obrechye.ru

Првиот филм во светот: историја, слика

Речиси секоја личност во светот претпочита да го помине слободното време, одмарајќи да гледа филмови. Но, колку често треба да размислите за првиот филм во светот? Историјата на креирањето на кинематографијата се одвива во далечните години од крајот на XIX век. Тогаш филмот почна да се појавува и се појавиле филмови за хартија.

Какво е името на првиот филм во светот?

Веројатно, многу луѓе слушнале за такви познати личности како браќата Лумиер, но не сите знаат дека го создале првиот филм во целиот свет.

Браќата Лумиер

Тоа беше краток филм, наречен "Пристигнувањето на воз на станицата Ла Ciotat." Веднаш се поставува прашањето, во која година е беше направен првиот филм во светот. Овој настан се одржа во 1895 година Огист Луис Марија Никола и Луј Жан Лимиер направи голем чекор напред во светот на филмот на нивните слики траеше само 49 секунди за филмот е најлесниот: .. тој е прикажано движењето на возот и луѓето кои беа во близина, сепак, гледачите беа толку шокирани дека некои се дури и се плаши дека возот се кандидира над нив ..

Неофицијална верзија на првиот филм

И покрај фактот што официјално се верува дека првиот филм го создале браќата Лумиер, првиот филм се појави веќе во 1888 година. Неговиот творец беше францускиот режисер Луис Лепренс. Времетраењето на сликата е само 2 секунди.

Првиот звучен филм

Со доаѓањето на првите светски филмови кои беа глупави, режисерите почнаа да размислуваат како да го ревитализираат филмот со звуци. Многу често скрининг на филмот во кино беше придружуван од свирење пијано или други музички инструменти. Првиот директор, кој направи звучен филм, беше Алан Кросланд, кој го создаде филмот "Џез пејач".

Џез пејач

Оваа слика беше изложена во 1927 година. Снимањето на звукот го направи Џорџ Гровс, кој објави неколку звучни филмови на "Џез пејачот", но тие не содржеа дијалози и песни. Овој игран филм зборуваше за приказната за пејачот кој, спротивно на верските закони на семејството, одлучи да му го посвети животот на музика. Тој е избркан од родниот дом, но благодарение на неговата упорност и талент, тој станува познат џез пејач за неколку години. Актерот кој ја игра главната улога беше Ал Џолсон. Благодарение на оваа слика, тој доби светска популарност и признание. Создавањето на овој филм остави многу пари, но ја претвори страницата во историјата на кинематографијата и направи голем чекор кон премин од тивок кино до звук.

Првиот филм во боја

Со доаѓањето на кинематографијата, нејзиниот развој се одвиваше многу брзо, сепак, првиот филм за бои во светот беше патентиран само во 1935 година. Режисерот стана ерменски режисер Рубен Мамулијан. Тој го претстави целиот свет со филм наречен "Беки Шарп", кој траеше околу 1,5 часа.

Becky Sharp

Првите обиди да се создаде филм за боја беа направени од браќата Лумиер, кој го сними првиот светски филм. Но, тие не го патентирале нивниот изум, па затоа официјално првиот филм во боја е слика на Рубен Мамулијан. Првите филмови во боја беа неверојатно различни од современите филмови. Во нив е можно да се користат не повеќе од 4 бои, па дури и таквото обојување чини многу голема сума пари.

Првиот игран филм

Првите слики од целосна слика не се појавија одеднаш, туку само во 1905 година. Првиот целосен филм во светот го создаде Чарлс Тејт, филмски режисер од Австралија. Неговото дело било наречено "Историја на бандата Неда Кели" и траело повеќе од еден час, но до сега е зачуван само дел од него кој трае 10 минути.

Историја на бандата Неда Кели

Овој филм раскажува за еден човек по име Нед Кели, кој тргувал со грабежи и кражби. Такво лице навистина живеело во Австралија, бил убиен за грабеж и убиство долго пред да се појави филмот. Сепак, не сите австралиски жители сметале дека Нед Кели е лоша личност. Многу австралијци го сметаа за херој и се залагаше за одбрана. Чарлс Трет решил да ја прикаже приказната за неговиот живот во својот филм.

Првиот анимиран филм во светот

Паралелно со појавата на кинематографијата во светот, исто така имало раѓање и развој на анимација. Интересен факт е дека првиот филм се појави во светот порано од цртаниот филм. Создавањето на првиот анимиран филм во светот се уште е контроверзно прашање, но повеќето од ставовите спојуваат на фактот дека креаторот на цртан филм е првиот уметник Стјуарт Blackton. Неговата работа била наречена "Хумористични фази на смешни ликови" и за првпат била запознаена со јавноста во Франција во 1906 година.

Хумористични смешни лица

Публиката ја сликаше со голема радост. Заплетот на цртаниот филм е прилично едноставен: на таблата, креда се претставени херои и смешни лица кои се појавуваат како самите себе.

Првиот филм со елементи на анимација

По успехот што му го донесе цртаниот филм, Блеккон одлучи да оди понатаму. Во 1907 година, тој ја претставува својата нова работа за преглед - ова е првиот филм во светот со елементи на анимација. Овој филм не може да се нарече полноправно, бидејќи нема звуци и е краток. Сепак, јавноста сè уште беше шокирана од работата на Стјуарт Блактон, бидејќи никој пред него не додаде специјални ефекти на филмовите.

