obrechye.ru

Уметничката култура на народите на Античкиот свет

Како што се развиваше секое древно општество, имаше потреба да се систематизира акумулираното знаење и искуство за пренесување на идните генерации. Првите обиди биле пронајдени во цртежите на карпи. Така имаше уметничка култура. Ова е резултат на трансформацијата на човечкиот живот и, како последица на тоа, создавање на историски вредности на визуелните уметности преку заробување на мисли, емоции и знаење на предметите. Првите импровизирани средства на кои биле применети слики биле камења, коски и кожи од животни, кората на дрвјата.

уметничка култура е

Потеклото на уметничка креативност во развојот на човечкото општество според историчарите кои се однесуваат на Горна Палеолит (камено време). Првите откриени карпести слики, кои припаѓаат на тоа време, претставуваат колективни слики на луѓе или посебен вид на животни. Ова покажува дека првата уметничка култура на антиката била заснована на емоции, животни искуства и впечатоци собрани во ментални слики и се рефлектирани во цртежите.

Примитивниот човек не се оддели од околниот свет, па првите слики од тоа време не беа копии на одредено животно, туку беа генерализирани претстави на објектот. Ова е форма на уметничко-фигуративно размислување, формирано на ова фаза на човековиот развој. На единството на човекот со природата се базира митологијата. Затоа, древните текстови што нè допреа толку верно и транспарентно ги пренесуваат суштествата на нашите предци.

уметничка култура

Во процесот човечка еволуција беше формирана апстрактно-логично размислување, придонесувајќи кон објективното знаење на околниот свет и преминот од колективните слики на специфични објекти, опремени со нивните својствени својства и квалитети. Како резултат на тоа, уметничката култура од подоцнежниот период донесе светлосни дела создадени како резултат на апстрахирано размислување.

Уметноста на античките народи беше формирана како резултат на воените кампањи и населби. Уметнички Античка култура Грција има основа за искористување на искуството на егејската уметност и потекнува од 11-тиот и 11-тиот век. П.н.е. по дорското преселување.

уметничка култура на античка Грција

Првите примероци на античка грчка уметност се припишуваат на историјата на историјата на вазното сликарство. Географската положба на земјата остави свој отпечаток на уметничките дела од тој период и ја објаснува доминацијата на морската тема во вазното сликарство. Уметничката култура на грчкиот народ била раширена на многу острови на Црното и Медитеранот, а исто така била опфатена и дел од Мала Азија. И како резултат на кампањите на А.Македонски, тоа се одвиваше на целиот Блиски Исток. Во уметноста на древниот Рус е формирана под влијание на Византиска уметност. Таа стана по прифаќањето на крштевањето. Ова е период на владеењето на кнезот Владимир Светославович. Во тоа време византиските мајстори учествувале во фреска на старо-руските храмови. И првите икони беа доведени на територијата на древниот Рус од Византија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Култура на ИндијаКултура на Индија
Културата на античка Кина.Културата на античка Кина.
Уметничка терапија за деца од предучилишна возраст: цели, принцип на дејствување, вежбиУметничка терапија за деца од предучилишна возраст: цели, принцип на дејствување, вежби
Уметникот е професија за талентирани луѓе. Научете како да станете графички дизајнерУметникот е професија за талентирани луѓе. Научете како да станете графички дизајнер
Видови и карактеристики на уметноста на примитивното општествоВидови и карактеристики на уметноста на примитивното општество
Што е античкото општество? Животот и културата во античкото општествоШто е античкото општество? Животот и културата во античкото општество
Бројки на древни луѓе. Антички карпиБројки на древни луѓе. Антички карпи
Палеолит е што? Палеолитско времеПалеолит е што? Палеолитско време
Што е декоративна уметност?Што е декоративна уметност?
Античкиот свет е ... Дефиницијата на античкиот светАнтичкиот свет е ... Дефиницијата на античкиот свет
» » Уметничката култура на народите на Античкиот свет