obrechye.ru

Ал Капоне - крваво поглавје во историјата на Америка

Речиси секој современ граѓанин на цивилизираните земји знае или чул за познатиот гангстер кој бил во 20-тите и 30-тите години на 20-тиот век во Чикаго. Неговото име е цврсто вкоренето во историјата на Америка. Ал Капоне - олицетворение на страв, лукав и валкан бизнис.

Ал КапонеОвој прилично дебел низок човек е роден една година пред влезот на светот во нова ера која гарантираше невиден напредок во разни области човечко суштество. Неговото полно име е познато на многу малку луѓе, но неговата историја е зачувана. Алфонсо Фиорело Капоне, неаполитанско дете кое емигрирало со своите сиромашни родители во ветувачка Америка. Тој е еден од оние кои извикуваа познатата "Америка! Америка! ", Кога багер натоварен со италијански емигранти пливаше на брегот на новата земја што напредува. Сепак, земјата на соништата, која се чинеше тогаш Америка, не беше така. Работата во земјата беше колосално мала. И младиот Алфонсо беше принуден рано да се вработи, да донесе дома барем некои трошки од леб. Од 16-годишна возраст, Ал Капоне почна да води активен ноќен живот. Тој ми се допадна степенот на мистерија таа ноќ. Тој можеше да работи тивко, додека сите други спиеја, мислејќи, додека сите се одмараа и беа слободни. Прво работел во боречка клупа. Потоа повторно на многу места. Страсно обожаваше оружје, особено ножеви. Тоа беше страста што го турна во мафијашката банда на Џони Торрио, кој ја научи младата Ал Капоне мафијашката азбука.

Ал Капоне биографијаВо 20-тите години, Алфонсо Капоне се пресели во Чикаго, каде што брзо го стекна статусот на лидер на мафијата. Од тогаш, долгото име на Алфонс е сведено на кратко Ал Капоне. Биографијата на овој човек продолжи да расте во неверојатни и ужасни настани. Почна активно да бара моќ. Прво на територијата на Чикаго, а потоа и на цела Америка. Тој беше стравуваа и почитувана, бидејќи таа сака да се справи со секој самопочитување бизнисмен и гангстерски претседатели треперат пред него, и нивните жени, и многу шефови на влади сметаат своето мислење.

Генијалниот марш на брилијантната мафија траеше точно 10 години. Падот на неговото владеење падна на средината на јуни 1931 година. Полицијата, откако ги собра сите свои сили во тупаница, го зазеде Ал Капоне и неговиот брат. Заедно со нив беа уапсени 68 гангстери. Меѓутоа, во затворот не остана долго. Пет години подоцна тој беше ослободен. Светот во кој некогаш се сметаше за бог, повеќе не го сфаќаше сериозно. Покрај тоа, Ал Капоне беше сериозно болен со сифилис.

Тој починал во 1947 година на возраст од 48 години, оставајќи зад себе целото крваво поглавје во историјата на Америка.

Ал Капоне филмНеговата личност оттогаш стана чест херој на сите видови филмови и бродвејски продукции. Сите режисери и продуценти го сакаа легендарното име Ал Капоне. Филмот, во кој Роберт Де Ниро го игра познатиот гангстер, се уште се смета за најдобра шоу на страст што врие во италијанската крв. Вкупно има околу 25 филма за овој човек. Тој со право се смета за лидер на листата на негативци, кои некогаш направиле филмови. Неговата личност секогаш уживаше посебна публика и актерско внимание. Многу од големите актери мечтаа да ја играат. Малкумина можеа да го направат тоа. Сепак, некои успеа совршено.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Колку ѕвезди на американското знаме и што значи?Колку ѕвезди на американското знаме и што значи?
Првиот американски претседателПрвиот американски претседател
Земјите од Северна Америка не се само САД, Канада и МексикоЗемјите од Северна Америка не се само САД, Канада и Мексико
Биографија на Колумбо - човек кој ја променил картата на светотБиографија на Колумбо - човек кој ја променил картата на светот
Америка: населението на континентот, неговото потекло и карактеристикиАмерика: населението на континентот, неговото потекло и карактеристики
Кои се гангстери? Кои се гангстерските банди?Кои се гангстери? Кои се гангстерските банди?
Bootlegging? Тоа е надвор од законот!Bootlegging? Тоа е надвор од законот!
Земји на Латинска Америка. Листа и краток опис на секоја државаЗемји на Латинска Америка. Листа и краток опис на секоја држава
Состојбите во Јужна Америка: историја, економија, развојСостојбите во Јужна Америка: историја, економија, развој
Најголеми земји во Северна Америка и нивните главни градови. САД, Канада, МексикоНајголеми земји во Северна Америка и нивните главни градови. САД, Канада, Мексико
» » Ал Капоне - крваво поглавје во историјата на Америка