obrechye.ru

Некои аспекти на дефиницијата за концептот на "интелигентна личност"

Во потрага по одговор на прашањето кој е интелигентна личност, не мора да биде како Васисуали Лоханкин, херој на познатиот роман, создаден од дует на советски класици. Романот вели дека никогаш не служел, бидејќи работата ќе му отежни да размислува за тоа што е вистинската цел на руската интелегенција. На овој слој на општеството, ноќниот "гурман" - љубител на супа од борша и котлети - се осврна на себе.

интелигентна личност

Што значи да се биде интелигентна личност? Секој период на развој на општеството ја формулираше својата дефиниција на овој концепт. Извонреден руски научник и интелигентна личност Лихачев Дмитрий С., во своето писмо, објавено во 1993 година во "Новиот свет", пишува дека мора да има интелектуална интелектуалната слобода како основните морални категории, ограничен само од својата совест и мисла.

Ако се погледне во историјата, тогаш за втората половина на XIX век, интелигентен човек - е едноставен raznochinets што се школувал и сакаше да се пробие во луѓето само од страна на нивните способности, така жед за наука, знаење. Неговото потекло подразбираше борба, и со социјална нееднаквост, и со класа. Претставници на интелигенција се толку интелигентни тинејџерски идол, 1860 - Писарев, Чернишевски и Dobrolyubov.

Освен "разночински", истовремено се појави и интелигентен човек од "чеховски" тип, кој сакаше да ја реорганизира моралната, а не политичката. Создадени претставници на оваа група уметнички дела, оние кои сее разумно и добро, ги отвориле училиштата и болниците за сиромашните, ги подучувале селските деца. Невидениот преписка од овој тип се наоѓа во ликот на херојот на познати дела на Флобер - остроумен р Lariviere, презрени редови и развој на дарежливост и милост кон сиромашните пациенти. Оваа и други такви слики се докаже етнички карактер на овој вид на интелектуална, малку разредување често се нарекува рускиот монопол.

што значи да се биде интелигентна личност

Пред писателот на револуцијата Леонид Андреев - пријател на Максим Горки - се дефинира како таков интелигентен човек, кој не можеше да го издржи понижување на "сили кои се" имаше болки акутна совест, и, без разлика колку е пијан, се уште остана културен и учтив.

Интелигентна личност со гореспоменатите квалитети никогаш не беше лесно да се живее. Но, по прогласувањето на Советската власт диктатура на пролетаријатот тој мораше да преживее. По дефиниција, истакнат советски лидер Луначарски да се реализира вистински интелектуалец, бара три универзитетски дипломи: првиот - неговиот дедо, вториот - неговиот татко, третиот - својот. Сепак, присуството во семејството на три документи за образование не гарантира ништо - ниту развиен интелект, ниту присуство на надворешна и внатрешна култура. Рече неодржлива за утврдување на причината, тоа е малку веројатно дека по револуционерни егзекуции, емиграција бранови на репресија, врски и Гулаг во советска Русија беа дури и оние кои се формално образовани семејство. Но, ова место беше празно за кратко време, советскиот интелектуалец беше едноставно назначен за некој кој професионално се занимавал не во физичка туку и во ментална работа.

интелигентен човек Лихачев

Се разбира, тука во земјата имало вистински образовани и културни луѓе кои не се поставиле со властите и не ги почитувале возвишените чувства. Неговиот прототипи често се наоѓаат на страниците на делата на Fedin, Толстој, Булгаков, Зошченко, и други, но во средината на победничкиот CAD овие луѓе се осудени на изумирање.

Точно, дваесеттиот век (во втората половина) ги покажа светските достојни и интелигентни претставници, изработени од дисидентска и уметничко-книжевна боемска средина. Сите од нив поминаа по патот на духовна трансформација врз основа на внатрешната слобода и најдобрите домашни примероци на литературата, музиката и сликарството на предреволуционерниот и советскиот период.

Се разбира, дефинициите дадени во оваа статија не се исцрпни. Пребарување, испитувачки читатели, користејќи ја нивната интелектуална слобода и водени од мислата и совеста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Духовен свет на личноста: концепт и компонентиДуховен свет на личноста: концепт и компоненти
Интелигентна личност е творец на духовни добраИнтелигентна личност е творец на духовни добра
Томас Мина Рид - американски или англиски автор ?. "Возач без глава" и други романиТомас Мина Рид - американски или англиски автор ?. "Возач без глава" и други романи
Културата во најширока смисла на зборот е длабока анализа на тоталитетот на вредностите на…Културата во најширока смисла на зборот е длабока анализа на тоталитетот на вредностите на…
Културно лице е самоограничена, интелектуална и сочувствителнаКултурно лице е самоограничена, интелектуална и сочувствителна
Што значи да се биде морална личност од гледна точка на различни култури?Што значи да се биде морална личност од гледна точка на различни култури?
`Умен`: синоним, нијанси на значење, сфера на употреба на зборот`Умен`: синоним, нијанси на значење, сфера на употреба на зборот
Што е зло? Значење на руски и англиски зборовиШто е зло? Значење на руски и англиски зборови
Имагинарно е ... Вистински и имагинарни вредностиИмагинарно е ... Вистински и имагинарни вредности
Базаров: став кон љубовта во романот на Тургенов "Отци и деца"Базаров: став кон љубовта во романот на Тургенов "Отци и деца"
» » Некои аспекти на дефиницијата за концептот на "интелигентна личност"