obrechye.ru

Како да пренесете дете во друго училиште? Чекор-по-чекор опис на постапката и препораки

Животот е повеќеслоен и непредвидлив. И затоа понекогаш треба да размислувате за работи кои не го нарушуваат населението во вообичаеното време. На пример, како да пренесете дете во друго училиште? Ова е прашањето што ќе го решиме денес! Тоа е само дека оваа идеја нема да се оствари. И брзо да се справат со задачата - исто така. Прво мораме правилно да ги подготвиме и да ги мериме сите предности и недостатоци на решението. Можно е проблемот во сферата на воспитувањето на децата да се реши без вакви сериозни чекори.

Како да се преселите во друго училиште во Русија

Право да примаат услуги

Дали е можно да се пренесе детето во друго училиште? Да, родителите го имаат ова право.

Според сегашните закони, претставниците на малолетни лица можат да изберат образовна институција за образование на самите деца, како и класата во која детето ќе студира. Ако сакате, можете да го промените училиштето или лицето.

Важно: никој нема право да одбие трансфер. Ова е директна повреда на законодавството на Руската Федерација.

Малкумина знаат, но ако сакаат, родителите можат дури и да изберат форма на обука. На пример, дадете предност на домашно школување. Но, по правило, таквите права се даваат само ако постојат добри причини. И правните претставници на малолетните лица нема да се борат само за нив.

Кога можам да преведувам

Кога е подобро да се пренесе дете во друго училиште? Нема единствен одговор на ова прашање. Малку подоцна ќе дознаеме што психолози размислуваат за тоа. Прво, ќе ги проучуваме законските основи на операцијата.

Според законот, трансферот од училиште во училиште или од класа на час може да се направи во секое време. Главната работа е да се следи одреден алгоритам на акции. Ќе се запознаеме со него подолу.

Важно: честопати се прават трансфери во средината на годината. Никој не може да забрани таква акција.

Кога се бара промена на институцијата

Размислувајќи за тоа како да го пренесат детето во друго училиште, важно е родителите да разберат под кои околности е подобро да се согласат со таков сериозен чекор. На крајот на краиштата, менувањето на образовна институција е стресна ситуација за малолетник.

Училиште промени

Најчесто, промена на местото на студирање е неопходна ако:

 • родителите не се задоволни со квалитетот на обезбедените услуги;
 • семејството се движи;
 • во училиште слабо организиран воннаставен живот;
 • детето е далеку пред неговите или нејзините врсници во развојот во или надвор од училиштето;
 • наставниот план не одговара на детето или неговите претставници;
 • Сакам да го сменам местото на учење на повеќе елитни;
 • конфликтни ситуации со наставниците;
 • сериозни конфликти помеѓу детето и учениците.

Во некои случаи, причината за трансферот е престанок на активноста на образовната институција. Како по правило, ваквите ситуации речиси никогаш не се случуваат.

Важно е: пред да се избере ново место на студии, доколку има конфликти со тимот, неопходно е да се обидат мирно да ги решат сите проблеми што се јавуваат. Ако ова не е можно, продолжете со преводот.

Психолози за акцијата

Пренесете дете во друго училиште во Москва или во друг град на Руската Федерација со соодветна подготовка не е толку тешко. Но, сеуште треба да се подготвиш. И одржи разговор со детето, исто така.

Работата е дека психолозите уверуваат: трансферот од училиште во училиште, па дури и од класа на час, сериозно го повредува менталитетот на малолетникот. Особено во адолесценцијата.

Како да се префрли во прва класа

Промена на ситуацијата, наставници, програма за работа, социјален круг - сето тоа во прв пат ќе го шокира детето. И така треба да се подготвите однапред. На пример, да се одржи разговор за разговор со малолетник и да се дискутира за претстојната операција.

Се препорачува да не се пренесуваат деца од училиште во училиште, ако се против тоа. Прво мора да преговара со малолетници. Само по започнување на активни операции.

