obrechye.ru

Како да се наследат: теорија и пракса

Смртта на некој близок е загуба, ќе биде потребно долго време да се опорави од него. Во меѓувреме, колку и да е тривијално, животот продолжува, од нас бара, меѓу другото, да преземеме голем број на акции за да ги подготвиме документите потребни за да го потврдиме правото да располагаме со имотот што го оставиле по смртта на роднина. Се работи за тоа како да се наследи.

Каде да одам

Пријава за отворање на наследство извршени од страна на нотар. И не во никој, туку во местото на живеење на починатиот. За погодност на населението, одредена територија е доделена на секоја област нотар. Втората опција: поделбата се врши со првите букви од имињата на починатите.

Како да влезете во наследствотоПрименувајќи се до нотарската комора, можете да дознаете дали е изготвена волја, кој специјалист ќе се справи со овој случај.

Постапка за отворање и прифаќање на наследство

Фактот дека сите роднини на починатиот се појавија се дадени шест месеци. Датумот е од датумот на смртта. За да добиете целосни информации за тоа како да влезете во правата на наследство, како и што е листа на потребните документи, можете да се во канцеларијата на нотарот.

Прво на сите ќе ви требаат весниците:

  • смрт на роднина;
  • Утврдување на односот со него;
  • од местото на живеење на починатиот.

Исто така, ќе биде неопходно да се соберат документи за секој вид имот што се наследува: подвижен, недвижен, акции, депозити и сл.

На крајот на шест месеци, нотар се издава со сертификат за право на наследство со наведување на уделот кој се должи на секој роднина. Нивната големина зависи од факторите опишани подолу.

Одделно вреди да се напомене дека во случај наследникот да не знае за смртта на роднина или да има валидна причина зошто не влезе во наследните права, тој подоцна може да поднесе жалба по поделбата на имот во судот. Меѓутоа, во овој случај, времето во кое тој може да го стори тоа е исто така ограничено на шест месеци. Нивниот одбројувач започнува во времето кога причината за прескокнување беше отстранета прифаќање на наследство. Ако овој роднина е единствениот, можете да се придружите на правата на нотар. Тој, исто така, го решава ова прашање, ако не постои контрадикција со другите наследници, во спротивно случајот се пренесува на судот.

Како да се наследат, ако постои волја

Правата на сопственост се одредуваат од последната волја на починатиот. Во присуство на неколку волја, последниот се смета за валиден. Големина наследство добиено секој роднина, се определува со овој документ.

Како да влезете во наследни праваМеѓутоа, според законот, без оглед на нејзината содржина, се утврдува одреден број на лица, на кои во секој случај се потпира дел од имотот. Така, родителите не можат да го лишат своето малолетно дете / дете со попреченост (посвоеното дете) на своето наследство. Оневозможениот сопруг и родителите (посвоителите) на починатиот припаѓаат на оваа категорија. И последната категорија на граѓани на оваа листа се издржувачите на наследникот.

Големината на нивниот удел е намалена во споредба со случајот кога тие го прифаќаат со закон, и е 2/3 од неа.

Како да влезете во наследството во отсуство на волја

Во овој случај, имотот е поделен меѓу оние роднини кои се пријавиле на нотар во пропишаниот рок. Големината на уделот зависи од нивниот број и дали имотот му припаѓал на починатиот или имал право да располага со својот удел.

Значи, ако еден од брачните другари умрел, а станот во кој живеел, бил поставен на нив на половина, само дел од починатиот е наследен. Затоа, во пракса ситуации во кои роднините имаат 1/8 или помалку од имот не се невообичаени во пракса.

Низа на наследство

Редот за пренос на права на сопственост е утврден со закон. Постои поим за секвенционирање наследство. Значи, родителите, децата и брачниот другар имаат право на првенство. Во нивно отсуство, таа се пренесува во втората фаза на роднините: браќа и сестри, баби и дедовци. Ако нема такви лица, тетките и чичковците можат да влезат во имотните права. И така натаму. Постојат седум последователни наследници.

Низа на наследствоСо нотарот сите проблеми се решат. Дали ви треба нешто друго?

По добивањето на сертификат од нотар, често е неопходно да се преземат активности за регистрација. Значи, за недвижнини се издаваат документи кои ја потврдуваат сопственоста. Кога станот е наследен, а потоа на него, ако нејзиниот удел, тогаш сертификатот ќе ја покаже својата големина. Ако не постојат спорови со други наследници за отуѓување на заедничка сопственост, тогаш наследството може да се смета за комплетно.

Знаејќи како да го наследите, многу е полесно да не бидете измамени и да ги браниш своите права.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Влегување во наследство по смртта без волја. Постапка за прифаќање на наследството. Услови,…Влегување во наследство по смртта без волја. Постапка за прифаќање на наследството. Услови,…
Правото на наследување по волјаПравото на наследување по волја
Како да се наследи по 6 месеци брзоКако да се наследи по 6 месеци брзо
Наследување без волја: практика на применаНаследување без волја: практика на примена
Погреб додатокПогреб додаток
Регистрација на наследство по смртта кај нотар: термини, документи, наследнициРегистрација на наследство по смртта кај нотар: термини, документи, наследници
Што е наследство? Определување на фактот за прифаќање на наследството. Кои документи се потребни за…Што е наследство? Определување на фактот за прифаќање на наследството. Кои документи се потребни за…
Кои документи се потребни за наследство? Листа на документи за регистрација на наследствоКои документи се потребни за наследство? Листа на документи за регистрација на наследство
Како да се добие пензија за починатиот роднина и кој е?Како да се добие пензија за починатиот роднина и кој е?
Набавка на наследство. Концепт и знаци на прифаќање на наследствоНабавка на наследство. Концепт и знаци на прифаќање на наследство
» » Како да се наследат: теорија и пракса