obrechye.ru

Дали е можно да патувате без осигурување: правила за сите

Многу нови сопственици на автомобили се заинтересирани за прашањето дали е можно да патуваат без осигурување. Само вреди да се спомене: и покрај фактот дека осигурувањето на одговорност е задолжително на територијата на целата земја, потребно е прво за возачот. Затоа, да се бараат заобиколи и да се обидат да заштедат неколку рубли е неразумно. Во случај на осигурување случај, износот на штета е обично десетици, па дури и стотици пати на трошоците за осигурување себе.

Може ли да се вози без осигурување?Се разбира, законот не е совршен, и не може да се најде начин да се изврши договор, кој е дизајниран да те спаси значителна сума во случај на несреќа. Значи, кога купување на нов или користен автомобил или декорација на киријата, под услов за осигурување е направен пред регистрација на автомобилот, но не повеќе од 5 дена од денот на склучувањето на договорот за купување. Во текот на овие 5 дена, дури не треба да се грижите за тоа дали можете да возите без осигурување. Оваа помош им овозможува на многу совесни возачи безбедно да се вратат во дом или канцеларија на друштвото за осигурување, а потоа да се направи регистрација на возилото во сообраќајната полиција органи.

Контрола без осигурувањеЗамислете си само купи нов автомобил, оди дома среќни, и во ова време ќе престане инспекторот бара да покажат документи на автомобил и, се разбира, осигурување. Во овој случај, вие треба само да се покаже само на договорот за продажба, објаснува инспекторот, знаете, колку може да се вози без осигурување и колку време ќе треба за дизајн на остатокот документи на автомобилот. Се разбира, би било идеално ако ги искористат предностите на понудата на еден од осигурителни компании кои се во одбраната Auto Show, и да се осигура колата на денот на купување, дури и пред првиот заминување.

Некои возачи дека возењето не е првата година, како и да се зборува за периодот на благодатта трае 30 дена, што не може да се осигура на автомобилот. Во овој случај, прашањето за тоа дали е можно да се патува без осигурување, тие одговориле потврдно. Овој период постоеше пред 2009 година, ако возач не планира да се промени на компанијата, по истекот на договорот, тој може да оди без страв за уште 30 дена без ре-организира осигурување. Сега ситуацијата е променета, дури и еден ден одложување е основа за парична казна. Покрај тоа, инспекторот има право да се повлече од плоча на возилото и лиценца, тоа што го прави невозможно да се продолжи неговото движење.

Колку може да возиш без осигурување?Многумина веруваат дека управувањето со возилото без осигурување е можно, ако автомобилот има привремени регистарски таблички. Но, во овој случај потребно е да се купат транзит OSAGO, која се менува на константа кога прима обични броеви. На транзитни броеви општа одредба за можноста за движење без склучување на договор осигурување за 5 дена.

Ако веќе сте одлучиле за себе дали можете да одите без осигурување и во основа не склучете договор за осигурување од авто осигурување, тогаш губите многу. Цената на задолжителното осигурување не е толку висока, но покрај тоа надомест на штета Трета страна, многу компании нудат голем број на дополнителни услуги, како што се бесплатни испорака на автомобилот од местото на несреќата, обновување на скршено стакло кои се оштетени и без инциденти, оставајќи специјалисти било каде во градот или регионот во случај на дефект на возилото. Покрај тоа, за редовни клиенти, често има кумулативни попусти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Основи на придонесите за осигурување и осигурувањеОснови на придонесите за осигурување и осигурување
Што е франшиза во осигурување?Што е франшиза во осигурување?
Дали е можно да се одбие осигурување на заем во банка?Дали е можно да се одбие осигурување на заем во банка?
Осигурителната компанија `УралСиб` нуди поволни услови за добивање политикаОсигурителната компанија `УралСиб` нуди поволни услови за добивање политика
Што парична казна, ако не е впишана во осигурувањето, можете да платитеШто парична казна, ако не е впишана во осигурувањето, можете да платите
Минималниот период на осигурување на задолжително осигурување на моторни возила во 2015 годинаМинималниот период на осигурување на задолжително осигурување на моторни возила во 2015 година
Лично осигурување и неговите видовиЛично осигурување и неговите видови
Доброволно осигурувањеДоброволно осигурување
Осигурување од одговорностОсигурување од одговорност
Форми и видови на осигурување. Дали е профитабилно?Форми и видови на осигурување. Дали е профитабилно?
» » Дали е можно да патувате без осигурување: правила за сите