Дали детето самиот бара превод? Ова е најдобро време за реализација на задачата.

Важно: подобро е да не го пренесете детето во друга образовна институција во средината на учебната година. По можност пријавете се за петиција или по новогодишните празници, или почекајте до крајот на годината.

Кратка инструкција

Како да пренесете дете во друго училиште? Ако не ги земете во предвид сите горенаведени нијанси и психолошки аспекти, справувањето со задачата нема да биде тешко.

Брз водич за пренесување на дете во друга образовна институција изгледа вака:

 1. Изберете училиште во кое сакате да идентификувате малолетник.
 2. Дознајте дали има слободни места во класи од интерес за родителите.
 3. Контактирајте со образовната институција со барање да го прифатите детето. За ова неопходно е да се подготват повеќе трудови. Подоцна ќе се запознаеме со нивната листа.
 4. Добијте ги вашите раце на согласност за запишување.
 5. Пријавете се за пренос на тековното училиште.
 6. Земете голем број детски документи. За нив подоцна.
 7. Доставете документи за исчезнати во ново училиште.

Се чини дека нема проблем со проблемот. Само во пракса сè е многу потешко. На пример, во училиштата нема доволно места. Затоа, не е секогаш возможно да се пренесе дете во избраната образовна институција.

Отфрлање за прифаќање

Дали детето треба да се префрли во друго училиште? Ако родителите се сигурни дека во тековната образовна институција малолетно лице е болно или тој добива лошо образование, да. Но, конфликтите со колективното е подобро да се обидат да се смират мирно. На пример, со префрлување во друга класа.

Да се ​​навикне на ново училиште

Дали законот може да го забрани приемот на дете во образовна институција? Според законот, директорите имаат такво право. Но, почнува да дејствува само ако постојат добри причини.

Отфрли пренос може, ако:

 • детето не го положило тестот;
 • работата на малолетниците не ги исполнува условите утврдени во училиштето;
 • родителите не донесоа задолжителна документација за спроведување на задачата.

Најчеста варијанта на развојот на настаните е одбивањето да се запише поради недостатокот на места во образовната институција. Во такви околности, треба да барате друго училиште или лице. Нема други опции.

Важно: во некои образовни институции има неизговорено правило - прво да се запишат децата кои живеат во близина на училиштето. Затоа, не е секогаш можно да се дојде до избраниот лицеум.

Апликација за превод

На училиште, детето било префрлено на друга класа, но не поминувало низ тешкотии во учењето? Потоа, подобро е да се смени образовната институција. Понекогаш само овој чекор помага да се воспостави процес на учење.

Како да напишете апликација за превод? Прво треба да аплицирате за ново училиште. Барањето предвидува наведување на такви информации:

 • Име на законски застапници на детето;
 • Име на малолетникот;
 • датум на раѓање на детето;
 • место на регистрација и фактички престој;
 • барање за прием на дете во одредена класа;
 • податоци за детето и неговото здравје.

Во реалноста сè не е толку тешко. Барањето за пренос во друга образовна институција по добивање на соодветна дозвола е изготвено на сличен начин.

Важно: формата на утврдениот формулар за пријавување обично се издава во одредено училиште. Или текстот е напишан да диктира.

Документи за примарен третман

Како да пренесете дете во друго училиште? Голема улога за целиот процес е подготовката на релевантните трудови.

За примарен третман во ново училиште треба да донесете:

 • извештајната картичка на детето;
 • апликација за упис;
 • Пасоши за родители;
 • извод од матичната книга на родените на детето;
 • медицинска картичка (незадолжително);
 • SNILS;
 • сертификати со дозвола за престој на малолетно лице.

Тоа е сè. Обично, по ова, детето поминува тест-тест, по што се донесува одлука за упис. Понекогаш доволно нормален разговор.

Апликација за превод

Што ќе се даде по одбивање

Следниот важен чекор е трансферот на малолетникот. Во текот на оваа операција, родителите ќе треба да земат голем број детски документи.

