obrechye.ru

Каде живее Баба Јага: бајка, мит и реалност

Каде живее Баба Јага - оригинален и разновиден карактер на многу народни приказни? И децата и возрасните веднаш ќе одговорат - во колибата на озлогласените "пилешки нозе". И што друго знаеме за оваа слика воопшто?

каде што живее жената ЈагаОвие стари волшебни раскажувачи опишуваат на различни начини. Таа е стара жена со долга коса, долга коса и долга коса и симпатија човечко месо. Едноставно добра самовила да им помогне на Ivanushka излезе од шумата, совети за тоа како да се бори против злото и сите негови "Фу, Фу, руски дух мириса" - ништо повеќе од само обид да се исплашат храбрите. Но, како и во секоја бајка, овој лик има backstory. И коренот на тоа - во митологијата.

баба yagyaКакви имиња не ги има старата жена? Словенска митологија! Таа беше наречена Баба Јагја, Јагабиха, Јагишна, Јагаја Бабахелип. Но, таа не беше секогаш вештерка што живееше во густа шума. Откако Баба Јага се сметаше за вистинско божество меѓу словенските народи. Според легендите, таа била старател на огништето, Тој се грижи за благосостојбата на целото семејство, да се заштитат децата од уроци и беда продолжи и внимателно сочувани традиции. Сепак, постојат недостатоци на легендата: старицата била припишувана власт над сите вртлози и снежна бура. Беше кажано дека е половина жена, половина змија и ја чува вратата на царството на мртвите, придружувајќи ја кон бесмртните души на мртвите. Луѓето верувале и знаеле: Баба Јага е во состојба успешно да се преправа дека е најобична жена, да живее меѓу луѓето во селото, да одржува домаќинство, да се грижи за добитокот. Често вештерка се сметаше за било која љубовница, која прави многу добро работи - тие велат дека без на злите духови не можеше да биде.

Местото каде Баба Yaga живее во бајки - густа шума, која секогаш предизвикува луѓето да се ирационален страв, бидејќи премногу личи на вид на граница меѓу светови - денес живи луѓе и царството на мртвите. Дури куќа прекрасен старица, како по правило, само по себе не треба почесто, и на работ: ако тоа не е ниту едното, ниту другото.

Интересно е потеклото на фразата "на пилешки нозе". Во цртаните филмови често се насликани со пилешко. Но, најверојатно, Кури - значи "загаден со чад". Во античко време, Словените имале погребна рита, кога ја ставија колибата во која телото на покојникот беше ставено на резбаните натписи. И овие столбови традиционално се фумигаа со чад.

за жената ЈагаДруг атрибут на Баба Јага е коска нога. Затоа постојат предлози дека старата жена е со една нога. Впрочем, во сите бајки за Баба Јага, овој дел од телото секогаш се споменува само во единствениот (коска нога е една). Овој атрибут на смртта, пак, може да се спореди со подножјето на скелетот, односно неживото суштество.

Но, да се преселиме од митови во реалност. Дали знаевте дека денес постои директен и конкретен одговор на прашањето "Каде живее Баба Јага?" Неодамна, овој познат лик ја има својата татковина. Во Первомайския област на Јарославскиот регион има мало село Кукобой, а има и официјален музеј на Баба Јага и други бајка херои. Постои позната колиба на пилешки нозе, чај соба каде што можете да ги вкусите вкусните пити од рацете на бајка старата жена, многу различни возбудувања за возрасни и деца. Малкумина оставаат тука без да купуваат сувенири од бајките и да не се фотографираат за сеќавање на самата Јага.

Не само децата, туку и возрасните понекогаш сакаат да се фрлат во бајка. И се прашуваат: каде живее Баба Јага? Можете да се пофалите со вашата ерудиција, бидејќи сега можете да му дадете исцрпен одговор на тоа!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Бајка ликови од руската народна литератураБајка ликови од руската народна литература
Како да се привлече Бабу-Јага во молив во фази. Како да се привлече ступа, куќа и колиба Баба ЈагаКако да се привлече Бабу-Јага во молив во фази. Како да се привлече ступа, куќа и колиба Баба Јага
Магијата бајки се ... Руската народна бајкаМагијата бајки се ... Руската народна бајка
Изгледот е измамен, или Што изгледа Баба ЈагаИзгледот е измамен, или Што изгледа Баба Јага
Сценарио `Честитка од Баба Јага`. Смешно роденденско сценариоСценарио `Честитка од Баба Јага`. Смешно роденденско сценарио
Руски народни приказни со Баба ЈагаРуски народни приказни со Баба Јага
"Фокс имаше ледената ледена куќа, а Харе има лисја ..." Lubyanaya izba: од што беше…"Фокс имаше ледената ледена куќа, а Харе има лисја ..." Lubyanaya izba: од што беше…
`Гуски-лебеди` (бајка): кратки содржини и жанровски карактеристики`Гуски-лебеди` (бајка): кратки содржини и жанровски карактеристики
Коростышевская Татяна: книгиКоростышевская Татяна: книги
Фасцинантна загатка за колобокФасцинантна загатка за колобок
» » Каде живее Баба Јага: бајка, мит и реалност