obrechye.ru

Листа на книги за читање на секој: Класичен

Секоја листа на книги што секој треба да ја прочита, како по правило, е лишен од објективност. Сепак, сите овие листи имаат една важна заедничка карактеристика, изразена во задолжителната достапност на класичната литература. Затоа, предлагам да ја разгледаме класичната листа на книги што сите треба да ги прочитаат. Некои од делата наведени подолу ќе ви бидат познати, а други, можеби, ќе бидат пријатно откритие.

10 книги што секој треба да ги прочита

"Илијада" и "Одисеја" од Хомер. Старогрчки песни, многу добро се сеќаваат на училиште. И веќе дека овие дела остануваат популарни стотици години, достојни за почит. Најчудно е тоа што тие ги инспирираа научниците да ги откријат древните цивилизации, особено Троја.

листа на книги што сите треба да ги прочитаат"The Barsetshire Chronicles" од Е. Тролоп. Оваа книга ќе им се допадне на навивачите на големи раскази, бидејќи се состои од 6 романи. Не е изненадувачки, овој циклус се нарекува енциклопедијата на викторијанска Англија, нејзините обичаи и ликови.

"Гордост и предрасуди" Д. Остин. Малку е веројатно дека ќе има жена која нема слушнато за овој роман. И ова е сосема логично, бидејќи редовно е снимано. Во 2003 година, овој роман ја освои втората позиција во листата на најдобрите книги. Во споменатите години, Би-би-си беше листата на книги што сите треба да ги прочитаат.

"Авантурите на Гуливер" од Д. Свифт. Ова сатиричен фантастичен парче е напишано пред речиси триста години, но до ден денес не ја изгуби својата важност, бидејќи тоа умно и сликовито се потсмеваше со јавноста и човечки пороци.

"Џејн Ејре" од С. Бронте. Популарноста и бројот на филмски адаптации на романот "Џејн Ер" може да се спореди само со книгата "Гордост и предрасуди", но во романот D.Ostin многу повеќе страст.

"Војна и мир" на Л. Толстој. Многу луѓе почнаа да го читаат епот во училиште, но не сите се справиле со оваа тешка работа. Ако имате слична приказна, пробајте повторно да се запознаете со романот.

"Дејвид Коперфилд" од Чарлс Дикенс. Ова е една од најпознатите популарни книги Дикенс. Вреди да се напомене дека романот во голема мера е автобиографски. Освен тоа, литературните критичари го нарекоа образовна работа.

10 книги што секој треба да ги прочита"Саем на суета" од В. Такереј. Овој роман е напишан од новинар, па затоа и покрај обемот, се чита на летање. Покрај тоа, тој е полн со духовитост и анализи со изненадувачки прецизност на човечките ликови и дела. Неодамна беше снимен "Венити саем". Но, за жал, ниту еден филм нема да го пренесе сатиричниот талент на Такер.

"Мадам Бовари" Г. Флобер. Заплетот на оваа книга е прилично едноставен, но во исто време се разликува во уникатни детали и оригинална форма на презентација. Во 2007 година, ова дело беше признато како еден од најголемите романи на сите времиња. Тургенев го нарече најдобар "во целиот литературен свет". Романот е на листата на книги што сите треба да ги прочитаат.

книги што секој треба да ги прочита"Middlemarch" Д. Елиот. Бев многу задоволен што оваа книга ја видов меѓу најдобрите, бидејќи тоа е едно од моите омилени дела. Овој роман е многу заситен, интересен и што е најважно - динамичен. Се состои од неколку приказни кои ги откриваат најразновидните аспекти на човечките односи. "Middlemarch" е достоен да биде вклучен во листата на книги што сите треба да ги прочитаат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Корисни извештаи за книгитеКорисни извештаи за книгите
Најпопуларни книги за читање: ЛистаНајпопуларни книги за читање: Листа
Pratchett Тери. Редоследот на читање "Рамен свет" - дискусии и мислењаPratchett Тери. Редоследот на читање "Рамен свет" - дискусии и мислења
Корисна листа на литература за летото: Степен 4Корисна листа на литература за летото: Степен 4
Олга Горовая - биографија и креативностОлга Горовая - биографија и креативност
Препорачана листа на литература за лето (одделение 10)Препорачана листа на литература за лето (одделение 10)
Василиј Звягинцев: листа на авторски книгиВасилиј Звягинцев: листа на авторски книги
Џон Грин: книги. Листа на сите книги на авторотЏон Грин: книги. Листа на сите книги на авторот
Најдобри книги за задолжително читање: видови на литератураНајдобри книги за задолжително читање: видови на литература
Допирање книги: Елчин Сафарли, список на дела на духовниот писател на ИстокотДопирање книги: Елчин Сафарли, список на дела на духовниот писател на Истокот
» » Листа на книги за читање на секој: Класичен