Тие вклучуваат:

 • приватна работа;
 • медицинска картичка;
 • сертификати за достигнување;
 • административен акт за одбивање поради трансферот.

Сите овие документи се дадени во рацете на родителите, по што тие се упатуваат на ново училиште. Инаку, трансферот нема да биде направен. Особено без напредок.

"Државни служби" за да помогнат

Како да пренесете дете во друго училиште? "Државни служби" - портал кој ќе помогне да се справат со задачата. Главната работа е да се регистрирате однапред на услугата и да го потврдите идентитетот.

Водичот за поднесување барање за превод е следниот:

 1. Одете на услугата gosuslugi.ru.
 2. Одете во делот "Образование". Може да се најде во каталогот за услуги или во делот "Популарни".
 3. Изберете ја опцијата "Пренос на детето во друго училиште".
 4. Притиснете го копчето "Земи ...".
 5. Идентификувајте ги училиштата во кои сакате да запишете дете. Може да има неколку.
 6. Пополнете ја апликацијата за пренос.
 7. Преземете скенирања од претходно наведените документи. Погоден за нивните квалитетни фотографии.
 8. Кликнете на копчето "Поднеси апликација".

Останува да почека поканите за интервју. По ова, родителите одлучуваат во кое училиште треба да го испратат детето. Оригиналите на претходно наведените хартии од вредност се доставуваат до избраната институција.

Сега е јасно како може да се пренесе дете во друго училиште преку "државните служби". Ова не е толку тешко да се направи ако однапред ја одберете образовната институција и подготвите голем број потребни документи за спроведување на документот.

Заклучок

Всушност, прашањата поврзани со трансферот на дете од училиште во училиште се исклучително важни. И родителите треба да одлучат кога да дејствуваат. На пример, некои луѓе ги менуваат своите училишта по почетното ниво, и некој се осмелува да го стори тоа веднаш.

Кога е подобро да се пренесе дете на училиште

Вреди да се запамети дека веднаш по трансферот на детето ќе им биде потребна поддршка од роднини. Тој ќе мора да се прилагоди на новата средина, тимот, наставниците и програмата. Често, операцијата што се истражува е проследена со намалување на академските перформанси. Вие само треба да поминете низ адаптацијата. Кога детето ќе се користи, тој повторно ќе биде добар во учењето.

Можеби, добра причина за менување на училиштата без согласност на малолетникот е лоша едукативна програма во институција или силен недостаток кој вклучува часови по посебни програми. Во други случаи, не брзајте.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Училиштето е нов живот. Психолошка подготовка на детето за училиштеУчилиштето е нов живот. Психолошка подготовка на детето за училиште
Како да се пријавите на училиште во прво одделение. Документи за прва класаКако да се пријавите на училиште во прво одделение. Документи за прва класа
Дали вашето дете има потреба од предучилишно образование?Дали вашето дете има потреба од предучилишно образование?
Како да комуницирате со деца во предучилишна возраст?Како да комуницирате со деца во предучилишна возраст?
Ајде да разговараме за тоа како да подготвиме дете за училиштеАјде да разговараме за тоа како да подготвиме дете за училиште
Препораки за пренесување на дете во друга градинкаПрепораки за пренесување на дете во друга градинка
Како да запишам дете во училиште? Карактеристики на 21 векКако да запишам дете во училиште? Карактеристики на 21 век
Изготвувајќи го детето за обука, неопходно е да се знае кој училиште припаѓа на адресата на живеење…Изготвувајќи го детето за обука, неопходно е да се знае кој училиште припаѓа на адресата на живеење…
Киров: уметничко училиштеКиров: уметничко училиште
Адаптираната програма за деца со говорно оштетување ќе му помогне на детето да се подготви за…Адаптираната програма за деца со говорно оштетување ќе му помогне на детето да се подготви за…
» » Како да пренесете дете во друго училиште? Чекор-по-чекор опис на постапката и препораки