obrechye.ru

Кои се специфичните карактеристики на кривичната одговорност на малолетниците?

Возраст е една од неопходните карактеристики што ја сочинуваат предмет на криминал, кој е вклучен во системот и структурата на кривичните правни односи. Јасно е дека поимот за возраста во Кривичниот законик на Руската Федерација не е формулиран - само неговите граници се дадени кога станува збор кривична одговорност: Членот 87 од Кривичниот законик на Руската Федерација наведува дека граѓаните кои се на возраст од 14 години за време на извршување на кривичното дело се признаваат како малолетни лица, но сѐ уште не го прославија својот осумнаесетти роденден.особености на малолетничка кривична одговорност

Карактеристики на кривичната одговорност на малолетниците лежи во фактот дека Комисијата за одредени кривични дела, таа доаѓа во 14 години, и во извршувањето на другите - во 16. Тоа е, постои директна корелација поврзани со физиолошки и психолошки зрелост, со процесот на формирање на приоритети во животот, карактерни црти (темперамент ) и влијанието на возрасните.

Казнувањето на малолетни лица ја вклучува практично целата листа утврдена со Кривичниот законик.

Глоба се наплаќа ако малолетникот го заработи својот имот или поседува имот што може да се поврати. Големината на паричната казна се определува од страна на судот.малолетничка казна

Апсењето се назначува само од 16-годишни осудени лица за не повеќе од 4 месеци.

Задолжителна работа е дело кое е изводливо за малолетник, кое го врши по студирањето во слободното време. И има резервации:

  • криминалците кои не поминале 15 години можат да работат не повеќе од два часа дневно;
  • криминалци на возраст од 15 или 16 години - не повеќе од три.

Корективна работа назначен за малолетник чиј мандат на осудување не е подолг од 1 година.

Лишувањето од слобода ги одразува особеностите на криминалецот одговорност на малолетници и е назначен различно (периодот не треба да надминува 10 години):

  • за млади и девојки кои за прв пат извршиле кривично дело, во машки и женски образовни колонии со општ режим;
  • за млади и девојки кои претходно служеа време и повторно извршиле кривично дело - соодветно, во машки и женски образовни колонии со засилен режим.

ослободување на малолетници од кривична одговорност

Спецификите на кривичната одговорност на малолетните лица се наметнување казна да ги земе предвид условите на неговото воспитание, животот во семејството (целосен / нецелосен), нивото и карактеристиките на менталниот развој, индивидуалните карактеристики на поединецот и, бездруго, влијанието на возрасните врз неговите постапки. Малцинството во времето на казната се смета за олеснителна околност.

Ослободување малолетници од гонење обезбедени во согласност со членовите 75 до 77 КК и RF може да се случи само во случаи помирување со жртвите, активни жалење или изменети услови (случај кога кривичното дело престанува да биде кривично дело, на пример, се декриминализира). Покрај тоа, на малолетникот треба да извршат акти за корекција на неговиот криминал (ако е можно). Постои уште една опција: Член 90 бара мали ослободување од истите причини, но со примена на мерките (задолжително) воспитно да се влијае. Во вториот случај, може да се препишат мерки:

  • предупредување;
  • наметнување на обврски надомести штета од сторено кривично дело;
  • преносот на малолетникот на родители, старатели итн. за надзор;
  • ограничување на слободните активности, строги барања за однесување.

Спецификата на кривичната одговорност на малолетниците не може да се одрази детално во една статија - во секој поединечен случај казната ќе биде поинаква.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Кривичниот законик е ... Структурата на општиот и посебниот дел од Кривичниот законикКривичниот законик е ... Структурата на општиот и посебниот дел од Кривичниот законик
Член `Хулиганство` од Кривичниот законик на Руската Федерација:Член `Хулиганство` од Кривичниот законик на Руската Федерација:
Навреда за лице - член на Кривичниот законик на Руската Федерација или Кодексот на административни…Навреда за лице - член на Кривичниот законик на Руската Федерација или Кодексот на административни…
Член `Измама` од Кривичниот законик на Руската Федерација: карактеризација и…Член `Измама` од Кривичниот законик на Руската Федерација: карактеризација и…
272 Од Кривичниот законик. `Нелегален пристап до компјутерски информации`272 Од Кривичниот законик. `Нелегален пристап до компјутерски информации`
Кривичен законик на Руската Федерација, 135. Депресивни дела во кривичниот закон на РусијаКривичен законик на Руската Федерација, 135. Депресивни дела во кривичниот закон на Русија
Колку ќе дадат за убивање на лице? Членовите, казните, условитеКолку ќе дадат за убивање на лице? Членовите, казните, условите
Член 306 од Кривичниот законик на Руската Федерација со објаснувањаЧлен 306 од Кривичниот законик на Руската Федерација со објаснувања
Лошо постапување со животни: Член 245 од Кривичниот законик. Казна за сторено кривично делоЛошо постапување со животни: Член 245 од Кривичниот законик. Казна за сторено кривично дело
Кривичен законик на Руската Федерација: принципи на кривична одговорностКривичен законик на Руската Федерација: принципи на кривична одговорност
» » Кои се специфичните карактеристики на кривичната одговорност на малолетниците?