на барање до Уставниот суд за проверка на усогласеноста на законите со Уставот на земјата.

Гореспоменатите овластувања на Државната Дума се важни за нашата земја, бидејќи таа е орган на законодавната власт, и зависи од тоа дека благосостојбата на населението во Русија зависи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Регулативите на Советот на Федерацијата: некои карактеристикиРегулативите на Советот на Федерацијата: некои карактеристики
Високо законодавни тела на Руската Федерација. Основи на функционирањеВисоко законодавни тела на Руската Федерација. Основи на функционирање
Функции на претседателот на Руската Федерација како национален лидерФункции на претседателот на Руската Федерација како национален лидер
Првиот претседател на Државната Дума: должности, опис на работа и имеПрвиот претседател на Државната Дума: должности, опис на работа и име
Федерално собрание на Руската Федерација. Членови на Сојузното собрание на Русија. Структура на…Федерално собрание на Руската Федерација. Членови на Сојузното собрание на Русија. Структура на…
Што прави Државната Дума? Заменици на Државната ДумаШто прави Државната Дума? Заменици на Државната Дума
Државната Дума на Руската Федерација: овластувања и функции. Државната Дума на Руската Федерација е…Државната Дума на Руската Федерација: овластувања и функции. Државната Дума на Руската Федерација е…
Федерално собрание: што е тоа, овластувања, структура, избори на пратенициФедерално собрание: што е тоа, овластувања, структура, избори на пратеници
Законодавни власти. Законодавната власт во Руската Федерација е ...Законодавни власти. Законодавната власт во Руската Федерација е ...
Претседател на Државната Дума на Руската Федерација: должности и овластувањаПретседател на Државната Дума на Руската Федерација: должности и овластувања
» » Овластувања на Државната Дума: Можности и одговорности