Тој ги повика неговиот филм "Хотелот со духови". Ова име се должи на фактот дека во филмот има сцени каде неживи објекти се движат сами: чај себе се става во чаша и парчиња леб самите се сече со нож и да додадете до плочата. Враќање во неговата соба, господар соба неискажливо изненаден - се на маса подготвен за вечера. После тоа доаѓа на сцената каде што бега од крпа, и тој се обидува да се израмни со него.

Сите овие трикови толку ја импресионираа публиката дека со големо задоволство и ентузијазам гледаа на сите дела на Блактон. Долго време, многу режисери и сниматели не можеа да сфатат како Блактон направил субјекти самостојно да се движат.

Создавање на индиската кинематографија

Индискиот филм се разликува од сите други со своите филмски мјузикли. Повеќето индиски слики за љубовта се придружени со песни и танци на локалните убавини.

Индиски филмови

Ова веќе стана карактеристична особина на индиската кинематографија. Првиот индиски филм во светот создадена во 1898 година од страна на директорот Hiralal септември. Тоа беше краток филм наречен "Цвет на Персија". После тоа, во 1913 година беше снимен првиот индиски филм со целосна должина. Сликата била наречена "Раџа Харишандра". Тоа беше тивок филм, а сите актери кои свиреа во филмот беа мажи. Сите женски улоги ги изведоа машки претставници.

Прогресот на индиското кино започна во дваесеттиот век. Во тоа време кината се појавила речиси низ цела Индија. Билетите за седницата беа ефтини, па затоа речиси сите можеа да си дозволат таква забава. За оние кои сакаа дополнителни удобности, билетите биле поскапи. Индиските филмаџии многу често ги слушаа луѓето, кои побараа да додадат повеќе сцени од секојдневниот живот на обичните луѓе во филмот.

Појавата на кино во Русија

Креирањето на кинематографијата во Русија се должи на крајот на XIX век. Во 1896 година, Руската империја ја посети Камил Церф, кој работел како оператор во компанијата на браќата Лумиер. Тој специјално пристигна во Русија за снимање на филмот, како што поминува крунисувањето на Николај II. Претходно, добил дозвола да направи извештај. Овој филм трае околу 100 секунди и претставува шест наизменични рамки. Тие ја носат свечената поворка што се одржала за време на крунисувањето на царот.

Коронацијата на Николај II

Се верува дека за време на крунисувањето Камил Церф ја направи првата светска филмска репортажа. Благодарение на неговото доаѓање, жителите на Москва првпат присуствуваа на филмот. Филмовите беа прикажани околу 5 дена во театарот Ермитаж градина. Првото кино во Русија беше отворено во Санкт Петербург. Првите филмови снимени од рускиот режисер исто така се појавија во 1896 година, но малку подоцна од филмската приказна за Николај Втори. Нивниот автор беше Владимир Сашин, кој свиреше во театарот, а исто така зеде голем интерес за фотографија. Неговите први дела беа посветени на Москва и на секојдневниот живот на граѓаните, како и на театарот и на настаните што се случуваат зад задната сцена. Меѓутоа, по наше време, ниту еден филм што го произведе Владимир Сашин не преживеал.

Следниот руски режисер, кој почна да прави филмови, е Алфред Федецки. Пред доаѓањето на кино во Русија, тој беше ангажиран во фотографијата, а неговите дела станаа познати не само овде, туку и во странство. Неговиот прв филм не Fedetskiy од 25 рамки, како и сите други филмови снимени во тоа време, и 120 исто така е првиот режисер кој на проекцијата на филмот, поканети новинари и други медиумски работници. Алфред Fedetsky не само што ја претстави својата работа за нив, туку и ја покажа работилницата на која се одржа целокупната работа со филмовите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Стивен Хопкинс: биографија на режисеротСтивен Хопкинс: биографија на режисерот
Ремек-дела на светското кино и нивно признавањеРемек-дела на светското кино и нивно признавање
Една неодамнешна приказна: филмови со сестрите ОлсенЕдна неодамнешна приказна: филмови со сестрите Олсен
Ден на кино: настан во културниот живот на земјатаДен на кино: настан во културниот живот на земјата
`Господин Никој `: рецензии ја потврдуваат единственоста на филмот`Господин Никој `: рецензии ја потврдуваат единственоста на филмот
Најскапиот филм во светот и во историјата на кинематографијатаНајскапиот филм во светот и во историјата на кинематографијата
Кога беше премиерата на првиот звучен филм во СССР? Заплетот на филмот, режисерот и актеритеКога беше премиерата на првиот звучен филм во СССР? Заплетот на филмот, режисерот и актерите
Што е кино: што беше и што станаШто е кино: што беше и што стана
Андреј Тарковски: филмови, најдобри слики, факти од биографијатаАндреј Тарковски: филмови, најдобри слики, факти од биографијата
`Воини на светлината`: актери, продукција, заговор`Воини на светлината`: актери, продукција, заговор
» » Првиот филм во светот: историја, слика