obrechye.ru

Филмски жанрови и нивните карактеристики

Кинематографијата сега стана една од најчестите и популарни насоки во уметноста. И, како и секоја друга уметност, таа е поделена на подгрупи. Значи, кои се жанрите на кино?

жанрови на кино

Биографија. Бајопики ја раскажува приказната за познатите историски личности. Како по правило, нивните приказни се доста драматични и изобилува со детали за психолошкиот живот. Биографиите можат да бидат уметнички и документарни.

Акција. Овој жанр се карактеризира со голем број воени операции. Како по правило, главните ликови се борат со своите ривали и победуваат.

Западен. Киното на овој жанр, по правило, раскажува за провинциски мали градови на Дивиот Запад на Америка. Можете да го третирате Западот како под-жанр на милитанти, во кои во конфликтот се вклучени банди на криминалци и ловци за награда.

Војската. Како што сугерира името, оваа насока е воен филм. Неговите жанрови можат да варираат од драма до историски документарен филм. Како по правило, воените филмови се основа како вистински настани.

Детектив. Жанрот стана наследник на релевантните романи. Тука во центарот на пожарот е еден или неколку главни ликови кои ги истражуваат злосторствата со помош на логично размислување.

кино жанрови

Документарен филм. Како по правило, не-играни филмови базирани на вистински настани. Целта на овие филмови е често едукативни и едукативни активности.

Драма. Името потекнува од антички грчки театар. Предметот на драмата е психолошкото искуство на хероите, конфликтот доаѓа до израз.

Историја. Историските филмови, како воените и биографските, ги истакнуваат настаните што се случија во реалноста. Како по правило, овие жанрови на кино комуницираат едни со други.

Комедија. Филмови со често гротескни ликови, карактеризирани со хумористичен пристап кон настаните. Комедиите се поделени во поджанрови. Има "семејство", "млади", "црна" комедија.

западните филмови

Криминал. Во филмовите на овој жанр се раскажува приказната за подземниот свет. Конфликтот, како по правило, се одвива во современо општество помеѓу силите на правото и бандитските групи.

Мелодрама. Подмазва на драма, нагласувајќи внимание на чувствата и емоциите на хероите.

Мјузиклот. Жанрот на кино, во кој музичката компонента игра важна улога. Како по правило, ликовите пеат и / или танцуваат, и не го мешаат овој жанр со "музички", раскажувајќи за луѓето кои се вклучени во музиката.

Авантура. Жанрот, кој се карактеризира со јасна поделба на ликовите во позитивни и негативни и позитивни, по правило, спаѓаат во нестандардни ситуации, каде што треба да го користат умот и генијалноста. Таквите филмови секогаш завршуваат со "среќен крај".

Трилер. Овој жанр нема јасно дефинирани граници. Карактеристично за него е психолошкото влијание врз гледачот да предизвика напнатост во него.

Ужас. Овие филмови имаат напната атмосфера. Нивната цел - да предизвика анксиозност или страв на гледачот. Како по правило, во хорор филмовите има натприродни сили.

Sci-Fi. Во филмовите на овој жанр, по правило, се раскажува за "световите на иднината" или алтернативна реалност, каде што животот се модернизира.

Фантазија. Филмови кои раскажуваат за магични светови со натприродни суштества.

Сите овие жанрови на кино ретко се наоѓаат во чиста форма. Како по правило, во милитантот постојат особи на драма и авантуристички филм, и во музички - мелодрами или комедии. Но, сите жанрови на кино служат за истата цел - да му дадат задоволство на гледачот.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Военото руско кино е секогаш популарноВоеното руско кино е секогаш популарно
Историски трилер: специфични карактеристики на жанротИсториски трилер: специфични карактеристики на жанрот
Како да разберам што е жанр?Како да разберам што е жанр?
Жанрови на филмови. Најпопуларни жанрови и филмовиЖанрови на филмови. Најпопуларни жанрови и филмови
Кои се жанрите во литературата, стиловите и насоките во работата на руските писатели и поети?Кои се жанрите во литературата, стиловите и насоките во работата на руските писатели и поети?
Што е легенда? Какви се тие?Што е легенда? Какви се тие?
Воени мелодрами: краток описВоени мелодрами: краток опис
Филмови за граѓанската војна во САД: "Добро, лошо, зло", Танцување со волците ", Пет…Филмови за граѓанската војна во САД: "Добро, лошо, зло", Танцување со волците ", Пет…
Популарни акциони филмови: руски и странски филмови и серииПопуларни акциони филмови: руски и странски филмови и серии
Годишни филмови од различни жанровиГодишни филмови од различни жанрови
» » Филмски жанрови и нивните карактеристики