obrechye.ru

Што е роман и како се случува?

Романот е еден од водечките жанрови на современата литература. И покрај тоа што се појави во осумнаесеттиот век, врвот на неговата популарност паѓа директно во новото и модерно време. Можеби ова се должи на фактот дека во современиот свет, роман проблематичен, често посветен на судбината на поединци, ги исполнува помалку пречки и ограничувања отколку во претходните епохи. роман е

што е романса

Ако одговорите на прашањето за тоа што е роман, можете да најдете две дефиниции. Од една страна, ова е епска работа, волумен кој надминува неколку стотини страници. А од друга - работа која раскажува за судбината на поединците кои ја бараат својата дестинација во светот. И, имајќи предвид дека постои роман во стих, и лирски-епски роман, втората дефиниција е поблиску до вистината. Во делата на овој жанр, по правило, модерноста се прикажува или директно или индиректно. Во вториот случај, акцијата на романот може да се појави во алтернативен универзум или во минатото, но нејзините проблеми сепак ќе ни испратат во светот на сегашноста.

роман во стих

Вие не можете да зборувате за тоа што е роман без да ги споменете неговите форми. Бидејќи постојат многу различни дела од овој жанр, нивната класификација е усвоена во зависност од некои специфични карактеристики. Најчестите форми на романот вклучуваат следново:

- Авантуристички роман. Во него, приказната се пресврти околу авантурите на хероите кои паѓаат во различни специфични ситуации.

- Историски роман. Во оваа категорија спаѓаат сите познати епови. Во такви дела авторот, како по правило, се однесува на одредена епоха и се обидува да ја опише судбината на одредена класа на луѓе.

- Психолошки роман. Во неа, мислите и искуствата на главниот лик доаѓаат во прв план (кој, како по правило, е еден). Ефективната линија на заплетот може практично да отсуствува.

- Сатиричен роман. Како што сугерира името, во оваа форма на романот се потсмеваат разни општествени феномени.

- Реален роман. Делата на оваа сорта се насочени кон објективен одраз на околната реалност.

- фантастичен роман. Ова вклучува дела во жанрот на "фантазија". Во романите на оваа форма, авторот создава свој свет во кој се случува акцијата. Тоа може да биде секоја паралелна реалност или далечна механизирана иднина.

-Публицистички роман. Тоа е дело на новинарството, создадено со помош на уметнички средства и опремен со заговор.

Значи, одговорите на прашањето за тоа што е роман, може да бидат долги и разновидни, сепак, делата на овој жанр се прилично лесно да се разликуваат меѓу остатокот од прозата. Како по правило, романите имаат голем обем, а ликовите во нив се развиваат низ заплетот. Многу од нив покриваат широк спектар на проблеми кои некако се однесуваат на современиот свет. Затоа, кога станува збор за романот, треба да се запомни дека овој жанр е неразделен од времето во кое живеел авторот и го создал. И тогаш станува јасно дека романот е уметнички одраз на реалноста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Член на проектот "Распусти во Мексико" Роман НикитинЧлен на проектот "Распусти во Мексико" Роман Никитин
Кузнецов Роман: филозофија во секоја линијаКузнецов Роман: филозофија во секоја линија
Достоевски `Браќа Карамазов` - романот за РусијаДостоевски `Браќа Карамазов` - романот за Русија
Витешки романи - фантастични приказни за љубовтаВитешки романи - фантастични приказни за љубовта
Епски жанрови на литературата. Примери и карактеристики на епскиот жанрЕпски жанрови на литературата. Примери и карактеристики на епскиот жанр
Римски еп - што е тоа? ПримериРимски еп - што е тоа? Примери
Делата на Тургенев - дело на овој уметникДелата на Тургенев - дело на овој уметник
Како правилно да се утврди жанрот на работата `ќерка на капетанот `Како правилно да се утврди жанрот на работата `ќерка на капетанот `
"Ќерка на капетанот" - дали е тоа роман или приказна? Анализа на проблемот"Ќерка на капетанот" - дали е тоа роман или приказна? Анализа на проблемот
Свештеник Maisuradze Роман. Кратка биографија и достигнувањаСвештеник Maisuradze Роман. Кратка биографија и достигнувања
» » Што е роман и како се случува?