obrechye.ru

Социјално домување. Добрите и лошите страни

Во нашата земја, проблемот со сопствениот простор за живеење и таквата категорија како социјално домување отсекогаш била доста акутна. Во последниве години, може да се забележи тренд како де-приватизацијата на домувањето. Кои се придобивките и придобивките од социјалното домување? Дали треба да го префрлам во сопственост?

социјално домувањеЗа да се добијат одговори на овие прашања, неопходно е јасно да се разбере што е социјално домување и кои обврски им наложува на работодавачот договор за социјално вработување. Социјалното домување е станбена површина, доделена на граѓанинот како место на живеење. Правото на сопственост на тој имот му припаѓа на државата. Станот во јавноста или општински имот, не може да се продаде или донира. Домувањето на оваа категорија не е вклучено во составот на наследениот имот и договорот социјални вработувања, според кој граѓанинот добива право да престојува во оваа област, може да се прекине поради повеќе причини.

приватизација на социјални становиЗа да се добие правото на сопственикот дава само приватизација на социјални станови. Сепак, неопходно е да се земе предвид фактот дека ова право ќе повлече повеќе должности на сопственикот на просторот за живеење. Освен трошоците за одржување на стан и потреба за годишна исплата на данокот на имот, рамениците на сопственикот ги вклучуваат сите трошоци за замена на комуникациите кои не се во ред, како и тековните и поголеми поправки на самата куќа и околината.

За разлика од приватна сопственост, социјалното домување може да му донесе на својот сопственик доста материјални придобивки. Со исклучок на даночните обврски, заемопримачот може да смета на бесплатна инсталација на водомери во јавниот стан, реконструкција на заедничките области. Во светлината на програмите насочени кон обновување на станбениот фонд на сметка на сопствениците на просториите, ваквите придобивки можат да станат доста материјални заштеди. Се разбира, ова се еднократни бенефиции, но сепак тие постојат.

социјално домувањеАко желбата за пренос на социјален стан како личен имот е главната цел, тогаш тоа може да се направи бесплатно денес. Ако граѓанинот се уште не дејствувал како лице кое учествувало во приватизацијата, тогаш доволно е да поднесе барање за приватизација, да добие согласност или одбивање на приватизација други лица регистрирани во оваа област, ги собира потребните сертификати и придружни документи, плаќаат надомест и стануваат полноправни сопственици. Треба да се напомене дека приватизацијата не е предмет на хостели, објекти во вонредна состојба или еквивалентни на нивните домови, канцелариски станови и станови на територијата на затворени воени градови, како и голем број други станбени простории.

Спротивно на популарното верување, социјално вработување на живеалиште не е оригинално руско откритие. Државните програми, со цел да им се обезбеди на граѓаните прифатливи квадратни метри, постојат во повеќето цивилизирани земји. И никој посебно не сака да го стекне во приватна сопственост. Изнајмувањето на социјални станови ви овозможува лесно менување на вашето место на живеење со подобрување / влошување на материјалната благосостојба, промени во составот на семејството и голем број други околности. Во странство изнајмување станови е многу честа и профитабилна практика.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дали е можно да rasprivatize стан? Редот и нијанси на приватизацијата на становитеДали е можно да rasprivatize стан? Редот и нијанси на приватизацијата на становите
Зошто ни е потребен договор за социјална работа? Како да се добие социјален договор? Заклучок на…Зошто ни е потребен договор за социјална работа? Како да се добие социјален договор? Заклучок на…
Договорот за изнајмување на просторија за живеење е задолжителен!Договорот за изнајмување на просторија за живеење е задолжителен!
Ние го насочуваме родниот град за подобрување на домувањетоНие го насочуваме родниот град за подобрување на домувањето
Како да се добие социјално домување? Обезбедување на социјални становиКако да се добие социјално домување? Обезбедување на социјални станови
Московски град имот Сектор: главните функцииМосковски град имот Сектор: главните функции
Дали е потребно да се приватизира стан: добрите и лошите страни на приватизацијатаДали е потребно да се приватизира стан: добрите и лошите страни на приватизацијата
Канцелариски куќи. Приватизација на услугите домување со законКанцелариски куќи. Приватизација на услугите домување со закон
Кој е станарот на живеалиште? Член 67 од РК Криејтив комонс. Права и обврски на закупецот на…Кој е станарот на живеалиште? Член 67 од РК Криејтив комонс. Права и обврски на закупецот на…
Како да стоите во ред за стан? Ќе ви покажемеКако да стоите во ред за стан? Ќе ви покажеме
» » Социјално домување. Добрите и лошите страни