obrechye.ru

Како законски да се изврши наследство под волја во Украина?

Во врска со таквите промени во животот, многумина се соочуваат со голем стрес, некои не можат или не сакаат да разговараат за итни прашања за регистрација на имотот на починатиот. Меѓутоа, и покрај загубата на некој близок, животот на наследникот не престанува - постојат наследни работи, има потреба повторно да се напише имотот што му припаѓа на починатиот во времето на неговата смрт.

Според законодавството на Украина, наследствоприматели се оние кои се со покоен во одреден однос, наследство со закон. Правното наследство ги става наследниците според приоритет. Обично главните претенденти се граѓаните на првата семејна линија - деца, сопружници, родители. Лицата кои влегуваат во ќе добијат имот на овој документ, така што во овој случај, блиска врска не е потребна. Најважно е дека правниот документ и регистрацијата на наследството во согласност со тоа ќе содржат правилно наведени лични податоци: датумот на раѓање, други параметри на лицето на кое е изготвено актот. Во случај на случајност, тешко е да се одреди наследникот.

Често е заблуда дека дизајнот на наследството по волја е сè. Сепак, не секогаш се дава можност целосно да се пренесе наведената сопственост. Дури и со своето присуство, не може да биде единствениот наследник. Покрај тоа, овој чин е многу едноставно откажани. За таа цел, оставителот треба да се консултира со нотар. Затоа, не треба да се потпираат сите надежи на овој вид на документ.

Единственото лице кое има законско право да отвори случај на континуитет и да издаде соодветен сертификат е нотар. Според регулаторните барања, дозвола наследство по волја е возбудена само еднаш и само со помош на еден нотар.

наследни случаиСпоред упатствата од член 1270 од Граѓанскиот законик, имотот се зема во рок од шест календарски месеци од датумот на смртта на лицето или, како што велат, отварање на наследство. Тоа е, или треба да го земете, или да поднесете барање за права, и тоа е во полугодишен период. Ако го пропуштите законскиот рок за дизајнирање на наследството со волја, треба да се обратите до судот за да помогне во враќањето на изгубената можност за прифаќање.

Постојат ситуации во кои нема потреба да поднесете апликација. Ова, на пример, кога наследникот во минатото беше регистриран кај сега починатиот "на еден имот", и затоа тој автоматски може да го земе имотот. Важно одрекување: според CGU, наследството се зема одеднаш и целосно, без дискусија. Ова значи дека не можете да земете, на пример, куќа и во исто време да се откажете од стан или - за ужасот! - од паричен долг. Или сè, или ништо!регистрација на наследство на куќата

За посета на нотар не беше залудно, треба да ги доведете следниве документи со вас:

  • пасош на наследникот и неговиот даночен број;
  • потврда за смрт на некој близок;
  • ќе (ако има);
  • документ кој потврдува сродство (извод на родените, дејствувај брак);
  • потврда од ЖЕКа за тоа кој живеел со оставителот на денот на неговата смрт;
  • извадок од куќата.

Можноста за отстранување на нов имот ќе дојде подоцна, по целосна законска регистрација на наследството на куќата, така што не можете да го продадете или донирате, но можете да го користите целиот свој живот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кои се наследниците на првата фаза?Кои се наследниците на првата фаза?
Наследување со законНаследување со закон
Влегување во наследство по смртта без волја. Постапка за прифаќање на наследството. Услови,…Влегување во наследство по смртта без волја. Постапка за прифаќање на наследството. Услови,…
Поделба на наследство меѓу наследниците: закон, правила и карактеристикиПоделба на наследство меѓу наследниците: закон, правила и карактеристики
Концептот и основа на наследство во граѓанското правоКонцептот и основа на наследство во граѓанското право
Како да се наследи по 6 месеци брзоКако да се наследи по 6 месеци брзо
Член 1152 од Граѓанскиот законик на Руската Федерација (Дел 4). Прифаќање на наследство: судска…Член 1152 од Граѓанскиот законик на Руската Федерација (Дел 4). Прифаќање на наследство: судска…
Дали е можно да се предизвика волја по смртта на оставителот? Како да го оспориме тестаментот за…Дали е можно да се предизвика волја по смртта на оставителот? Како да го оспориме тестаментот за…
Влегување во наследство според законот: налог, услови, документи и државни давачкиВлегување во наследство според законот: налог, услови, документи и државни давачки
Регистрација на наследство по смртта кај нотар: термини, документи, наследнициРегистрација на наследство по смртта кај нотар: термини, документи, наследници
» » Како законски да се изврши наследство под волја во Украина?