obrechye.ru

Зошто Чичиков купи мртви души? Сите грешки на инцидентот во законодавството

Зошто Чичиков купи мртви души од земјопоседниците

Со цел да се разбере кои се активностите на главниот лик, читателот треба да се запознае со оригиналниот извор - песната на Н. Гогол "Мртви души". Од тоа станува јасно зошто Чичиков купи мртви души. Но, понекогаш нема доволно време за читање, и пишувањето треба да биде напишано некако. Па, се разбира, тешко е да се пее како баскиски. Затоа, наместо да ја пренесува богатата јазична палета на Гогољ, ќе се ограничам на едноставен прераскажување. И тоа е тажно, бидејќи само што постојат лирски дигресии во "Мртвите души" - читате и ако гледате живописни слики. Па, заинтригиран читател во слободно време ќе ја прочита работата, нели? И ќе продолжам.

песна на мртвите души

Што е интрига

Клучната интрига на која е изградена песната на Гогољ "Мртви души" се состоеше од можноста за добивање на заем - пари платени од советот на старателот. Во исто време вети дека имотот му припаѓал на земјопоседникот крепосни селани. Настаните опишани од Гогољ можеа да се случат пред речиси двесте години, па затоа би било соодветно да му кажете на читателот за некои од околностите на рускиот живот во тоа време. И во исто време се спомене позицијата на главниот лик во општеството. На крајот, ние имаме намера да го разбереме прашањето зошто Чичиков купи мртви души.

Како започна сето тоа

На крајот од 1718 година, Петар I издаде декрет за пописот на машката популација. Бидејќи канцеларија опрема во тие денови беше примитивна, времето доделено за извршување на кралскиот декрет не беше доволно. Наместо една година, трошеле тројца, а потоа уште три за да направат "ревизија" - проверка на точноста на составените листи, наречени "бајки". Пред укинување на крепосништво Се одржаа десет такви "ревизии", годините на нивното одржување се познати. Еве, постои една интересна точка - временскиот интервал во кој може да се опише со настани во песната. Од страна на посредни докази може да се оцени дека акцијата се развива во првата третина на XVIII век. И веќе домашна војна 1812 година не само што помина, туку и малку заборави.

Инцидентот на ератазошто Чичиков купи мртви души

Дури и без разбирање зошто Чичиков е купување на мртвите души, знаеме дека тој само го купи, и само мажите "да се заклучи", односно, имале намера да ги преселат во друга провинција. Исто така е познато дека во 1833 година издаде декрет, според кој не му било дозволено да ги "разделат семејствата". Како резултат на тоа, авантурите Павел Иванович Чичиков случи во временскиот интервал помеѓу "ревизија" во 1815 и 1833 година е. Значи, една од околностите на рускиот живот од тој период е следнава случка: мртвите селаните условен број на живите, и за нив со сопственикот да се наметне данок на до најблискиот Пописот - "ревизија".

Даночни обврски

Заедно со стекнатите селани, Павел Иванович презеде даночни обврски, што изгледа како континуирана загуба. Се чини дека не постои логично објаснување за ваквите акции и во прв се неразбирливо зошто Чичиков купил мртви души. Но, во тогашното законодавство имало некои нијанси, дозволувајќи им на главниот лик да изгради лажна шема за примање пари. Во тоа време, државата надгледуваше сопственици на фарми со цел да се спречи намалување на нивниот број и да се спречи загубата. На крајот на краиштата, државата треба да прима даноци и регрути. Ако сопственикот умрел без да ги напушти возрасните (активни) наследници, или менаџментот бил неправилно управуван, може да се назначи старателство над таквите имоти.

лирски дигресии во мртвите души

Совети за старателство

Советите на кралските затворскици биле основани во московските и петербуршките образовни куќи. Нивната задача била да го одржи аристократскиот земјопоседник, само ако не престанал да постои. Уништените имоти можат да се продадат на аукција на еден попроспеден сопственик. Или земјопоседникот може да добие камата за заем за да ја врати економијата на земја и кауција на селаните. Таквите заеми ги издадоа советите на доверители, чиј главен извор на приход беше токму парите добиени од аукцијата. Во случај на задоцнето плаќање на камата или неповрат на заем во определеното време, имотот бил отуѓен во корист на кредитна институција и продаден на аукција. Ова "тркало" може да ротира долго време, но претприемничкиот Чичиков излезе со тоа како да го вози со корист за себе.

Измама

Како што, впрочем, тој сакаше да добие заем обезбеден од кметовите, но бидејќи тој немаше, решил да ги купи. Во исто време, тој имаше намера да купи евтини селани на хартија, кој почина, но законски се сметаше за жив. Се разбира, Чичиков немаше да плати во иднина данокот по глава на жител, камата на заемот, па дури и повеќе за да го отплати кредитот. Би било невозможно да се исклучи неговата измама со примање колатерал ако Чичиков имал само фиктивни селани, но немало земја. Купи земјиште во истата провинција, каде што селаните, тоа ќе биде скапо. Покрај тоа, би било премногу забележливо дека всушност нема службеници. Затоа мудриот Павел Иванович одлучи да купи евтина земја во ненаселената провинција Керсон и на своите селани "до заклучок". На хартија сите конвергира, но никој нема да провери, тоа значи дека тие ќе дадат заем.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одлично дело на господарот на зборот и неговиот посебен жанр. "Мртви души" од Н. Гогол во…Одлично дело на господарот на зборот и неговиот посебен жанр. "Мртви души" од Н. Гогол во…
Песна: краток преглед на Гогољ `Мртви души`Песна: краток преглед на Гогољ `Мртви души`
Песна Н. Гогол `Мртви души`. Главните ликови на делотоПесна Н. Гогол `Мртви души`. Главните ликови на делото
Карактеристики на Собакевич, херој на песната на Гогољ `Мртвите души`Карактеристики на Собакевич, херој на песната на Гогољ `Мртвите души`
Постојат неколку претпоставки за тоа зошто Чичиков ги посетува земјопоседниците во таков редоследПостојат неколку претпоставки за тоа зошто Чичиков ги посетува земјопоседниците во таков редослед
`Мртви души `: осврти на работата. `Мртви души`, Николај Василиевич Гогол`Мртви души `: осврти на работата. `Мртви души`, Николај Василиевич Гогол
Сликата на Пљушкин во песната "Мртви души" од Н. ГоголСликата на Пљушкин во песната "Мртви души" од Н. Гогол
`Мртвите души `: значењето на името. Песна на Николај Василевич Гогољ`Мртвите души `: значењето на името. Песна на Николај Василевич Гогољ
Сликата на авторот во песната "Мртви души". Гогољ е лирски херој и нараторСликата на авторот во песната "Мртви души". Гогољ е лирски херој и наратор
Лирски дигресии во песната "Мртви души" од ГогољЛирски дигресии во песната "Мртви души" од Гогољ
» » Зошто Чичиков купи мртви души? Сите грешки на инцидентот во законодавството